• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Veljača
7

BOLJOM KUKURUZNOM SILAŽOM DO VEĆE I KVALITETNIJE PROIZVODNJE MLIJEKA

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije počelo je uzimanje uzoraka za ispitivanje kvalitete kukuruzne silaže na 25 gospodarstava s najboljom proizvodnjom mlijeka po kravi

Riječ je o projektu koji provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a sufinancira ga Bjelovarsko-bilogorska županija.

-Mi smo svjesni problema s kojima se suočavaju naši poljoprivrednici, a to se prije svega odnosi na stalni rast cijena repromaterijala i energenata pa im zato u skladu sa svojim mogućnostima i nastojimo pomoći. Mi kao županija ne možemo utjecati na podizanje otkupne cijene mlijeka, ali putem ovih mjera možemo pomoći poljoprivrednicima da proizvedu kvalitetnije mlijeko, a samim time onda mogu postići i veću otkupnu cijenu – kazao je župan Marko Marušić pojašnjavajući zašto je Županija odlučila sufinancirati ovaj projekt. Nadalje je još podsjetio da je ovo samo jedna od mjera te dodao da je Bjelovarsko-bilogorska županija, budući da je druga u Hrvatskoj po broju proizvođača mlijeka i po količini proizvedenog mlijeka, dužna pomagati proizvođačima mlijeka sa svoga područja.  

Više o projektu rekao je Ivica Vranić, voditelj križevačkog Centra za kontrolu stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
-HAPIH već petu godinu zaredom provodi projekt pod nazivom Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže i ove godine je u projekt uključeno 13 županija. Projekt uključuje laboratorijska ispitivanja i ocjenu kvalitete kukuruzne silaže, a osnovni cilj je proizvođačima podići svijest o potrebi analize i kontrole stočne hrane kako bi životinjama mogli davati kvalitetan i uravnotežen obrok i u konačnici imati što ekonomičniju proizvodnju – pojasnio je Ivica Vranić.

Uzorak je danas uzet na gospodarstvu Siniše Drete iz Stare Ploščice u općini Ivanska.
- Ovo nam je velika pomoć jer kvaliteta silaže određuje daljnje količine premiksa koji treba dodavati da bi se dobio izbalansiran obrok, a o tome onda ovisi i kvaliteta mlijeka – istaknuo je Dreta, inače predsjednik županijske Udruge uzgajivača simentalskog goveda.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a