• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Rujan
29

DAN GRADA BJELOVARA I DAN BJELOVARSKIH BRANITELJA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima sudjelovao je na obilježavanju Dana Grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja. Svečana ceremonija započela je polaganjem vijenaca na Spomen obilježju poginulim braniteljima, te polaganjem vijenaca kod bjelovarske katedrale u spomen civilnim žrtvama.

Nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima i građanima grada Bjelovar, održan je Mimohod pobjednika od Paviljona do spomen područja Barutana, gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće za poginule branitelje, među kojima i izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, predvođeno županom Bajsom. Nakon polaganja vijenaca služena je i Sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup monsinjor Vjekoslav Huzjak.

Inače, Dan Grada Bjelovar obilježava se 29. rujna od 1997. godine jer je upravo na taj dan 1991. godine grad oslobođen od neprijateljske vojske. Dan bjelovarskih branitelja obilježava se na isti datum od 2007. godine.

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća nastavljen je program obilježavanja Dana Grada, na kojoj su se okupili brojni gosti i prijatelji grada. Bila je to prilika da gradonačelnik Dario Hrebak predstavi sve projekte koje Grad trenutno provodi i koji su to projekti planirani u budućnosti.

„Smatram kako smo već uspjeli napraviti puno toga, a tek je pred nama put na kojem će se vidjeti pomaci. Već se puno radi na dobrobiti naših građana jer puno je projekata, ideja i zamisli. Bjelovar ide u smjeru koji je  važan za budućnost, a to je povlačenje sredstava Europske unije. Na europske fondove prijavljeni su projektu u vrijednosti 83 milijuna, a do kraja godine očekuju se odluke o financiranja projekata u iznosu od 40 milijuna kuna.“, rekao je gradonačelnik Hrebak.

„Bjelovarsko-bilogorska županija i ja kao župan smo partneri u svemu onome što se može napraviti u središtu naše županije, odnosno u Bjelovaru. Bitno je stanje gospodarstva kako bi ljude zadržali ovdje, a moramo im pružiti standarde u zdravstvu, školstvu, i naravno osigurati posao kako bi se vidjeli ovdje. Brojke županije, gdje je Bjelovar perjanica, pokazuju da gospodarstvo ima bolje brojke od prosjeka Hrvatske, što znači da postoji pomak, no on još uvijek nije dovoljan. Veseli me da možemo napraviti pomak u gospodarstvu i da omogućimo ljudima da lakše rade, te da oni koji žele raditi, dođu raditi ovdje. Bjelovarsko-bilogorska županija je vezana uz grad te smo i mi također uspješni u povlačenju sredstava. U natječajima u zadnjih četiri mjeseca, a računajući OB Bjelovar, odobreno je preko 250 milijuna kuna u zdravstvu i školstvu. Mi želimo našu bolnicu pretvoriti u modernu instituciju, koja će omogućiti standard za budućnost. Moramo raditi i za poljoprivredu jer to je sadašnjost i budućnost. Također, izlazak iz prometne izoliranosti mora biti naša budućnost, a budući da je pruga pri završetku, mi želimo i moderne vlakove kojima ćemo stizati do našeg cilja, a to je izlazak iz prometne izoliranosti i postat ćemo prigradsko naselje grada Zagreba.“, istaknuo je župan Damir Bajs.

Nakon svečane sjednice gradskog vijeća, bjelovarsko-bilogorski župan prisustvovao je i na otvorenju Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri „CISOK“. Riječ je o centralnom mjestu gdje će svi zainteresirani moći dobiti informacije o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju i razvoju karijere. „CISOK“ je otvoren u ulici A. B. Šimića i trinaesti je po redu centar koji je otvoren u Republici Hrvatskoj.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a