• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Travanj
5

Bjelovarsko – bilogorska županija u Projektu razvoja investicijskog okruženja

Bjelovarsko – bilogorska županija, grad Bjelovar te ostali gradovi i općine na području Županije, HGK – Županijska komora Bjelovar, Županijska obrtnička komora, Turistička zajednica, Područna služba Bjelovar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalna razvojna agencija i Poslovni park Bjelovar potpisali su Sporazum o uključivanju u aktivnost „One Stop Service Centre“.

Jedna je to od aktivnosti  Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u sklopu projekta Razvoj investicijskog okruženja – ICPR.

             Cilj joj je uvjete za ulaganje stranih gospodarstvenika učiniti što atraktivnijim. Želi se tako smanjiti broj ustanova i organizacija s kojima ulagač mora kontaktirati za vrijeme trajanja postupka odobrenja i pokretanja svoga projekta, učiniti je što jednostavnijom i transparentnijom i sve što će omogućiti što brže provođenje nužnih procedura.

            U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji operativno vođenje „One Stop Service Centre“ preuzet će Regionalna razvojna agencija i županijski Upravni odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo. Na potpisivanju su bili voditelj projekta  Razvoj investicijskog okruženja ( ICRP ) Bill Winning, ekspert u projektu Zvonimir Repač i načelnica Odjela za poticanje ulaganja i investicija nadležnog Ministarstva Ljiljana Zajc koja je  pojasnila ulogu i cilj projekta:  „Razvoj investicijskog okruženja’ obuhvaća promociju projekta s naglaskom na ulozi županije, jedinica lokalne samouprave i svih potpornih institucija potrebnih za privlačenje stranih ulaganja i jedan je od najvrjednijih EU projekata koji se provode na području RH. Realizira se korištenjem pretpristupne pomoći IPA komponente III C, a nastavak je dvije prethodne faze Programa certificiranja regija za ulaganje (ICPR). Program je osmišljen tako da pruža smjernice za strateški razvoj i obuku 20 hrvatskih županija kako bi se pripremile za proaktivno privlačenje inozemnih izravnih ulaganja. „ U provedbu projekta uloženo je 2, 5 milijuna eura, od kojih je 75 posto iz predpristih fondova EU. U skladu s Programom gospodarskog oporavka Vlade RH  koji obuhvaća unaprjeđenje ulagačkog okruženja i privlačenje stranih ulagača, projekt ICPR predviđa brojne seminare, studijska putovanja i omogućava svakodnevnu komunikaciju sa savjetnicima Projekta. 

Bjelovarsko – bilogorska županija  u projekt je uključena 2007. godine i ispunila je sve preduvjete koje se odnose na informacijsku, imovinsku i marketinšku komponentu.  Time  je osigurala razinu usluge koje imaju sve konkurentne zemlje. To znači da ulagač sve relevantne informacije u vezi s potencijalnim ulaganjima može dobiti u roku 24 sata.

Do sada, u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, ovaj je projekt rezultirao ulaganjem tvrtke Cormo u Bjelovaru i Intra Lighting u Čazmi. U svibnju ove godine Županijski tim „One stop service centre u tri njemačka grada ponudit će tamošnjim gospodarstvenicima mogućnosti ulaganja u tri poslovne zone – Lepirac u Bjelovaru, Ninkovicu u Čazmi i Poslovnu zonu u Općini Štefanje.   

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a