• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Srpanj
5

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA PRIMJER DOBRE PRAKSE POTPORE VIJEĆIMA NACIONALNIH MANJINA NA LOKALNOJ RAZINI

U velikoj vijećnici održana je završna konferencija projekta „Potpora vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini“, na kojoj je sudjelovao i Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, županije koja može poslužiti kao dobar primjer potpore i suradnje s vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini.

Bila je to prilika da se predstave rezultati projekta i organizira konstruktivna rasprava kako bi se osnažile institucije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. U sklopu projekta, otvoren je i web portal za praćenje Prava nacionalnih manjina, koji će omogućiti dvosmjernu i grupnu zaštićenu komunikaciju vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina, a Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina osigurat će proširenje kvalitete i opsega podataka koje će iskoristiti za godišnje izvješće o pravima nacionalnih manjina. Osim web portala, tiskan je i Priručnik za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, u kojemu je kao primjer dobre prakse navedena Bjelovarsko-bilogorska županija. Stoga je upravo Bjelovar, kao središte Bjelovarsko-bilogorske županije, jedan od pet hrvatskih gradova u kojemu se održava ova završna konferencija.

„Potpora vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini“ je europski projekt čiji cilj je osigurati ostvarivanje ljudskih prava te poboljšati i olakšati aktivno i potpuno sudjelovanje nacionalnih manjina u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu hrvatskog društva, uz očuvanje vlastitog identiteta, kulture i tradicije. Projekt je provodio Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s WYG savjetovanjem d.o.o. i Teched savjetodavne usluge d.o.o.

„Ovaj projekt je decentraliziran, obuhvatili smo sve županije i moramo istaknuti da smo tijekom 17 mjeseci provedbe vidjeli primjere dobre prakse, poput Bjelovarsko-bilogorske županije. Potpora i suradnja Županije i nacionalnih manjina izrazito dobro funkcionira, župan im dolazi na svaku sjednicu i postoji intenzivna i dvosmjerna komunikacija koja je jako dobar primjer i to smo istaknuli u priručniku.“, rekla je Lidija Japec, voditeljica projekta.

„Projekt je proveden je na cijelom teritoriju Hrvatske, htjeli smo se približiti ljudima i čuti njihovo mišljenje. Priručnik i web portal će koristiti vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, a web portal će omogućiti članovima da ostanu u vezi, umrežavanje, da saznaju primjere dobre prakse, a Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pomoći će u izradi  Izvješća o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina o kojemu se raspravlja i u saborskim klupama. Nadamo se da će se ovaj projekt nastaviti, a dobre stvari poput priručnika i portala ostat će svima na korištenje.“, pojasnio je Mirko Marković, savjetnik Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

„Što se tiče Bjelovarsko-bilogorske županije, mi smo bili primjer dobre prakse za cijelu Hrvatsku i to će ući u izvješće koje ide prema Vladi, drugim županijama, ali i EU. Mi ne samo da financiramo nacionalne manjine, već ih podupiremo i u nizu projekata. U prošlom mandatu, uveli smo niz novih stvari, a spomenut ću prezentaciju kulturnog dobra koje nacionalne manjine imaju i to jednom godišnje, nadam se da će se to proširiti po Hrvatskoj. koordinacija  mora imati suradnju s nama, mi ne samo da je financiramo već ih podupiremo i u nizu projekata. Ja sam kao župan uveo i savjetnika za nacionalne manjine kako bi imali direktnu povezanost. Za svaku suradnju potrebne su dvije strane, ja moram pohvaliti aktivnost Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, htijenje, nove projekte, jer samo u partnerskom odnosu možemo napraviti iskorak.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a