• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Lipanj
10

„ČINIM DOBRO SVAKI DAN“

U sklopu humanitarne akcije „Činim dobro svaki dan“ a za koju je zaslužna PBZ Card daruvarskom Centru Rudolf Stiner darovano je 240.293 kuna, a uručenju simboličnog čeka prisustvovala je i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Ta sredstva u Centru Rudolf Steiner utrošena su za uređenje i opremanje vanjskog igrališta i sobe za senzornu integraciju djece s teškoćama u razvoju. 

"Projekt Činim dobro svaki dan" i American Express kartica sa srcem tržištu su predstavljeni sredinom 2008. godine. Kartica je kreirana kako bi se pomoglo projektima od iznimnog značaja za daljnji rast i razvoj zajednice.
Tako pod motom „Činim dobro svaki dan“ putem ove kartice PBZ Card je sve do svibnja 2014. izdvajao 40 lipa za svaku transakciju napravljenu American Express karticom sa srcem, bez dodatnog troška za korisnike, a prikupljena sredstva donirao bolnicama uključenim u projekt Ministarstva zdravlja RH pod nazivom „Praćenje djece s neurorizicima“ kako bi kupile potrebnu opremu za kvalitetnije liječenje neurorizične djece.
Kako bi pomogla sve veći broj djece i mladih kojima je pomoć društva najpotrebnija te prikupila što više sredstva, PBZ grupa je u svibnju ove godine dodatno unaprijedila projekt „Činim dobro svaki dan“, prvenstveno kroz snažnije uključivanje PBZ-a u projekt. Tako od svibnja PBZ i PBZ Card za svaku transakciju napravljenu American Express karticom sa srcem zajedno doniraju 1 kunu. Osim toga, uz projekt "Praćenje djece s neurorizicima“, sada pomažu i projekt Ministarstva socijalne politike i mladih pod nazivom "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi", donirajući prikupljena sredstva u omjeru 50:50.

Putem ovog projekta PBZ Grupa je do sada prikupila više od 4,5 milijuna kuna te je ukupno realizirala 18 donacija bolnicama diljem Hrvatske za kupnju potrebnih medicinskih uređaja i tri donacije domovima socijalne skrbi (uključujući i donaciju Centru za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner, Daruvar) za kupnju potrebne opreme.


Donirana je oprema bolnicama diljem Hrvatske: od Specijalne bolnice Goljak u Zagrebu, Opće bolnice Vukovar, Opće bolnice Ogulin, Županijske bolnice Čakovec, Opće bolnice Zabok, Kliničkog bolničkog centra Split, Opće bolnice Karlovac, Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Opće bolnice Dubrovnik, Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu, Opće bolnice Virovitica, Klinike za dječje bolesti Zagreb,  Kliničke bolnice Merkur u Zagrebu, Opće bolnice Nova Gradiška, Opće bolnice Gospić do Opće bolnice dr. Tomislava Bardeka u Koprivnici.

Od svibnja 2014., otkako se putem projekta "Činim dobro svaki dan" pomaže i projektu "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi" realizirane su donacije u tri doma socijalne skrbi: zagrebački Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek; šibenski Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac i daruvarski Centar za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner. Vinku Beku je donirano 215.000 kuna za nabavu tiflo-tehničke opreme za slijepe i slabovidne, informatičke opreme, te namještaja za opremanje soba korisnika centra; Šubićevcu je doniran iznos od gotovo 240.000 kuna za opremanje dvaju kabineta opremom za poticanje i razvoj perceptivnih i motoričkih sposobnosti kod djece s većim i manjim teškoćama u razvoju svih dobnih skupina, dok je Centru Rudolf Steiner donirano 240.293 kuna za uređenje i opremanje vanjskog igralište i sobe za senzornu integraciju djece s teškoćama u razvoju. 

American Express kartica sa srcem je bez upisnine i članarine za prvu godinu korištenja, a osim darivanja po svakoj transakciji, PBZ grupa od druge godine korištenja kartice donira za ovaj projekt i 15 kn od svake članarine za osnovnog i 10 kn od svake članarine za dodatnog korisnika. Posebnost projekta „Činim dobro svaki dan“ i American Express kartice sa srcem je da u njemu, osim PBZ grupe, sudjeluju i brojni poslovni partneri i korisnici American Expressa, zajedno pomažući ovom plemenitom cilju. Trenutno je u projekt uključeno dvadesetak prodajnih mjesta PBZ Carda – tzv. „Partnera prijatelja“ koji za svaku kupnju na svojim prodajnim mjestima pri kojoj je korištena American Express kartica sa srcem doniraju dodatnih 35 lipa u korist projekta. Projektu svakodnevno pomažu i brojni korisnici, kako redovitim korištenjem American Express kartice sa srcem za plaćanje raznih proizvoda i usluga tako i darujući svoje prikupljene Membership Rewards bodove ovom projektu.

Omogućeno je i online doniranje na www.cinimdobro.hr koje je dostupno korisnicima svih American Express kartica te svih MasterCard, Maestro i Visa kartica, bez obzira na banku izdavatelja.
Projekt „Praćenja djece s neurorizicima“ –  djece s rizikom za rano oštećenje mozga pokrenulo je Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske 2007. godine. Cilj projekta je organizirati praćenje djece s neurorizicima u cijeloj Hrvatskoj, ranu dijagnostičku obradu te što ranije uključivanje djece u habilitaciju. Djeca s neurorizicima su djeca koja su imala različite komplikacije u trudnoći, porodu ili neposredno poslije poroda. Oko 10% novorođenčadi ima te komplikacije, te se zbog toga ubrajaju u grupu neurorizične djece. Zbog toga je potrebno rano, već u rodilištu, prepoznati neurorizičnu djecu, a na temelju rizičnih čimbenika i UZV mozga izdvojiti visoko i nisko neurorizičnu djecu. Oko 3% neurorizične djece čine visokoneurorizična djeca. Kod takve djece postoji opasnost od razvoja cerebralne paralize, mentalne retardacije, poremećaja u govoru, motorici, koncentraciji i učenju. Rano otkrivanje poteškoća i uključenje u habilitaciju mogu čak i spriječiti razvoj bolesti ili barem postići maksimalni potencijal kod oboljelog djeteta.

Projekt „Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi“ pokrenut je 2014. a od samog početka u njega se uključuju PBZ i PBZ Card. Cilj projekta je poboljšati kvalitetu življenja djece i usluga koje im se pružaju u domovima socijalne skrbi te stvoriti uvjete za pružanje novih usluga. Posebna važnost u sustavu socijalne skrbi pridaje se djeci iz socijalno ugroženih obitelji, djeci bez roditeljske skrbi ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci s problemima u ponašanju kao i djeci s teškoćama u razvoju. PBZ i PBZ Card pomažu ovom projektu donirajući domovima socijalne skrbi za djecu prikupljena sredstva potrebna za kupnju informatičke opreme, nabavku vozila za prijevoz djece, opremanje stambenih zajednica, obnovu i uređenje dječjih igrališta i sportskih dvorana, uređenje senzornih soba za terapiju djece s teškoćama u razvoju, opremanje rehabilitacijskih kabineta, nabavku edukacijsko rehabilitacijske (didaktičke) opreme, uređenje školskih radionica, uređenje okoliša i unutarnjih prostora domova, poludnevnih i dnevnih  boravaka, savjetovališta, kreativnih radionica i drugo.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a