• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
28

CENTRI IZVRSNOSTI IZ MATEMATIKE, ENGLESKOG JEZIKA I KEMIJE U SLUŽBI ZNANJA NAŠIH UČENIKA

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno je u najvećoj energetskoj obnovi svojih škola u povijesti, a u obnovi je 11 školskih zgrada u vrijednosti od 27 milijuna kuna. Paralelno s tim Bjelovarsko-bilogorska županija i njene školske ustanove prijavile su još tridesetak projekata u školstvu vrijednih preko 100 milijuna kuna za koje ovih dana stižu Odluke o financiranju. Po broju prijava na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naša Županija je druga u Hrvatskoj.

No, uz ulaganje u materijalne uvjete, Bjelovarsko-bilogorska županija provodi i programe namijenjene podizanju kvalitete obrazovanja, a jedan od programa su i Centri izvrsnosti i to iz matematike, engleskog jezika i kemije.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija je kao druga županija u Hrvatskoj 2014. godine krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike. Naime, želja je bila popularizacija matematike, ali i omogućavanje da nadareni učenici mogu kvalitetnije i brže napredovati. Riječ je o projektu koji je Županija pokrenula u suradnji sa školama, ravnateljstvima, profesorima i nastavnicima. Time se željelo da naši učenici i profesori dobivaju prostor za proširenje svog znanja i iskustva, a jako bitno u svemu je poseban entuzijazam koji karakterizira cijeli projekt.

Kroz Centar izvrsnosti radi se s talentiranim učenicima koji svaku subotu provode bruseći svoje znanje. Dio njih je već samo nakon godinu dana polaska Centra izvrsnosti postigao dobre rezultate na natjecanjima, čime se pokazalo znanje koje su stekli putem Centra izvrsnosti - mjerljivo.

Dobra iskustva Centra izvrsnosti iz matematike dovela su 2015. godine do početka rada još jednog Centra izvrsnosti, a nakon analize i praćenja stanja na terenu, kao i želja učenika i mentora, došlo se do Centra izvrsnosti iz engleskog jezika.
Od ove školske godine 2017./2018. krenuo je s radom i Centar izvrsnosti iz kemije, a pokretanju tog Centra izvrsnosti išao je u prilog i novouređeni prostor kabineta kemije u Medicinskoj školi Bjelovar, ali i želja mentora i učenika da on krene s radom. Samim time i rad Centara izvrsnosti sada se odvija na dvije lokacije u bjelovarskoj Gimnaziji - matematika i Srednjoškolskom centru - kemija i  engleski jezik. 
Ne treba zanemariti, a samim tim i pohvaliti i trud i zalaganje mentora kako bi učenicima prenijeli svoje znanje, ali s druge strane i trud i zalaganje učenika koji su voljni svaku subotu u mjesecu provesti u Centrima izvrsnosti. Radi se o učenicima 7. i 8. razreda Osnovnih škola te zainteresiranim učenicima svih razreda srednjih škola i to s područja cijele Bjelovarsko-bilogorske županije.
U konačnici tako je ove školske godine 244 učenika pohađalo Centre izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika i kemije, a s njima je radilo 44 mentora.


KEMIJA - 58 UČENIKA, 20 MENTORA
MATEMATIKA - 85 UČENIKA, 13 MENTORA
ENGLESKI JEZIK - 101 UČENIKA, 11 MENTORA
UKUPNO - 244 UČENIKA, 44 MENTORA

Za rad Centra izvrsnosti u ovogodišnjem proračunu Bjelovarsko-bilogorska županija je osigurala 700 tisuća kuna. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija pokriva troškove prijevoza učenika, prehranu za vrijeme odvijanja Centara izvrsnosti te troškove rada mentora.

Kako je Gimnazija bila prva lokacija Centra izvrsnosti, ravnatelj Želimir Vujić je rekao kako smatra da je župan Damir Bajs već unaprijed znao kakve će potencijale Centri izvrsnosti ostvariti. Također, drago mu je što su bili domaćini Centra izvrsnosti na njegovom samom početku te zahvaljuje svima koji sudjeluju u ostvarenju ovako uspješnih rezultata.

