• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Prosinac
28

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA POMAŽE KARITATIVNE DJELATNOSTI VJERSKIH ZAJEDNICA – ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić i župnik Župe Presvetog Trojstva u Rovišću Mihill Gojani, u prisustvu načelnika Općine Rovišće Slavka Prišćana, potpisali su ugovor o financijskoj potpori Bjelovarsko-bilogorske županije za program „Promicanje kršćanske dobrotvornosti – pružanje pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja i samačkih obitelji“ u sklopu županijskog programa Karitativnih djelatnosti.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija drugu godinu za redom provodi program Karitativnih djelatnosti kojima je za cilj pomoći našim sugrađanima, a putem vjerskih zajednica. Na taj način želi pomoći ljudima u potrebi, svima onima koji se za pomoć obraćaju svojim župama i njihovim Caritasima. Sredstva u iznosu od 8.000,00 kuna, Župa Presvetog Trojstva iskoristit će za realizaciju programa „Promicanje kršćanske dobrotvornosti – pružanje pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja i samačkih obitelji“, odnosno za pomoć pedeset obitelji slabijeg imovinskog stanja i obiteljima s puno djece u nabavi knjiga i školskog pribora, građevinskog materijala na sanaciji dotrajalih kuća.

Župni Caritas u Rovišću osnovan je 2009. godine i otada pomaže potrebitim obiteljima iz cijele župe. Kako bi svojim župljanima slabijeg imovinskog stanja olakšali svakodnevicu, župni Caritas za njih skuplja odjeću, obuću, hranu, higijenske potrepštine, kućanske aparate, ali i knjige i igračke za najmlađe župljane.

Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu sredstava vjerskim zajednicama koje se bave karitativnim djelatnostima. Na natječaj Bjelovarsko-bilogorske županije javilo se jedanaest vjerskih organizacija,  a za njihov rad osigurano je 230 tisuća kuna iz županijskog proračuna.

“Želim izraziti zahvalnost svim ljudima dobre volje, koji pomažu, koji su otvorena srca za potrebe onih koji su doista često puta na margini našega društva. Ponajprije zahvaljujem dobrome Bogu koji svakome od nas u srce usađuje ljubav prema potrebnima, prema bližnjima. I zahvaljujem ovom prilikom županu i dožupanici koji su i ove godine izašli u susret našem župnom Caritasu i doprinijeli nam određena sredstva koja su od velike potrebe našim korisnicima Caritasa kako bi i ovi blagdani bili doista topli.” rekao je župnik Mihill Gojani.

“Svi smo na istom zadatku i s istim ciljem kako pomoći onima koji nemaju. Posebno je to važno istaknuti u ovo vrijeme Božića kada je mnogo korisnika socijalne pomoći,  u teškoj situaciji i sami, stoga im trebamo pomoći i materijalno i duhovno. Zato naš župnik često puta obilazi te ljude, razgovara s njima i pomaže im na razne načine. Hvala Županiji što vodi brigu i pomaže, a Općina isto tako na određeni način pokušava pomoći tako da smo ove godine preko 75 poklona pripremili za ljude koji nemaju.”, objasnio je načelnik Rovišća Slavko Prišćan.

„Reći ću da smo mi jedina županija u Republici Hrvatskoj koja provodi ovako vrijedan program koga je predložio župan i kojeg je odobrila Županijska skupština. Da bismo uspjeli na pravilan način podijeliti novac vjerskim zajednicama, raspisali smo Javni poziv početkom godine u travnju. Bila je posložena određena procedura koja se morala ispoštivati. Zajednice su se javile, njih ukupno 11, koje su zadovoljile određene uvjete. Mi smo u proračunu za karitativne zajednice i za njihove karitativne programe predvidjeli ukupno 230.000,00 kuna. Za župu Presvetoga Trojstva u Rovišću odabrano je 8.000,00 kuna za realizaciju programa „Promicanja kršćanske dobrotvornosti - pružanja pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja i samačkih obitelji“. Nadam se da će ovaj novac pomoći barem u jednom dijelu ovih potreba koje ste naveli. Drago mi je da postoji dobra volja i suradnja od strane Općine i da će ta pomoć zaista doći ljudima u potrebi, ljudima u nevolji.“, naglasila je zamjenica župana Ištef Benšić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a