• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Ožujak
31

CARSTVO MUDROSTI

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima nazočio je početnoj konferenciji projekta „Carstvo mudrosti“ u Općini Ivanska nedaleko od Bjelovara.

Riječ je o projektu kojeg je tamošnja Udruga umirovljenika kandidirala na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih, a vezan uz smanjenje i prevenciju socijalne uključenosti socijalno osjetljivih skupina. Projekt je vrijedan 127 tisuća kuna, a u njegovu financiranju sudjeluje i Bjelovarsko-bilogorska županija kao partner uz Općinu Ivanska i Udrugu umirovljenika Općine Ivanska. Projekt je to putem kojeg će neophodnu pomoć dobiti osobe starije životne dobi i svojevrsno proširenje projekta Pomoć u kući na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Projekt se realizira na području općine Ivanska čiji je indeks razvijenosti 51,66%, a općina je svrstana u II. skupinu jedinica lokalne samouprave prema razvijenosti.
Ciljani korisnici (projektom će biti obuhvaćeno 200 osoba): osobe starije od 65 godina, osobe smanjenih funkcionalnih sposobnosti, samačka staračka domaćinstva bez ili sa malim novčanim primanjima, osobe narušenog fizičkog zdravstvenog stanja, osobe koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi.

Ranije navedene ciljane skupine karakterizira: život u izoliranim samačkim domaćinstvima, niski socio-ekonomski status i teže narušeno zdravstveno stanje. Provedbom predloženih projektnih aktivnosti želimo osigurati našoj ciljanoj skupini bolju kvalitetu života, a isto tako osigurati ostanak tih istih u njihovim kućama, te na taj način izbjeći njihovu institucionalizaciju i još veću depopularizaciju sela. Aktivnosti koje želimo provoditi ovim projektom su prilagođene potrebama starijih osoba kako bi im se osigurala bolja kvaliteta života kao i osigurala pomoć u prevladavanju usamljenosti i društvene izoliranosti.

Projektne aktivnosti koje želimo provoditi jesu:
- Organizacija prehrane - dostava namirnica u domove korisnika, pripremanje obroka kod korisnika koji to trenutno ne mogu zbog bolesti i nemoći kao i dostava vode korisnicima koji nemaju pitku vodu ili im ista nedostaje zbog suše,
- Održavanje higijene,
- Održavanje kuća korisnika - pranje prozora, održavaju čistim podova i sanitarnih čvorova, pranje i glačanje rublja kod korisnika gdje postoji potreba za time, održavanje okućnice, košnja trave, priprema i unošenje drva, krečenje prostorija korisnika, nabava namještaja, te popravci u kući korisnika,
- Organizacija zdravstvene skrbi u suradnji s Domom zdravlja – odvoz korisnika liječniku na vađenje krvi za kontrolu PV-a, te redovite kontrole mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka, dostava potrebnih lijekova, uputnica, doznaka za ortopedska pomagala, prijevoz u prodavaonice s ortopedskim pomagalima. Medicinska sestra u kućanstvima vrši kontrolu uzimanja lijekova kod korisnika kojima je to potrebno jer se događa da zbog njihove nepažnje im ponestane lijekova,
- Psihosocijalna podrška,
- Organizacija informativnih i savjetodavnih radionica kojima bi se našoj ciljanoj skupini osiguralo posredovanje u ostvarivanju raznih prava, ukazivanje na razlike između razlika ugovora o doživotnom uzdržavanju, predstavila je projekt njegova voditeljica Ljubica Kranjec.

Mi smo s radošću prihvatili da budemo parter na projektu Carstvo mudrosti. Naime, kada govorimo o našem kraju postoji jedan problem koji je i svehrvatski, ali je posebno naglašen kod nas. To je problem vezan uz staračka domaćinstva. Gotovo svaki šest stanovnik naše Županije pripada toj kategoriji i kada dodamo još tome da smo mi ruralna Županija to znači da je našim sugrađanima potrebna pomoć. Bjelovarsko-bilogorska županija podupire projekte koji pomažu tim osobama i izdvaja milijun i četiristo tisuća kuna iz svog proračuna za te potrebe. U te programe pomoći je uključeno oko tisuću i sedamsto korisnika, a to je posebno bitno sada kada je država izašla iz jednog dijela financiranja potpore u tom segmentu. Za mene je Pomoć u kući, u ovom segmentu kroz projekt Carstvo mudrosti, najjeftiniji i najbolji način pomoći. Ljudima se pomaže tamo gdje žive i dok god može imati pomoć koja mu je potrebna on će tu rado i ostati, istaknuo je župan Bajs na konferenciji za novinare.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a