• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Ožujak
12

CENTRI IZVRSNOSTI IZ MATEMATIKE I ENGLESKOG JEZIKA U SLUŽBI NADOGRADNJE ZNANJA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs posjetio je učenike polaznike Centara izvrsnosti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i to Centra izvrsnosti iz matematike te Centra izvrsnosti iz engleskog jezika, koji uspješno završavaju s radom u ovoj školskoj godini.

Bjelovarsko-bilogorska županija je pred potpisom ugovora s Vladom Republike Hrvatske za izgradnju novih škola, ali treba se ulagati i u znanje. Županija ima drugi Centar izvrsnosti nakon Varaždinske županije i vjeruje se kako će nakon pet do šest godina razina znanja naših učenika biti na vrhu ljestvice u Hrvatskoj. Na Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je da osigura sredstva, da organizira prijevoz i užinu za sve profesore i učenike. Županija ne vodi projekt ona je samo podrška kako bi osigurala nadarenim učenicima da dodatno napreduju i podignu razinu svog znanja. 
Bjelovarsko-bilogorska županija 2014. godine  krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike koji se pokazao kao pun pogodak. Naime, želja je bila popularizacija matematike, ali i omogućavanje da nadareni učenici mogu kvalitetnije i brže napredovati. Kroz Centar izvrsnosti radilo se s talentiranim učenicima koju su svaku subotu provodili u bjelovarskoj Gimnaziji bruseći svoje znanje iz matematike. Kroz predviđeni program učenici su usvajali metode mišljenja koje su se očitovale u preciznom definiranju pojmova, logičnom zaključivanju i algoritamskom  rješavanju zadataka. Dio njih je već samo nakon nekoliko mjeseci polaska Centra izvrsnosti postigao dobre rezultate na natjecanjima, čime se pokazalo znanje koje su stekli putem Centra mjerljivo.
          Dobra iskustva Centra izvrsnosti iz matematike dovela su do otvorenja još jednog Centra izvrsnosti, a nakon analize i praćenja stanja na terenu, kao i želja učenika i mentora, došlo se do Centra izvrsnosti iz engleskog jezika. Spomenimo i to kako je interes na početku školske godine bio velik. Na testiranje je došlo 325 učenika, a s najboljima se nastavilo raditi.
          Na projektima je tako u školskoj godini 2015./2016. radio 14 mentora iz matematike i 14 mentora iz engleskog jezika koji su dolazili iz različitih škola s područja cijele Bjelovarsko-bilogorske županije, baš kao i učenici.  Svaki Centar izvrsnosti pohađalo je oko šezdesetak učenika i to 7. i 8. razreda osnovnih škola, te svih razreda srednjih škola.
Nastava se održavala u prostorijama bjelovarske Gimnazije svake subote, a za sve učenike bio je organiziran i  prijevoz, kao i užina za učenike i mentore. Da bi se to sve i ostvarilo zaslužna je Bjelovarsko-bilogorska županija koja je u svom proračunu osigurala pola milijuna kuna.
Kao i prošle školske godine voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike je Zora Glavač, dok  novi Centar izvrsnosti iz engleskog jezika vodi Irena Pavlović.
Ja dolazim iz Grubišnog Polja svake subote i nije mi teško. Županija nam sve plati i prijevoz i hranu a ono što je najvažnije jako puno toga naučimo. Ovo mi jako puno koristi. U redovnom programu imamo četiri sata matematike, ovdje odradimo još četiri sata i to je jako puno. Više mi i odgovara način rada ovdje jer profesori se mogu više posvetiti nama, istaknuo je polaznik Centra izvrsnosti iz matematike grubišnopoljac Jan Roček.
Rezultat je bolji nego lani. Vide se pomaci. Sada radimo dugu godinu Centar izvrsnosti iz matematike i neki učenici su samo nastavili, količina znanja se akumulirala i normalno je da su rezultati bolji. Mi uglavnom radimo programe s natjecanja, tako da su sve teme koju su tamo su i obrađene  u Centru izvrsnosti. To su vannastavne teme za koje se uvijek dobro pripremimo tako da ih približimo učenicima, a i redovno gradivo produbljujemo s težim i zahtjevnijim zadacima i zadacima koji objedinjuju više grana matematike u jedno. Ja bi rekla da smo ekipno dobri. Bilo je barem desetak djece čije su radove tražili da pošaljemo na državnu komisiju što znači da su bili vrijedni pažnje, istaknula je voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike Zora Glavač.
Ovdje sam došla svojom voljom zato jer sam htjela više naučiti iz engleskog jezika, jednostavno mi redovna nastava nije bila dovoljna jer ja želim više učiti. Imali smo razne teme, svaki tjedan nešto drugo. Prošli tjedan smo radili medije, baš smo ih koristili kao kviz. Preko Interneta smo davali svoje odgovore i dobivali bodove. To mi se baš svidjelo jer nikad nismo to još radili. Definitivno ću doći i iduće godine i pripremat se za natjecanja,  rekla je daruvarčanka Mihaela Harambašić.
U petnaest godina rada koliko radim u prosvjeti ovo je najljepši projekt u kojemu sam sudjelovala. Imali smo 230 učenika prijavljenih za Centar izvrsnosti iz engleskog jezika, dakle ogroman interes. Napravili smo testiranje i postavili vrlo visoke kriterije i odabrali šezdesetak učenika koji su redovito pohađali Centar i s ponosom možemo reći da je pedeset i nešto njih zaslužilo Certifikat o sudjelovanju, jer su bili prisutni na predavanjima više od 80%. Svi su zadovolji i učenici, ali i mentori, jer način rada je drugačiji od onog u redovnoj nastavi, naglasila je voditeljica Centra izvrsnosti iz engleskog jezika Irena Pavlović.
Projekt Centra izvrsnosti u Hrvatskoj provode dvije županije – Varaždinska i Bjelovarsko-bilogorska. Razlog je jednostavan. Tu ulažemo direktno u naše učenike, kako osnovnoškolce tako i srednjoškolce, ali i u naše profesore. Krenuli smo s matematikom. Odziv profesora je bio izvrstan. Nije lako niti profesorima niti učenicima da rade na način da svake subote odvoje vrijeme za Centar izvrsnosti i da se posvete usavršavanju svoga znanja. Nakon matematike uveli smo i engleski jezik, što je pokazalo izvrsnim. Sama Županija je osmislila program, osigurala financijska sredstva u iznosu od pola milijuna kuna. Ono što želimo u konačnici je da se podigne razina znanja, naglasio je župan Bajs za obilaska Centra izvrsnosti.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a