• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Veljača
20

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA POKROVITELJ 23. DANA HRVATSKOG PUČKOG TEATRA U HERCEGOVCU

Hrvatska čitaonica Hercegovac tradicionalno je domaćin i organizator Dana hrvatskoga pučkog teatra. Ovaj festival je svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i naše domovine, a cilj manifestacije je očuvanje zajedničke nam hrvatske riječi i kulturne baštine, te jačanje osjećaja pripadnosti domovini Hrvatskoj. Festivalu je godinama pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija dajući time potporu kazališnom amaterizmu i spajanju domovinske i iseljene Hrvatske.

23. Dani hrvatskoga  pučkog  teatra  održat  će se 24. i 25. veljače  2017. godine.  Teatar  će  otvoriti domaćin Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom „Do posljednje kapi“. Vjernoj publici ove godine predstavit će se i Amaterska dramska družina Putujuća scena, Stuttgart, Picollo teatar Stari Grad, Kazališna grupa Filež, Igrokazačko društvo Hrvatski Židan i Židarski bećari, te HUKD Vladimir Nazor iz Sombora.

Za malo moslavačko mjesto spomenuti festival ima ogromnu važnost. Tamošnja  udruga je  osnovana davne 1921. godine i svih tih godina  središte su kulturnih događanja  općine Hercegovac i  šireg  zavičaja. Tako je Hercegovac poznat po kazališnom amaterizmu i dobrom domaćinstvu u mnogim  susjednim zemljama, a najbolji dokaz tome je stalni  interes za održavanje Dana hrvatskog pučkog teatra.
              
Hrvatska čitaonica trudila se 23 godine očuvati tradiciju održavanja te posebne manifestacije. To naravno ne bi bilo moguće bez vjernih pokrovitelja, sponzora, utemeljitelja, odbora, škole, drugih hercegovčanskih udruga, kazališnih skupina, gledateljstva  i mnogih drugih.
                           
„Kad govorimo o Pučkom teatru, o manifestaciji koja je jedinstvena u Republici Hrvatskoj, reći ću da to pokazuje da takva manifestacija koja je od značaja za Hrvatsku, ali i za hrvatsko iseljeništvo, može biti održana i u manjim sredinama. Govorimo o činjenici da Hercegovac ima svoj pučki teatar, da ima staru tradiciju ukupnosti koja je vezana uz ovakav način izražavanja. Naravno, s Hrvatskom maticom iseljenika i sa svima ostalima, uključujući Općinu i Županiju, došli smo do 23. izdanja. Vidjet ćemo predstave iz Hrvatske i iz inozemstva. Govorimo o amaterima koji promiču hrvatsku kulturu u Hrvatskoj, ali ponajviše u inozemstvu. Drago mi je da ćemo svi zajedno pokazati da i 23. put možemo računati na kulturnu manifestaciju koja je jedinstvena u Hrvatskoj, a koja će privući, nadam se, znatnu pažnju svih onih koji sudjeluju, ali i znatnu pažnju onih koji trebaju biti u gledalištu. Gledalište u Hercegovcu je uvijek dupkom puno. Za mene je to dokaz kako malena sredina može napraviti iskorak. Što se tiče Županije, uvijek ćemo biti uz 23. dane Hrvatskoga pučkog teatra, ne samo kao pokrovitelj, nego i u okviru financijske potpore, ali i svekolike potpore koja se očekuje od nas.“, rekao je župan Bajs.

„U ime Hrvatske čitaonice Hercegovac, želim se zahvaliti našim pokroviteljima koji su prihvatili ideju profesora Stjepana Banasa i od 1995. godine su vjerni pokrovitelji. To su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac. Zbivanja će započeti u petak kada će nas nakon svečanog otvaranja u festival uvesti domaćin, Pučka scena Hrvatske čitaonice, kao i svih godina dosad, s predstavom "Do posljednje kapi krvi". Kao domaćini i organizatori izuzetno smo ponosni što se takav međunarodni festival koji okuplja iseljenu i domovinsku Hrvatsku održava u našem Hercegovcu, što je na daskama našega Hrvatskoga seljačkog doma prikazano skoro 250 različitih predstava i što smo prepoznatljivi van granica. Održano je puno radionica, izložbi, predavanja, sklopljena su trajna prijateljstva, suradnja i gostovanja. To sve ukazuje samo na to da uz naše pokrovitelje i daljnju suradnju, ovaj festival će se održavati još dugi niz godina.“, izjavila je Zrinka Cjetojević, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovca.

„Ova manifestacija je jedinstvena jer je nastala u vrijeme kad se željelo zatrti hrvatski duh i hrvatsku kulturu na ovom prostoru u vrijeme najgoreg Domovinskog rata, a okupila je one iseljene Hrvate iz Hrvatske koji su otišli odavde prije više stoljeća  i koji znaju kako se čuvaju ta hrvatska kultura, hrvatska riječ, a time i hrvatski identitet. I ove godine imamo 7 predstava u 6 kazališnih družina. Jedinstvena je i po tome što je Hercegovac malena sredina. Drago mi je što po 23. put možemo biti domaćini ovog festivala. Pozivam sve one koji mogu da dođu 24. i 25. veljače u Hercegovac, a mi ćemo nastojati biti najbolji domaćini kao i uvijek.“, zaključio je načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a