• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
3

DAN OSLOBOĐENJA OPĆINE VELIKI GRĐEVAC

U Općini Veliki Grđevac svečano je obilježena 25. obljetnica oslobođenja Općine Veliki Grđevac i akcije „Otkos 10“.

Svečanost obilježavanja obljetnice započela je Svetom misom u Župnoj crkvi Duha Svetoga, a nastavljena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Tom prilikom održana je i Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Veliki Grđevac na kojoj su se okupljeni prisjetili prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu „Otkos 10“ u sklopu koje je oslobođeno i područje Velikog Grđevca.  Inače, „Otkos 10“ je bila prva napadna operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, a omogućila je oslobođenje područja naše županije.

Nakon svečane sjednice, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs zajedno sa načelnikom Marijanom Dautancem svečano je otkrio spomen obilježje Domovinskog rata u Velikom Grđevcu.

Jako smo ponosni na ovaj dan, koji je prije 25 godina značio sudbinu za Veliki Grđevac i za Hrvatsku. Dogodilo se da smo svi zajedno stvorili hrvatsku državu i dobili općinu kakvu smo htjeli. U spomen i na sjećanje, ovo spomen obilježje ovdje krasi dio ovog parka i ulaz je u najljepše područje naše općine, a to su bazeni. Naš je zadatak da stvorimo bolju i ljepšu sadašnjost i budućnost za svu djecu i za sve žitelje ovog našeg kraja, izjavio je načelnik Marijan Dautanac.

Za trajno sjećanje, za naša junačka djela, koja smo ostvarili prije 25 godina, ovo spomen područje bit će trajna uspomena na te slavne dane kada smo prvi u Hrvatskoj, u operaciji "Otkos 10" oslobodili općinu Veliki Grđevac i čitavo područje Bilogore. To je prva oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije, kojom smo oslobodili ove prostore i sigurno da ona mora ući u povijest Domovinskog rata kao takva. Nadam se da ćemo ostvariti da dobije priznanje koje joj pripada i svi vi, koji ste u njoj sudjelovali. Želim vam još puno obljetnica i da slavimo ove dane i da mladi ljudi i djeca trajno znaju da smo odradili ova djela, rekao je Đuro Crkvenac predsjednik Udruge dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije.

Hrvatski branitelji omogućili su da protiv svih onih koji su htjeli da Hrvatska ne bude ovakva kakva je, da se izdvoji jedna od prvih, sjajnih i jasnih pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu u operaciji "Otkos 10". Da nije bilo toga, ne bi bilo niti nas, niti bi bilo Hrvatske. Kad govorimo o tome, govorimo o poginulim hrvatskim braniteljima, govorimo o ranjenima, govorimo o onima koji su dali svoje živote. Reći ću da uz sve što će biti napisano, uz sve ono što treba napraviti i obilježiti operaciju "Otkos 10", ipak treba ostaviti i spomenik za budućnost. Drago mi je da smo danas ovdje otkrili spomenik, koji obilježava hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu i sjećanje na pale hrvatske branitelje u toj akciji. Drago mi je svi zajedno pamtimo to vrijeme, koje ne možemo i ne smijemo zaboraviti, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a