• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Travanj
29

Dan planeta zemlje obilježen u Garić Gradu

Treću godinu za redom Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije Dan planeta Zemlje obilježava u Garić Gradu.

Zajedno s Udrugom Garić Grad, Bjelovarsko – bilogorskom županijom, Općinom Berek te Turističkom zajednicom Sisačko – moslavačke županije želi se skrenuti pozornost, ali i aktivno pridonijeti očuvanju ove srednjovjekovne kulturne baštine. Osim čišćenja prostora na kojima se nalaze ostaci tvrđave iz 12. stoljeća, ove je godine postavljena izložba povijesti Garić Grada, a posjetiteljima osigurana ugostiteljska ponuda. Sav prihod ugostitelji će darovati Udruzi Gradić Grad za održavanje i ulaganje u ovu vrijednu povijesno – turističku destinaciju.

U obilježavanju su sudjelovali župan Miroslav Čačija i njegovi suradnici.

Ovogodišnji slogan Dana planeta Zemlje  je MILIJARDA ZELENIH  DJELA ( Billion Acts of Green ). Time se želi naglasiti važnost osobnog doprinosa svakog stanovnika zemlje, ali i organizacija, tvrtki i vlada u dostizanju zajedničkog cilja - održivog života i razvoja.

         Međunarodni DAN PLANETA ZEMLJE  (Earth day) od 1970. godine svake se godine održava 22.travnja ( gradonačelnik San Franciska proglasom je 1969 godine odlučio da se  u gradu i na području San Francisca taj dan proslavi kao Dan planeta Zemlje, a već slijedeće godine inicijativu je prihvatio UN i cijeli svijet) s namjerom jačanja svijesti i poštovanja ljudi za prirodni okoliš našeg planeta.

 

Čelnici Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije ovom su prigodom podsjetili da je običaj čišćenja i uređenja okoliša, dvorišta, tavana,  podruma obiteljskih kuća i zgrada na početku proljeća (oko Jurjeva/ Đurđeva) na području Moslavine, Bilogore i Podravine prisutan od davnina. Povezan s običajima Đurđara (Đuro zeleni) dio je kulturne baštine naših krajeva.

 

Budući da je okoliš komparativna prednost hrvatskog turizma, naša je zadaća u svakom trenutku činiti sve što je moguće za njegovo očuvanje.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a