• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Travanj
21

Dan planeta zemlje Županija tradicionalno obilježila u Garić Gradu

Već nekoliko godina čelnici Bjelovarsko-bilogorske županije u povodu Dana planeta Zemlje, uređuju okoliš ostataka srednjovjekovne utvrde Garić Grada.

Ove je godine, novoosnovana Udruga Garić Grad, ovu prigodu iskoristila za najavu arheoloških radova koji počinju 3. svibnja. Kako je izvijestila arheologinja i voditeljica projekta Tajana Pleše iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, arheološka iskapanja će trajati oko tri tjedna. Njih financira Ministarstvo kulture RH u vrijednosti sto tisuća kuna. Cijenu određuju i građevinski radovi koji prate svako arheološko istraživanje, a u ovom slučaju arheolozi  već sada upitnim drže statiku postojeće kule i upozoravaju posjetitelje na opasnost od urušavanja.

Bjelovarsko-bilogorska županija bila je pokretač obnove ovog spomenika kulture, i prema riječima župana Miroslava Čačije, ono se mora nastaviti, jer njegova je vrijednost višestruka - povijesno, kulturno i turistički. Tako i Turistički master plan Bjelovarsko-bilogorske županije, Garić Grad ocijenjuje jednom od najvažnijih i najvijednijih turističkih bisera Županije.
Garić Grad je jedan od najsačuvanijih srednjovjekovnih utvrda na području Hrvatske. Prvi put se spominje godine 1163. godine, te vrlo često do sredine 16. stoljeća, kada je u turskim nadiranjima napušten i ostavljen propadanju. Tek početkom 20. stoljeća šira stručna javnost doznala je o postojanju Garić Grada zahvaljujući konzervatoru i muzeologu Gjuri Szabi. Početna arheološka istraživanja na Garić Gradu izvršena su 1964., a već 1968. godine započeo je veliki projekt koji je trebao obuhvatiti konzervatorske i restauratorske radove, te prezentaciju u okviru Rekreacionog centra Podgarić. Ovaj projekt je ostao nedovršen, a Garić Grad još jednom ostavljen propadanju. Čišćenje i uređivanje toga prostora tek su povremeno poduzimale pojedine udruge, tako da su inicijativu Bjelovarsko-bilogorske županije, Općine Berek i Turističke zajednice pozdravili i struka i javnost.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a