„Mi smo se ove godine po treći put okupili u Centru izvrsnosti iz engleskog jezika, ali po prvi put na ovoj lokaciji u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar i dozvolite mi da se zahvalim ravnateljici Nataši Vibiral na uvjetima koji su nam ovdje osigurani. Imali smo sve što smo mogli poželjeti, ali i više od toga. Vjerujem da će vam i učenici potvrditi da smo ove godine zaista vrlo uspješno realizirali sve što smo planirali. S obzirom da smo imali nekoliko subota više nego protekle dvije godine u potpunosti smo realizirali plan i program koji smo si zacrtali, dosegnuli smo željene ishode i ove godine smo imali dovoljno vremena provesti interno natjecanje kako bismo provjerili stupanj napretka učenika. Iznimno sam ponosna što su mentori odradili lavovski posao što se vidi i na učeničkim rezultatima koji su dvije, pa čak i tri godine iznad njihovih vršnjaka. Danas smo podijelili potvrde o sudjelovanju, 72 učenika od njih 96 koliko ih je krenulo na početku je dobilo certifikat da je bilo na nastavi više od 75% sati. Možete samo zamisliti kolika je to posvećenost i kolike su to subote uložene uz sav rad i trud koji su učenici posvetili učenju engleskog jezika. Uručene su nagrade najboljim učenicima, te su održana i formalna predavanja naših gostujućih predavača, a sada smo spremni završiti i odmoriti se preko ljeta dok se ponovno ne okupimo na jesen“, naglasila je Irena Pavlović, voditeljica Centra izvrsnosti iz engleskog jezika.

Voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike Blanka Iličić započela je govor riječima poznatog hrvatskog matematičara Vladimira Devidéa koje je objavio u svojoj knjizi Čudesna matematika:
„Zadovoljstvo, smirenje i užitak što ih doživljavamo i osjećamo kad smo uspješno riješili neki matematički problem ili proradili neki matematički tekst ili našli neki novi, ljepši put do nečega što već poznajemo može se mjeriti s najvećim doživljajima što nam ih život može uopće pružiti“, te je nastavila „Mislim da je svih 87 učenika koji su se prijavili na Centar izvrsnosti iz matematike bilo vođeno ovim mislima našeg matematičara, a 78 ih je bilo ustrajno te su izdržali do samoga kraja sve naše matematičke torture pod vodstvom 13 mentora. Na županijska natjecanja je pozvano 2/3 učenika koji su polazili ovaj Centar izvrsnosti, i od toga je njih šest bilo među 40 plasiranih u državi. Na međužupanijskom ekipnom natjecanju u Virovitici imali smo tri uspješne ekipe u kategoriji gimnazija koje su osvojile 2., 4. i 7. mjesto, dok je jedna izuzetno uspješna ekipa bila u kategoriji tehničkih škola te su osvojili 1. mjesto. I naravno slijedom toga tri ekipe će ići na državno natjecanje u Pulu, dvije iz kategorije gimnazije i jedna iz kategorije tehničkih škola. Devedeset i jedan put hvala svima vama koji ste nam pomogli da ovo realiziramo, počevši od našeg župana, dožupanice, pročelnice i ostalih s kojima smo surađivali jer stvarno mogu reći da smo bilo koji problem mogli odmah riješiti, odnosno imali smo mogućnost da se obratimo bilo kome od njih“, još se jednom zahvalila voditeljica Iličić rekavši da je broj devedeset i jedan ukupan broj mentora i učenika koji su do kraja ove školske godine bili ustrajni s radom u Centru.

„Zahvaljujem županu što je prepoznao kemiju kao treći predmet za Centar izvrsnosti, i drago mi je što je odabrao našu Medicinsku školu Bjelovar kao središte toga Centra. Dakle, mi smo najmlađi Centar i imamo najmanje iskustva. Održali smo po svakoj grupi 92 sata nastave kemije. Imamo nešto manje polaznika nego ostali centri zbog toga što smo mlađi, pa su djeca već prethodno počela pohađati ove starije centre iz matematike i engleskog jezika. Međutim, rezultati se sasvim sigurno već sada vide što je potvrdilo i Županijsko stručno vijeće nastavnika kemije. Naime, zaključili su da je ostvaren napredak u postignućima učenika u odnosu na protekle godine, te smatraju da je razlog tome upravo sudjelovanje učenika u Centru izvrsnosti iz kemije. Nadalje, učenici koji pohađaju Centar postižu bolje rezultate u redovnoj nastavi, aktivniji su i zainteresiraniji, a ostvarena znanja su na višoj kognitivnoj razini. Posebno se ponosimo našom suradnjom s e-školom kemije. Želim zahvaliti svim mentorima iz e-škole kemije, a posebno gospodinu Nenadu Judašu koji je bio njihov voditelj. Tu smo napravili veliki iskorak u odnosu na klasičnu nastavu. Održali smo jedno stručno vijeće za nastavnike kemije gdje je profesor Judaš educirao nastavnike kemije o drugačijem načinu poučavanja kemije i sve je to doprinijelo poboljšanju kvalitete“, rekla je Biljana Balenović, voditeljica Centra izvrsnosti iz kemije.

