• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Srpanj
21

DAN OPĆINE KAPELA

Obilježavanje Dana Općine Kapela i Dana župe svete Marije Magdalene započelo je otvorenjem županijske ceste Kobasičari – Visovi, ali i Društvenog doma u Kobasičarima.

Tako su bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec i predsjednik MO Kobasičari Milan Božičević otvorili dionicu Kobasičari – Visovi. Riječ je o dionici duljine 1290 metara, koja je asfaltirana financiranjem Županijske uprave za ceste i Općine Kapela u omjeru pola-pola, u ukupnoj vrijednosti od 995.103,38 kn.

Nakon otvorenja ceste, na radost mještana naselja Kobasičari, otvoren je i novoobnovljeni Društveni dom. Zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obnovljeni su krovište i izolacija, dok je Općina uredila okoliš, postavila pločice i centralno grijanje.

Uoči održavanja svečane sjednice, delegacija na čelu s načelnikom Općine Kapela Danijelom Kovačecom i županom Damirom Bajsom, odala je počast hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen obilježju ispred zgrade Općine u Kapeli. 

Svečana sjednica Općinskog vijeća, održana u vatrogasnom domu u Babotoku, bila je prilika da se spomenu projekti koji su provedeni protekle godine, ali i oni projekti koji su u tijeku ili u planu. Tako se načelnik dotaknuo mnogobrojnih projekata, od asfaltiranja cesta, obnove mjesnih domova, projektiranja poslovne zone u Skucanima, vodocrpilišta u Starim Skucanima, mrtvačnice u Gornjim Zdjelicama, nogostupa i Doma kulture u Kapeli.

„Novaca je sva manje, ali unatoč tome u posljednjih godinu dana napravljeno je puno toga. Asfaltirane su nerazvrstane ceste u Stanićima i Gornjim Mostima, a novi sloj asfalta postavljen je u Šiptarima i Gornjim Zdjelicama. U suradnji sa Županijom asfaltirali smo cestu kroz Staru Diklenicu, od Visova do Kobasičara i između Srednje i Nove Diklenice. I dalje ulažemo znatna sredstva u izradu dokumentacije za ceste koje su nam najveći problem. Također, obnovili smo mjesne domove i nastavit ćemo s njihovom obnovom jer dobivamo 80% sredstava za to. Što se tiče projektiranja poslovne zone dr. Franjo Tuđman u Skucanima, već sada imamo jednu tvrtku koja radi, a još su dvije zainteresirane. Jedini način da zadržimo ljude na ovom području je da pokrenemo gospodarstvo.“, rekao je načelnik Kovačec koji je naglasio kako se od izvornog proračuna koji je iznosio 1,4 milijun kuna realiziralo više od 6 milijuna kuna, zahvaljujući europskim, ali i državnim sredstvima. Također, bila je to prilika da se istakne vrlo dobra suradnja Općine Kapela i Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno suradnja načelnika Kovačeca i župana Bajsa. „Želim samo reći veliko hvala županu jer imamo odličnu suradnju.“, izjavio je načelnik Kovačec.

„Mi ćemo napraviti sve što je u našoj moći za općinu Kapela, a to je primjerice rješavanje cesta. Neke smo već riješili, neke dogovorili, a neke su u planu. Ceste su nam bitne i ne želimo da budu loše. Također, imamo planove vezane uz školstvo i to putem projekta JPP, ali tu čekamo odgovor od Vlade, jer taj projekt ovisi isključivo o državi. Županija ima i niz europskih projekata, neke od njih rješavamo i zajednički. U zadnjih mjesec i pol dobili smo 40 milijuna kuna sredstava, tako da će biti aktivnosti i posla. Ali da bi bili uspješni, moramo biti partneri. Županija je bila partner s Općinom Kapela, a tako će biti i dalje.“, rekao je župan Bajs.

Kao i svake godine podijeljena su priznanja i nagrade zaslužnim građanima i društvenim organizacijama za doprinos općini Kapela, a među ostalima je primio i župan Damir Bajs. Također, načelnik Općine Kapela odlučio je i nagraditi tri najbolje učenice osmih razreda Osnovne škole Mirka Pereša Kapela. Kako bi ih potaknuo i da dalje budu marljive i odlične učenice, dodijelio im je laptope.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a