• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Veljača
9

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA POMAŽE KARITATIVNE DJELATNOSTI VJERSKIH ZAJEDNICA – ŽUPA SVETE TEREZIJE AVILSKE

Bjelovarsko-bilogorski župan i župnik Župe Svete Terezije Avilske Damir Vrabec potpisali su ugovor o financijskoj potpori Bjelovarsko-bilogorske županije za program „Pomaganje siromašnima u župi, obiteljima s brojnom djecom, starim i bolesnima“ u sklopu županijskog programa Karitativnih djelatnosti.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija drugu godinu za redom provodi program Karitativnih djelatnosti kojima je za cilj pomoći našim sugrađanima, a putem vjerskih zajednica. Na taj način želi pomoći ljudima u potrebi, svima onima koji se za pomoć obraćaju svojim župama i njihovim Caritasima. Sredstva u iznosu od 35.000,00 kuna, Župa Svete Terezije Avilske iskoristit će za realizaciju programa „Pomaganje siromašnima u župi, obiteljima s brojnom djecom, starim i bolesnima“, gdje će župa svakog utorka pomagati siromašnim članovima zajednice u vidu paketa hrane i higijenskih potrepština.

Nakon što je Papa Benedikt XVI. bulom "De maiore spirituali bono" 2009. uspostavio Bjelovarsko-križevačku biskupiju, a dotadašnju crkvu Svete Terezije Avilske proglasio katedralom, Župa Svete Terezije Avilske postaje katedralnom župom.

Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu sredstava vjerskim zajednicama koje se bave karitativnim djelatnostima. Na natječaj Bjelovarsko-bilogorske županije javilo se jedanaest vjerskih organizacija,  a za njihov rad osigurano je 230 tisuća kuna iz županijskog proračuna.

„Prošle godine smo se javili na natječaj koji je raspisala Županija da bi nam pomogli u financiranju ili sufinanciranju za potrebe našeg župnog Caritasa. Svake godine za Božić, Uskrs, a i više puta u godini kao župa organiziramo darove za one koji su najsiromašniji u našoj župi. Uglavnom se to radi o namirnicama koje su potrebne za život najsiromašnijim obiteljima. Tako smo i prošle godine molili Županiju da pomogne u tome kako bismo im i za Božić, a onda i za Uskrs, kao i redovito svaki tjedan, pogotovo utorkom, mogli uskočiti bilo financijskim sredstvima, bilo da im kupimo neke namirnice koje su najosnovnije kao što su šećer, brašno, ulje, krumpir itd. Najsrdačnije se zahvaljujem Županiji što nam je dostavila sredstva koja ćemo danas potpisati ugovorom i što nam pomaže u svakodnevnom vršenju naše pastoralne i karitativne službe.“, izjavio je župnik Župe Svete Terezije Avilske Damir Vrabec.

„Bjelovarsko-bilogorska županija je jedina županija u Hrvatskoj koja ima poseban program koji podupire karitativne djelatnosti vjerskih zajednica. Kad govorimo o tome, reći ću da je to samo jedan u nizu programa koje provodi Županija. "Pomoć u kući", programi financirani preko Europske unije, ali i programi vezani uz karitativne zajednice pomažu našim sugrađanima. Moramo znati da potrebitih ima i da gotovo svaki peti građanin županije ima iznad 65 godina. Ovo što ćemo danas potpisati jedan je dio od natječaja koji je raspisan, a na koji se javilo 11 karitativnih vjerskih zajednica. Potpisom ovog ugovora prebacit će se 35.000,00 kuna Župi Sv. Terezije Avilske od ukupno 230.000,00 kuna. Veseli me ta aktivnost naše crkve na pomaganju potrebitima. Program koji podupiremo vezan je uz pomaganje siromašnima u župi, obiteljima s brojnom djecom, starijima i bolesnima. Svi zajedno imamo cilj  da i na taj način pomognemo onima koji su oko nas, koji su manje sretni, koji su potrebiti. Veseli me da Županija i Crkva mogu zajedno nastupiti u ovom dijelu. Zahvaljujem se i našem domaćinu na aktivnostima župe u tim djelatnostima, a vjerujem da će dobro doći ova sredstva.“, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a