• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Listopad
11

CENTAR IZVRSNOSTI ZA MATEMATIKU

Bjelovarsko-bilogorska županija kao druga Županija u Hrvatskoj upustila se u projekt Centra izvrsnosti. Za početak krenulo se s Centrom izvrsnosti za matematiku koji je krenuo s radom u prostorijama bjelovarske Gimnazije. Na taj način želi se popularizirati matematika, ali i omogućiti nadarenim učenicima kvalitetnije i brže napredovanje. Za projekt Centra izvrsnosti Županija planira izdvojiti ove godine 150 tisuća kuna, dok će nagodinu ta sredstva biti i veća.

Projektom Centra izvrsnosti Bjelovarsko-bilogorska županija želi da se kroz rad s talentiranim učenicima, kroz investiciju u učenike i profesore  dođe do izvrsnosti koja je mjerljiva. Na taj način očekuje se da Bjelovarsko-bilogorska županija i njeni učenici skoče na ljestvici znanja, a samim tim i postižu bolje rezultate na državnim i svjetskim natjecanjima.

U projekt Centra izvrsnosti za matematiku uključeni su učenici 7. i 8. razreda osnovnih i 1. i 2. razreda srednjih škola, njih stotinjak.  Interes za sudjelovanje u projektu Centra izvrsnosti za matematiku pokazalo je niz osnovnih i srednjih škola. Tako će svoje znanje iz matematike putem Centra izvrsnosti dodatno brusiti učenici iz 1,2,3,4 bjelovarske Osnovne škole, kao i ostalih županijskih gradova Čazme, Garešnice, Daruvara i Grubišnog Polja.  Tu su i učenici Osnovnih škola iz Općina Rovišće, Velika Pisanica, Štefanje, Dežanovac, Đulovac, te Hercegovac. Svoje znanje iz matematike žele nadopuniti i županijski srednjoškolci i to iz bjelovarske Gimnazije, Ekonomske i birotehničke škole, Tehničke škole, Srednjih škola Čazma, Daruvar, te Grubišno Polje.

Rad u Centru izvrsnosti organiziran je subotama po četiri sata, u dva bloka po dva sata. U pauzi je osigurana užina za učenike i mentore. Također,  prijevoz za učenike iz udaljenih mjesta je organiziran, a sve troškove projekta snosi Bjelovarsko-bilogorska županija. Voditeljica programa je profesorica Zora Glavač.

Bjelovarsko-bilogorska županija očekuje od mentora koji će raditi s učenicima da daju poticaj nadarenim i vrijednim učenicima da daju sve od sebe u radu, kvalitetnu pripremu po odabranim temama iz programa, savjestan i metodičan pristup radu s učenicima, te prihvaćanje projekta kao dopunu redovnoj i dodatnoj nastavi.

Od učenika se pak očekuje prvenstveno dobrovoljno učestvovanje u projektu, redovit polazak programa, aktivno sudjelovanje u grupnom radu, otvorenu suradnju s mentorima,te po želji učestvovanje na natjecanjima.

S Centrom izvrsnosti iz matematike krenulo se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a iskustva rada na projektu zasigurno će dobro doći za pokretanje još nekih programa Centra izvrsnosti. Jer, stav je Županije da bez ulaganje u znanje nema ni razvoja ni boljitka Bjelovarsko-bilogorske županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a