• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Prosinac
21

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA POMAŽE KARITATIVNE DJELATNOSTI VJERSKIH ZAJEDNICA – ŽUPA SV. ANTUNA PADOVANSKOG

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i gvardijan fra Tonio Vučemilović Župe sv. Antuna Padovanskog potpisali su ugovor o financijskoj potpori Bjelovarsko-bilogorske županije za program „Opremanje pučke kuhinje za samostalan rad“ u sklopu županijskog programa Karitativnih djelatnosti.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija drugu godinu za redom provodi program Karitativnih djelatnosti kojima je za cilj pomoći našim sugrađanima, a putem vjerskih zajednica. Sredstva u iznosu od 34.500,00 kuna Župa sv. Antuna Padovanskog iskoristila je za realizaciju programa „Opremanje pučke kuhinje za samostalan rad“, odnosno za adaptaciju, proširenje i opremanje postojećeg prostora zbog proširenja kapaciteta Pučke kuhinje prema HASAP-u.

Pučka kuhinja u Bjelovaru koja djeluje u sklopu Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskog osigurava jedan obrok dnevno, od ponedjeljka do subote, za šezdesetak korisnika slabijeg imovinskog stanja. Na taj način pomažu socijalno ugroženim osobama što je, među ostalim, u okviru poslanja franjevačkog svećeničkog reda.

Inače, Caritas Župe sv. Antuna Padovanskog djeluje gotovo 70 godina, a službeno je osnovan 1992. godine na inicijativu žena „Bedema ljubavi“. Caritas u Bjelovaru realizirao je mnogo hvalevrijednih humanitarnih akcija, a veliku ulogu igrao je i za vrijeme Domovinskog rata kada je donacijama pomagao izbjeglicama, obiteljima poginulih branitelja, starim, bolesnim i nemoćnim osobama, vojnicima na ratištu, ranjenicima u bolnicama i na bojištu, ali i svima kojima je pomoć bila potrebna. Tako je u razdoblju od 1991. do 2009. godine u Bjelovar stiglo 1000 šlepera s donacijama u vrijednosti preko 4 milijuna kuna, a sve zahvaljujući volonterima Caritasa.

Posjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu sredstava vjerskim zajednicama koje se bave karitativnim djelatnostima. Na natječaj Bjelovarsko-bilogorske županije javilo se jedanaest vjerskih organizacija,  a za njihov rad osigurano je 230 tisuća kuna iz županijskog proračuna. 

„Ova 2016. godina je bila jako važna za djelovanje Caritasa naše župe. U njoj smo, uz one naše redovite poslove koje činimo i koji su dosta poznati našoj javnosti u Bjelovaru i u županiji, načinili reorganizaciju naše Pučke kuhinje. Do mjeseca lipnja smo naručivali i kupovali obroke za naše korisnike, a od lipnja hrana se priprema u našim prostorima. Imamo zaposlenog kuhara. Povećali smo time broj obroka s 45 na 60 što je predviđeni broj za ovu vrstu kuhinje koju imamo. U radu pučke kuhinje glavni partner nam je Grad Bjelovar, tu su i drugi naši vjerni donatori. Danas potpisujemo ugovor s našom Županijom. Javili smo se na natječaj za Karitativne vjerske organizacije i dobili smo 34.500,00 kn. Drugu godinu zaredom iz istog natječaja dobivamo sredstva koja ulažemo u adaptaciju i opremanje prostora naše pučke kuhinje. Zato se od srca zahvaljujemo našoj Županiji, našem Županu koji je prepoznao naš rad i koji nas uvijek prati sa sredstvima naše županije“, rekao je fra Tonio Vučemilović, gvardijan župe i samostana Sv. Antuna Padovanskoga u Bjelovaru.

Kada govorimo o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, reći ću da smo jedina Županija u Hrvatskoj koja ima poseban program potpore karitativnim djelatnostima naših vjerskih zajednica. Temeljem toga Županija u zadnje dvije do tri godine ima u proračunu sredstva za karitativne djelatnosti, raspisuje javni natječaj i pomaže na taj način vjerskim zajednicama da obavljaju onaj drugi dio svoje aktivnosti, a to je potpora potrebitima. Znamo da je Županija po broju ljudi iznad 65 god. među najstarijima u Hrvatskoj, gotovo petina stanovnika je iznad 65 god. Znamo kakva je ponekad socijalna situacija i mlađih. Županija podupire naše sugrađane kroz programe kao što su "Pomoć u kući" gdje imamo skoro 1.500 korisnika, "Pletenica života", jedini euro projekt ikad dan iz Europskog socijalnog fonda bilo koje županije, a u ovom slučaju podupire aktivnost naših vjerskih zajednica. Meni je drago da drugi put zaredom možemo potpisati ugovore s našom župom Sv. Antuna Padovanskog. Rekao bih da je ovo što je već naznačeno u programu je i realizirano, ali će trebati platiti  račune po tome. A to je opremanje pučke kuhinje za samostalan rad: adaptacija, proširenje, opremanje postojećeg prostora prema novom programu HACAP-a koji se primjenjuje na sve. Pohvalio bih Caritas ne samo za ovo što sada rade, nego bih pohvalio sve djelatnike na čelu s upraviteljicom za sve što je napravljeno. Ovo je drugi potpis ugovora nakon potpisa koji smo imali s našim Caritasom naše Bjelovarsko-križevačke biskupije i očekujemo daljnje potpise kako bi svih 235.000,00 kn bilo raspodijeljeno sukladno kriterijima u tom dijelu. Siguran sam ovdje i drugdje da će ta sredstva doći na pravo mjesto, a to je provođenje aktivnosti za naše sugrađane. Zahvalio bih i gvardijanu, svim našim franjevcima i svim ljudima koji rade u Caritasu. Potpisom ugovora ćemo u ovo predbožićno i predblagdansko vrijeme ispuniti naše obveze koje smo preuzeli, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a