Jedna od polaznica Centra izvrsnosti iz kemije je i Gorana Milovanović, učenica 2. razreda srednje Medicinske škole, smjera zdravstveno-laboratorijski tehničar koja je ovom prigodom rekla:
„Centar izvrsnosti nam je pružio drugačiji oblik kemije za razliku od onog kojeg dobivamo tijekom klasične nastave. Atmosfera je opuštenija i zabavnija, a povećalo nam se zanimanje i za nastavu u redovnom školovanju. U početku smo svi bili uplašeni jer nam je ovo bila prva godina, i mislili smo da će nam biti teško i da nećemo znati. Na kraju je sve prošlo glatko i zabavno, i jako nam se svidjelo.“

Polaznica Centra izvrsnosti iz engleskog jezika Dora Skukan, maturantica Gimnazije Bjelovar je dodala: „Polaznica sam Centra od njegovih samih početaka, znači već tri godine. Da me netko sad pita za cjelokupan dojam o Centru izvrsnosti iz engleskog jezika rekla bih vam da sve ovo što smo naučili ovdje da ćemo to nastaviti nositi sa sobom. Nastava koju smo imali u Centru je bila opuštenija i radili smo nešto što volimo i to nam je olakšalo cjelokupnu situaciju. Profesori su nam bili super i opušteni. U školi najčešće učimo engleski kroz njegovu gramatiku i zadane tekstove, a u Centru smo se bavili svjetskim temama i aktualnim problemima. Savjetovala bih svima koji žel e studirati engleski ili se općenito žele baviti jezikom u životu da dođu i vide drugu stranu učenja.“
Polaznik Centra izvrsnosti iz matematike Miran Topljak, maturant Gimnazije Bjelovar je rekao:

„Ovo je bila moja druga, a ujedno i zadnja godina u Centru izvrsnosti iz matematike. Zaista mi je drago što sam se u trećem razredu došao prijaviti jer sam isprva mislio da će to biti dosadna aktivnost subotom. Ispala je to ipak jedna divna inicijativa i zamisao koja je još bolje realizirana za sve učenike i mentore iz županije. Kao što su rekle i moje kolegice, mentori su opušteniji nego tijekom redovne nastave i pristupaju individualiziranije učenicima te je uz takav oblik rada sve puno lakše i jednostavnije. Centar predstavlja i dobar primjer kako bi se mogla poboljšati i obična nastava na kojoj bi se učenici trebali osjećati opuštenije i shvatiti rad kao nešto što donosi nagrade, ali ne u smislu ocjena, već znanja koje nam je potrebno kroz život. Nadam se da će biti još centara izvrsnosti i iz nekih drugih predmeta jer za to sigurno ima interesa.“

Na kraju se svima prisutnima zahvalio te obratio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs:
„Kada smo prije pet godina kretali u ovaj projekt posjetili smo Varaždin da vidimo kako oni rade u svojim Centrima. Pitali smo župana, ali i profesore koji tamo rade te učenike koji pohađaju te Centre kako im se čini. Pokazalo se da je to njima izvrsna ideja i provedba, a najvažnije jest da su dobili novo znanje koje se vidi i na natjecanjima. Varaždinska županija je prije uvođenja Centara bila negdje 10. u Hrvatskoj na natjecanjima po rezultatima, a sada su među prve tri županije. Naravno, sve to nije išlo lako niti brzo, ali se kroz vrijeme i kod njih napravio veliki pomak. Mi smo krenuli prvo s jednim Centrom kako bi vidjeli način na koji ćemo mi to oformiti, financirati i provoditi, a radi se o sada našem najstarijem Centru izvrsnosti iz matematike. Ideja je bila da Županija financira i napravi pravni okvir, ali moram naglasiti da Županija ne vodi Centre izvrsnosti već to rade profesori i nastavnici, a na svoj način i učenici“, rekao je Bajs.

Župan Bajs smatra da se financiranjem Centara radi o dobro uloženom novcu u znanje. „U Varaždinu se pokazalo da imaju problem s velikom fluktuacijom učenika, ali i mentora. Stoga pohvaljujem naše učenike, ali i mentore na trudu i ustrajnosti, te što odvajaju svoje vrijeme subotom. Maturantima želim da im Centri budu jedna lijepa uspomena, a ostalima želim da se dobro odmore do sljedećeg početka nastave u Centrima izvrsnosti“, zaključio je završetak rada Centara izvrsnosti za ovu školsku godinu župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a