• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Prosinac
28

ČLANOVI ŠAHOVSKOG KLUBA IVAN DVORŽAK NA PRIJEMU KOD ŽUPANA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs primio je članove Šahovskog kluba „Ivan Dvoržak“ iz Rovišća i Zrinskog Topolovca na čelu s predsjednikom Vladom Karagićem.

Šahovski klub „Ivan Dvoržak“ koji je osnovan 2003. godine, može se pohvaliti sjajnim rezultatima čemu u prilog ide da godinama djeca iz malog mjesta osvajaju titulu dvostrukih prvaka županije. Osim državnih, mladi šahisti natječu se i na europskim natjecanjima. Sa zadnja tri državna školska finala mladi šahisti vratili su se s peharima, dječaci s natjecanja iz 2012. sa srebrom i djevojčice s natjecanja iz 2013. s 2014. s broncom. Najveći uspjeh kluba postigao je Pavo Šimić koji je 2011. godine u Murecku u Austriji osvojio titulu prvaka Europske unije do deset godina.

Šahovski klub je najuspješniji klub u županiji. Razlog tom uspjehu i aktivnosti mladih je u aktivnosti same uprave kluba, koliko je uprava aktivna, koliko se  uprava želi približiti mladima toliko je uspješan i sam klub. Meni je uvijek zadovoljstvo popričati sa šahistima jer  u osnovnoj školi i ja sam bio u šahovskom klubu i nastupao za svoju školu. To mi je najviše značilo zbog druženja, ali i šah kao šah je intrigantna igra što pridonosi intelektu, rekao je župan Bajs.

Predsjednik Vlado Karagić objasnio je kako je nastala ideja o šahovskom klubu. Kada smo prvi put došli kod župana Bajsa savjetovao nam je da osnujemo šahovski klub,  jer su djeca igrala za druge gradove i za susjedne županije. Mi smo se ohrabrili i krenuli. Natjecanja su nas nosila sama, počeli smo osvajati pehare, dobivati priznanja. Naša vizija bila je prva Hrvatska kadetska liga koja je i na kraju krenula  kod nas u Rovišću, tada smo znali da nas čeka nešto veliko. Također, pokrenuli smo projekt gospodari mjeseca, projekt međunarodnog prijateljstva koji sad ima 693 sudionika iz 13 zemalja. Svaka generacija djece donosi nam nešto novo. Ona generacija '86 koji su bili prvaci županije predavala je to drugima. Sada imamo generaciju 2006 i možemo reći da smo spojili 20 godina, zaključio je Karagić.

Osim brojnih uspjeha na natjecanjima, klub se može pohvaliti i raznim aktivnostima i projektima u zajednici poput izgradnja sjenice Katarine Zrinske, Spomendan Zrinskog i Frankopana, humanitarni projekt „Kraljevstvo za lijek“, pomoć starijim i nemoćnim osobama, Lipanjske večeri i dr.

Zanimljiva je i činjenica kako je članove kluba upravo župan Bajs prije deset godina primio kada su osvojili svoj prvi državni pehar.
Predsjednik i članovi kluba kao znak zahvale županu su uručili šahovsku ploču i još neobjavljeni materijal Arheološka otkrića u općini otkrića.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a