• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
20

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA SUFINANCIRA PROJEKTE I AKTIVNOSTI OBRTNIČKE KOMORE BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić potpisali su Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore BBŽ u 2017. godini.

Bjelovarsko-bilogorska županija ove godine za svoje obrtnike izdvojit će 120 000 kuna iz svog proračuna. Time Županija omogućava očuvanje i promociju obrtništva, te potiče unapređenje i konkurentnost svojih obrtnika na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije.

Podsjetimo, županijsko gospodarstvo od 2014. godine ima trend rasta, ali i znatno bolje brojke od hrvatskog prosjeka. Osim pada broja nezaposlenih, i više zaposlenih u gospodarstvu, Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi i povećanje prihoda, dobiti, te ulaganja u gospodarstvo, posebno u proizvodne pogone. Pozitivni rezultati u gospodarstvu odrazili su se i na samo obrtništvo. Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno broji 1046 obrtnika, a već drugu godinu zaredom raste broj zaposlenih kod obrtnika i to za 5%, odnosno u 2016. godini zaposleno je 119 osoba. Time se broj zaposlenih kod obrtnika popeo na 2376, što znači da se naši obrtnici lakše odlučuju na investiranje i širenje svog obrta.

Sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije zasigurno doprinose boljim brojkama našeg obrtništva, a potpisivanjem ovog Sporazuma nastavlja se dugogodišnja suradnja i partnerski odnos Bjelovarsko-bilogorske županije i njene Obrtničke komore. Tako će potpisom ovog Sporazuma Bjelovarsko-bilogorska županija sudjelovati:
•  u sufinanciranju troškova izlaganja proizvoda i usluga obrtnika s područja županije na  gospodarskim i obrtničkim sajmovima,
•  apliciranju obrtnika-članova, pa i same Obrtničke komore BBŽ na projekte i natječaje koje sufinancira EU,
•  stipendiranju naučnika u deficitarnim zanimanjima u našoj županiji (u suradnji s     Ministarstvom poduzetništva i obrta)
•  podupiranju očuvanja tradicijskih obrta, osnivanja novih obrta i zapošljavanja u obrtu, te opstanka obrta u objektivnim poteškoćama (kroz natječaje i po odluci zajedničkog Povjerenstva)         

„Dobra suradnja i partnerski odnos očituje se u nizu projekata, poput proširenja djelatnosti Carinske ispostave u Bjelovaru, i mi to ne bi uspjeli to sami, već samo kao partneri. Najvažnije je da ukupnost suradnje dovela do toga da obrtništvo ima porast broja zaposlenih u obrtu. Velike investicije kojima smo svjedoci u našoj županiji, a to je preko milijardu i dvjesto milijuna kuna, dovelo do toga da su obrtnici i jedni od podizvođača na tim objektima, i rade po cijeloj RH, ne samo županiji. Takve brojke dovele su i do toga da obrtništvo se polako počelo oporavljati. Mi znamo zahtjeve obrtništva, vezano uz zakonske okvire, i smatram da nema razloga da obrtnici ne budu u istoj poziciji kao i svi drugi na tržištu. Također, veseli me i povećani broj ljudi koji su išli na majstorski ispit u našu Obrtničku komoru, te položili za majstora obrtnika i nadam se da će ove godine biti još više zainteresiranih.“, rekao je župan Bajs.

„Zadovoljstvo mi je da smo ovdje opet sa županom i da je potvrđena naša dugogodišnja dobra suradnja. Odnos je uistinu partnerski i danas je, po mom mišljenju, sretna okolnost što je u ovom mandatu na čelu županije, župan Bajs. Ja sam već nekoliko puta rekao da je on među prvima u županiji koji je uspio objediniti dvije stvari, a to je vrijednost obrtništva i specifične stvari koje obrtništvo odvajaju od poduzetništva. Imali smo uvijek dobru suradnju s njim, ja već petnaestak godina surađujem sa županom i htio je sudjelovati u svemu što ima veze s obrtništvom. Važan je taj institucionalan nivo, ali i osobni doprinos. Bez ove potpore Županije teško bi pomagali obrtnicima u svim našim aktivnostima.“, izjavio je predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić.

„Hrvatska obrtnička komora je tu da pregovara s Vladom, ministarstvima, regionalnom i lokalnom regionalnom vlašću kako bi zaštitili svoje obrtnike. Ponosna sam što mogu doći u sredinu koja razumije obrtništvo kao glavnog gospodarskog generatora i dodane vrijednosti radnih mjesta. Bio je trend pada obrtnika, ali to se sada polako zaustavlja. Bez podrške i razumijevanja regionalne politike, teško je osigurati konkurentnost regionalnog gospodarstva kako u okvirima EU tako i Republike Hrvatske. Obrtniku je bitno da nađe svoj plasman za svoj proizvod i usluge. Zato je bitno podupirati obrtnike, kako one koji imaju nove ideje, tako i one deficitarnih zanimanja, a bitno je da ta potpora krene od regionalne vlasti.“, zaključila je glavna tajnica HOK-a Violeta Jelić.

Nakon potpisivanja Sporazuma o sufinanciranju, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima pridružio se  8. redovnoj sjednici skupštine Obrtničke komore BBŽ.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a