• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Studeni
4

DAN GRADA GRUBIŠNOG POLJA 2015.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prisustvovao je obilježavanju Dana grada Grubišnog Polja koji se održava 4. studenog u spomen na prvu oslobodilačku operaciju u Domovinskom ratu Otkos 10, u kojoj je oslobođeno i područje grada Grubišnog Polja.

Tom vojno-redarstvenom operacijom oslobođeno je 300 četvornih kilometara prostora, no ta operacija do danas nije dobila zasluženo mjesto u novijoj hrvatskoj povijesti, čulo se na svečanoj sjednici gradskog Vijeća održanoj u povodu Dana Grada. Svečana sjednica bila je i prilika da se istaknu svi važni projekti koji su se proveli na području grada u proteklih godinu dana. Tu do izražaja dolazi izgradnja završetak izgradnje pročistača otpadnih voda vrijednog 10 milijuna kuna, započeta je rekonstrukcija glavnih objekata vodoopskrbnog sustava Grubišnog Polja i Velikih i Malih Zdenaca vrijedna preko 5,3 milijuna kuna. Nabavljeno je i specijalno komunalno vozilo vrijedno 1,6 milijuna kuna čime su stvoreni preduvjeti za bolje raspolaganje otpadom na tom području. Između ostalog, stavljen je u funkciju i Poduzetnički inkubator za što je izdvojeno 550 tisuća kuna, istaknuo je gradonačelnik Mađeruh na svečanoj sjednici.

Dan Grada Grubišnopoljkama i Grubišnopoljcima čestitao je i župan Damir Bajs. Kada govorimo o Grubišnom Polju, moramo se dotaknuti Domovinskog rata. U ratu je sudjelovala cijela Hrvatska, ali ipak ima dijelova koji su posebno pogođeni, dijelovi koji su bili okupirani. Nemojmo zaboraviti da je jedna trećina naše županije bila okupirana šest mjeseci. Prvi kraj koji je vraćen u granice Republike Hrvatske bio je naš kraj. Postrojbe iz Grubišnog Polja, ali i iz tri županije bili su u akciji Otkos 10. To je bila prva akcija Domovinskog rata, nakon toga bilo ih je puno, ali prva je bila najteža. Imamo puno poginulih, ranjenih, civilnih žrtava i materijalne štete. Želimo da se to Otkosu 10 prizna. Ne tražimo posebne beneficije i posebna prava, samo želimo priznanje da je to bila jedna od prvih akcija koje su provedene u Republici Hrvatskoj. Tražimo to za sve koji su sudjelovali u akciji. Glavni stožer prihvatio je da je to akcija koja je jedinstvena, koja je trajala određeno vrijeme i nadam se da će nova Vlada i Sabor prihvatiti da se akcija prizna. To je dug prema ljudima koji su bili tamo, neki su poginuli, neki su ranjeni, ali naše postrojbe ratovale su u cijeloj Hrvatskoj, istaknuo je Bajs i dodao, pred nama je Dan grada, slavlje koje se veže uz aktivnosti koje su se provodile ovdje. Drago mi je vidjeti niz stvari koje su se dogodile u jednoj godini. Puno je napravljeno u infrastrukturi, u pomoći ljudima, pomaganju investitorima da dođu ovdje. To su stvari koje se ne događaju same od sebe. Mene veseli što je u tome Županija bila partner. Partner u svim tim projektima, bilo o vodoopskrbi, programu Pomoć u kući što je meni posebno bitno. Treba pomoći ljudima koji žive sami i to treba biti državna politika prema selu, jer to naši stari zaslužuju. Zaslužuju da ih se posjeti jednom tjedno, da im domaćica skuha kavu, izmjeri tlak ili odveze do grada. Pletenica života je projekt koji imamo i koji dalje vodimo, a sredstva smo dobili od države, jer ne možemo sve sami, znamo kakav proračun imamo i da je on smanjen. Danas i ovdje treba istaknuti da je naša županija pet godina zaredom bila u padu u gospodarstvu. Izgubili smo 4 000 radnih mjesta, prihodi gospodarstvenika i njihove aktivnosti bile su male. Sada, nakon pet godina imamo porast zaposlenih, porast prihoda, ulaganja i dobiti. Vratit ću se na porast zaposlenih u gospodarstvu, gotovo 1 000 zaposlenih više u 2014. i 2015. godini. To se događa zato što lokalna samouprava, u ovom slučaju Grubišno Polje, uz potporu Županije radi na tome da privuče poduzetnike. Da bi ljudi ostali u našem kraju, koji je lijep kraj, treba im dati posao, zaključio je župan Bajs u Grubišnom Polju.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a