• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Veljača
25

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA POKROVITELJ 22. DANA HRVATSKOG PUČKOG TEATRA U HERCEGOVCU

Hrvatska čitaonica Hercegovac tradicionalno je domaćin i organizator Dana hrvatskoga pučkog teatra. Ovaj festival je svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i naše domovine, a cilj manifestacije je očuvanje zajedničke nam hrvatske riječi i kulturne baštine, te jačanje osjećaja pripadnosti domovini Hrvatskoj. Festivalu je godinama pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija dajući time potporu kazališnom amaterizmu i spajanju domovinske i iseljene Hrvatske.

Za malo moslavačko mjesto spomenuti festival ima ogromnu važnost. Tamošnja  udruga je  osnovana davne 1921. godine i svih tih godina  središte su kulturnih događanja  općine Hercegovac i  šireg  zavičaja. Tako je Hercegovac poznat po kazališnom amaterizmu i dobrom domaćinstvu u mnogim  susjednim zemljama, a najbolji dokaz tome je stalni  interes za održavanje Dana hrvatskog pučkog teatra.

Hrvatska čitaonica trudila se 22 godine očuvati tradiciju održavanja te posebne manifestacije. To naravno ne bi bilo moguće bez vjernih pokrovitelja, sponzora, utemeljitelja, odbora, škole, drugih hercegovčanskih udruga, kazališnih skupina, gledateljstva  i mnogih drugih.
            

 

Pokrovitelji Dana hrvatskoga  pučkog teatra uvijek su bili  Ministarstvo kulture RH,  Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac. Suorganizator je Hrvatska matica iseljenika. 22. dani hrvatskoga  pučkog  teatra  održat  će se 26. i 27. veljače  2016. godine.  Teatar  će  otvoriti domaćin Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac. Nakon njih će se predstaviti gosti iz Starog Grada s otoka Hvara Picollo Teatar, a zatim kazalištarci iz BIH, Gradsko kazalište mladih Vitez. Zbivanja u subotu počinju kazališnim radionicama za sve sudionike pod vodstvom prof. Stjepana Pepeljnjaka. Od 18. sati slijede predstave Igrokazačkog društva Petrovo Selo (Mađarska) i  HKC „Bunjevačko kolo“ Subotica. Festival   će zatvoriti predstavnici MHD Hrvatski kulturni centar „Marko Marulić“iz Bitole.
              
Pred nama su Dani pučkog teatra, ljudi našeg kraja, ali i šire, moći će uživati u teatru iz nekoliko zemalja. Ove godine nastupaju kazalištarci iz Mađarske, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što je pokazatelj raširenosti teatra, ali i hrvatskog društva. Radi se o manifestaciji koja iseljenu Hrvatsku, odnosno Hrvate izvan zemlje, dovodi ponovo u maticu državu i omogućava im izražaj u Hercegovcu. Pozivamo sve koji žele i koji vole kulturu da popune dvoranu. Meni osobno je zadovoljstvo što ću biti na otvorenju i predstavama, istaknuo je župan Damir Bajs.

Hrvatska čitaonica Hercegovac je izuzetno ponosna što je uspjela očuvati tradiciju održavanja ove hvalevrijedne manifestacije. Dvadeset i drugu godinu za redom u Hercegovcu, održat će se festival kazališnog amaterizma iseljene i domovinske Hrvatske. Kazališni izričaj jedan je od načina na koji naši sunarodnjaci čuvaju svoj jezik i kulturu i drago nam je što Hercegovac daje doprinos u tome. Na Danima pučkog teatra gostovat će gradsko kazalište mladih iz Viteza. Ovo je njihov drugi dolazak i predstavit će se predstavom Šmizle ženski bend, koji su već igrali u Hrvatskoj, ali Bosni i Srbiji. Nadam se da će publika biti mnogobrojna i da će festival uspjeti, naglasila je Zrinka Cjetojević, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac.

Ove godine pretpremijerno smo izveli predstavu našu novu komediju Motel Mrak punim domom, naše poznate dramaturginje u Kerempuhu Dore Delbianco. To je komedija o obitelji koja putuje s kćerkom u Njemačku kako bi je udali u dobrostojeću obitelj za ženika koji je iz naših krajeva. Pošto ih je zameo snijeg i prometni kolaps, oni odsjedaju u Motelu Mrak koji se nalazi u šumu. Tijekom noći događaju se stvari koje će im promijeniti sve ono što su planirali. Od starih glumaca glume Josip Klobučar, Ivanka Marinić i Zoran Kramarić, od mlađih glumaca igra Sanela Kudlač i Helena Piščević, te Slaven Jurčić. Ja sam petnaest godina redatelj, tako da sa ovom komedijom s kojom smo započeli mi smo zadovoljni. Dobili smo i ponude za gostovanja u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama gdje žive Hrvati. Zadovoljan sam jer je komedija pun pogodak i nadam se da će svi biti zadovoljni koji posjete predstavu, rekao je Ivan Bratković redatelj Pučke scene Hrvatske čitaonice.

Neizmjerno mi je da drago da je Matica hrvatskih iseljenika s Hrvatskom čitaonicom Hercegovca i s glumcima iz Hercegovca, započela ovaj projekt i da se održao ovako dugo godina. Svi znamo koliko znači amaterizam za ovaj kraj i za cijeli svijet. Dramski amaterizam čuva hrvatsku riječ i kulturu diljem svijeta. Hercegovac je taj koji ih okuplja. Mi nismo toliko brojni kao folklorna društva, ali malo nas je pa držimo i nastojimo očuvati našu tradiciju. Ovi dani su značajni za hrvate koji žive van Hrvatske. O Hercegovcu se priča. Na jednom mjestu susreću se kazališni amateri iz susjednih zemalja i šire. Ta vrijednost koju njegujemo u Hercegovcu je da se međusobno upoznaju, izmjenjuju iskustvo, te da idu jedni drugima u posjetu. Zato smo s radošću suorganizatori i podržavamo ovaj projekt. Moja želja je da se to i proširi. Za očuvanje hrvatske kulture u svijetu, Hercegovac je bitan, naglasila je Nives Antoljak iz Odjela za kulturu hrvatske matice iseljenika.

Veljača u Hercegovcu nama je jedna od najaktivnijih mjeseci jer ga započinjemo s Danom općine, a završavamo s Danima pučkog teatra. Ove godine smo 5.2. obilježili 130 godina od prvog pisanog zapisa o Hercegovcu kao o lokalnoj upravi. Iako smo mala općina imamo četiri kulturne udruge, a dvije najstarije uskoro će napuniti stoti rođendan. Posljednjih dvadeset i dvije godine domaćini smo manifestacije koja je jedinstvena ne samo u županiji, već u Hrvatskoj, pa i u jugoistočnom dijelu Europe. Što se tiče nas u općini mi ćemo nastojati biti dobri domaćini svima koji dođu u Hercegovac. Pozivamo sve da dođu i pogledaju ovih šest predstava te da uživaju u onome što su nam glumci pripremili. Organizacija je vrlo zahtjevna i ne bi bilo dovoljno sudjelovanje samo Hrvatske čitaonice već su i ostale udruge pomogle u pripremi. Udruge se potpomažu i zato u tako malom mjestu možemo biti domaćini velikog spektakla, istaknuo načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a