• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Ožujak
14

CENTAR IZVRSNOSTI U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI PUN POGODAK

Na inicijativu bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa prije nešto više od četiri mjeseca započeo je s radom Centar izvrsnosti iz matematike. Krenulo se u taj projekt sa željom ulaganja u znanje u znanje koje s vremenom postaje mjerljivo. Bjelovarsko-bilogorska županija kao druga Županija u Hrvatskoj upustila se u taj projekt koji omogućuje nadarenim učenicima brže i kvalitetnije napredovanje.

U projekt Centra izvrsnosti za matematiku uključeni su učenici 7. i 8. razreda osnovnih i 1. 2. i 3. razreda srednjih škola.  Interes za sudjelovanje u projektu Centra izvrsnosti za matematiku pokazalo je tako niz osnovnih i srednjih škola, a samim time svoje znanje iz matematike putem Centra izvrsnosti dodatno bruse učenici iz svih dijelova Bjelovarsko-bilogorske županije. Kada je Centar izvrsnosti i krenuo prije četiri pol mjeseca interes za njegovo pohađanje svake subote iskazalo je stotinjak učenika. Možda je to u početku i bila malo prevelika brojka, ali kao i uvijek u životu, pa tako i u ovom slučaju uvijek netko odustane, pa u konačnici Centar izvrsnosti iz matematike pohađa oko šezdesetak učenika. Rad u Centru izvrsnosti organiziran je subotama po četiri sata, u dva bloka po dva sata. U pauzi je osigurana užina za učenike i mentore. Također,  prijevoz za učenike iz udaljenih mjesta je organiziran, a sve troškove projekta snosi Bjelovarsko-bilogorska županija.

Do sada je program trajao 72 sata kroz 18 tjedana, a na projektu je radilo 14 mentora iz različitih škola. Pripremljeno je više od 20 kvalitetnih prezentacija i popratnih vježbi. Radilo se savjesno, metodički te primjereno učeničkoj dobi i predznanju.  Po prvi puta mentori i učenici prošli su kroz cjelovit sadržaj dodatne nastave iz matematike prilagođen i usklađen s redovnim programom u školi.

Inače, planirano je održati 88 sati nastave u Centru izvrsnosti kroz 22 tjedna. Sredstva za provođenje programa osigurana su u proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije. Lani je tako utrošeno oko 100 tisuća kuna, dok je ove godine za Centar izvrsnosti u proračunu osigurano 350 tisuća kuna.

S Centrom izvrsnosti iz matematike krenulo se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a iskustva rada na projektu zasigurno će dobro doći za pokretanje još nekih programa Centra izvrsnosti. Prema sadašnjim razmišljanjima to bi mogao biti Centar izvrsnosti iz engleskog jezika. Jer, stav je Županije da bez ulaganje u znanje nema ni razvoja ni boljitka Bjelovarsko-bilogorske županije.

U ovom Centru izvrsnosti krenuli smo s jednim zaokruženim programom dodatne nastave iz matematike. Ja sam tako sretna što smo mi tu cjelinu prošli po prvi puta sistematično, detaljno i sva poglavlja i sve teme koje su nužne za natjecanje. Na programu je radilo 14 mentora svi vrhunski profesori i nastavnici osnovne škole, a uključili su se nešto malo i studenti. Teme su bile od dokaza, preko kombinatorike vjerojatnosti do novih metoda u rješavanju zadataka, istaknula je voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike Zora Glavač.

Kako Centar izvrsnosti radi došla se na lice mjesta uvjeriti i zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić. Da je rad i više nego dobar uvjerila se za vrijeme predavanja doc.dr.sc. Franke Mirijam Brueckler s PMF-a koja je polaznicima Centra izvrsnosti održala predavanje i radionicu na temu  „Magični kvadrati i njima srodna bića“.

Istaknula bi zadovoljstvo s tri segmenta. Prvenstveno stoga što su učenici i mentori prihvatili taj dodatni angažman i svoje slobodno vrijeme uložili za stjecanje dodatnih znanja i vještina iz matematike. Istaknula bi zadovoljstvo što ove godinu gledajući na natjecanja za razliku od prošle godine primjećujemo jedan blagi porast. Svjesni smo da se matematika baš ne može svladati kroz dodatni rad u samo četiri i pol mjeseca nego da je tu potrebno ipak učenje na duže staze. Prema ovim iskustvima koje smo sada stekli vjerujemo da će Centar izvrsnosti u budućnosti imati i više učenika i više mentora kako za matematiku, tako i za novi predmet koji vjerujemo da ćemo pokrenuti, istaknula je za vrijeme posjeta Centru izvrsnosti zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđiva Ištef Benšić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a