• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
22

CENTRI IZVRSNOSTI IZ MATEMATIKE I ENGLESKOG JEZIKA U SLUŽBI NADOGRADNJE ZNANJA NAŠIH UČENIKA

Bjelovarsko-bilogorski župan, zagovornik i pokretač Centra izvrsnosti u našoj županiji, Damir Bajs sa suradnicima posjetio je učenike i mentore na početku rada Centara izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika u ovoj školskoj godini 2016./2017. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kao druga županija u Hrvatskoj prije dvije godine krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike, a godinu kasnije s radom je krenuo i Centar izvrsnosti iz engleskog jezika.

Interes učenika i profesora za ovaj vid stjecanja dodatnih znanja je više i nego dobar, a i rezultati polako dolaze do izražaja. Samim time svrha Centara izvrsnosti došla je na plodno tlo, jer popularizira se matematika i engleski jezik i omogućuje kvalitetnije i brže napredovanje nadarenih učenika iz navedenih predmeta.

Na projektu radi 14 mentora iz matematike i 14 mentora iz engleskog jezika, a obuhvaćeni su učenici 7. i 8. razreda osnovnih, te svi razredi srednjih škola. U ovoj školskoj godini 90 učenika pohađa Centar izvrsnosti iz matematike i njih 88 iz engleskog jezika, dakle sveukupno 178 učenika s područja cijele naše županije. Na Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je da osigura sredstva, da organizira prijevoz i užinu za sve profesore i učenike. Županija ne vodi projekt ona je samo podrška kako bi osigurala nadarenim učenicima da dodatno napreduju i podignu razinu svog znanja, i za sve to zajedno u svom proračunu je za ovu školsku godinu osigurala 500.000,00 kuna.
Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija 2014. godine krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike koji se pokazao kao pun pogodak. Naime, želja je bila popularizacija matematike, ali i omogućavanje da nadareni učenici mogu kvalitetnije i brže napredovati. Kroz Centar izvrsnosti radilo se s talentiranim učenicima koju su svaku subotu provodili u bjelovarskoj Gimnaziji bruseći svoje znanje iz matematike. Kroz predviđeni program učenici su usvajali metode mišljenja koje su se očitovale u preciznom definiranju pojmova, logičnom zaključivanju i algoritamskom  rješavanju zadataka. Dio njih je već samo nakon godinu dana polaska Centra izvrsnosti postigao dobre rezultate na natjecanjima, čime se pokazalo znanje koje su stekli putem Centra mjerljivo.
Dobra iskustva Centra izvrsnosti iz matematike dovela su do otvorenja još jednog Centra izvrsnosti, a nakon analize i praćenja stanja na terenu, kao i želja učenika i mentora, došlo se do Centra izvrsnosti iz engleskog jezika.
Napomenimo da kao i prošlih školskih godina voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike je Zora Glavač, dok  Centar izvrsnosti iz engleskog jezika i dalje vodi Irena Pavlović, a nastava se provodi svake subote u bjelovarskoj Gimnaziji.
Iskustva iz prve godine su izvrsna, što pokazuje odaziv mentora, koji su se vratili raditi s učenicima i samih učenika, koji su proširili dobar glas i odlučili nastaviti dalje. Ne samo da nadograđuju svoje znanje iz redovne nastave, proširuju vokabular, nego i razvijaju neke druge vještine, koje su im potrebne u svakodnevnom životu za školovanje i za nastavak života i rada od kritičkog i kreativnog mišljenja, od sposobnosti da nauče argumentirati ono što iznose, rekla je Irena Pavlović.

Centar izvrsnosti postiže dobre rezultate. Učenici kao cjelina vidno povećavaju razinu svoga znanja. Uspješni su na školskim i na županijskim natjecanjima, ali ono što mi je važno, izvrsni su kao studenti. Koliko god je to naporan i težak posao, nama mentorima nije strano i teško da odvojimo vrijeme kroz cijeli tjedan i da se pripremimo za subotu i da damo najviše od sebe što možemo, izjavila je Zora Glavač.

Došla sam ovdje kako bih proširila svoje znanje engleskog jezika jer želim studirati engleski jezik na fakultetu. Pomaže mi za maturu, ovdje sam prilično proširila svoj vokabular, poboljšala gramatiku i izražavanje. U grupi nas je oko dvadeset, više nego prošle godine, rekla je učenica 4. razreda Gimnazije Daruvar, Mihaela Harambašić.

Mislim da moramo investirati u školstvo. Naravno, moramo imati i materijalne uvjete i jednosmjenski rad, ali moramo i ujedno ulagati u znanje. Ulaganje u znanje je ulaganje u Centar izvrsnosti, u naše najbolje učenike. Zahvalit ću svima, koji tamo rade, voditeljima tih studija, ali i našem domaćinu Gimnaziji. To je dobra suradnja školskih ustanova i naših učenika, koji dolaze ovdje. Ono što bih istaknuo da gotovo nitko nije odustao. To znači da je rad u Centru dobro osmišljen. Činjenica da svake godine imamo sve bolje rezultate naših učenika, kako na županijskim tako i na državnim natjecanjima, potvrđuje uspjeh ovog projekta, rekao je župan Bajs te nastavio. Ovog trenutka projekt u cijelosti financira Bjelovarsko-bilogorska županija, pola milijuna kuna predviđeno je u ovoj i u sljedećoj godini. Želimo to proširiti i osigurati Centar izvrsnosti za druge predmete. Da bismo to uspjeli, moramo osigurati financiranje ne samo preko županijskog proračuna, nego i preko natječaja Ministarstva znanosti. Ovog trenutka očekujemo prijavu na objavljeni natječaj, zajedno s našim školama i da pokušamo dobiti sredstva kako bi ovaj program proširili s vjerojatno dva predmeta, ne samo u Bjelovaru, nego vjerojatno i u nekom drugom gradu na području županije, zaključio je.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a