• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Prosinac
23

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA OSIGURALA 42 ASISTENTA U NASTAVI ZA UČENIKE S TEŠKOĆAMA

Župan Damir Bajs sa suradnicima, predstavnici Zavoda za zapošljavanje i predstavnici udruga – Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, Udruga distrofičara, oboljelih od cerebralne i dječje paralize i ostalih nerumuskularnih oboljenja Daruvar, Udruga osoba oštećenog sluha BBŽ, te Udruga Naša djeca Čazma održali su konferenciju za medije na temu asistenata u nastavi.

 

Tom prilikom župan Bajs posjetio je i učenika 7.razreda Osnovne škole Nova Rača Mihaela Jukića, inače korisnika osobnog asistenta. Bila  je to i prilika za razmatranje ukupnosti dobivanja osobnih asistenata za potrebe djece s posebnim potrebama. Javnost  se upoznala i s aktivnostima Bjelovarsko-bilogorske županije, udruga i Zavoda za zapošljavanje koji su u konačnici doprinijeli činjenici da učenici s posebnim potrebama imaju svog osobnog asistenta koji im uvelike olakšava njihove svakodnevne aktivnosti prilikom dolaska u školu i savladavanja obrazovnog programa.
              

Bjelovarsko-bilogorska županija javila se na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u srpnju prošle godine „Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u OŠ i SŠ odgojno-obrazovnim ustanovama.“ Zatraženo je tada putem projekta 55 pomoćnika u nastavi za 88 učenika. Međutim, u kolovozu stiže negativan odgovor od nadležnog ministarstva s objašnjenjem nedovoljnog broja bodova.

U rujnu je raspisan novi natječaj, ali u tom slučaju na njega su se mogle javiti samo udruge u cilju pružanja pomoćnika u nastavi za tekuću školsku godinu. Javljaju se Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, Udruga distrofičara, oboljelih od cerebralne i dječje paralize i ostalih nerumuskularnih oboljenja Daruvar, Udruga osoba oštećenog sluha BBŽ, te Udruga Naša djeca Čazma koje su zajedno zatražile 78 pomoćnika u nastavi. Pozitivan odgovor stiže samo Udruzi osoba oštećenog sluha BBŽ kojoj je odobreno 25 pomoćnika u nastavi. Od toga 21 pomoćnik u nastavi je za učenike škola kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija.

Na kraju se ponovno Bjelovarsko-bilogorska županija uključuje u realizaciju projekta „Pomoćnik u nastavi“ preko mjere Zavoda za zapošljavanje Mladi za mlade – pomagači u nastavi (javni radovi). Preko navedene mjere odobren je 21 pomoćnik u nastavi za kojeg 50%
troškova bruto plaće, te 50% troškova prijevoza plaća Bjelovarsko-bilogorska županija, a preostalu polovicu Zavod za zapošljavanje. Mjesečni je to izdatak za županijski proračun veći od 37 tisuća kuna, pa je u skladu s tim u proračunu za 2015. godinu osigurano 400,000,00 kuna.

          U konačnici zahvaljujući Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 42 učenika dobila su neophodnu pomoć putem asistenata u nastavi, pomoć pri svakodnevnom savladavanju prepreka bilo da je riječ o fizičkim preprekama ili pomoć pri savladavanju školskog gradiva.


         Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač je niza osnovnih i srednjih škola i kao takvi osjećamo se odgovorni za rješavanje pitanja asistenata u nastavi za učenike s teškoćama. Ove godine bilo je dosta problema oko toga. Županija je pratila cjelokupnu situaciju i samim tim javili smo se na sve natječaje, bilo mi bilo udruge s područja županije. Na prvom natječaju nismo prošli, na drugom je prošla jedna udruga, tako da je na kraju Županija dogovorila sa Zavodom za zapošljavanje da se javi na natječaj i da osigura nedostajući broj osobnih asistenata. U skladu s tim ukupno je Županija osigurala osobne asistente za četrdeset i dva učenika u našim osnovnim i srednjim školama, a na to će se nadovezati i asistenti u školama grada Bjelovara. Samim time ja se nadam da smo riješili najveći dio problema. Nije išlo glatko. Kroz tri natječaja smo se borili za svakog asistenta. Bjelovarsko-bilogorska županija je u proračunu za iduću godinu osigurala četiristo tisuća kuna za financiranje asistenata u nastavi. Ono što je najvažnije je da mi nismo odustajali i zajedno smo ostvarili svoj cilj, a to je da su našli učenici kako u osnovnim tako i u srednjim školama ostvarili svoje pravo i imaju asistenta u nastavi, rekao je župan Damir Bajs na konferenciji za medije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a