• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Siječanj
21

Dan socijalnog partnerstva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

U povodu Dana socijalnog partnerstva koji se u Hrvatskoj obilježava od 2007. godine, sastali su se članovi Gospodarsko – socijalnog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije. Razgovaralo se o dosadašnjem dijalogu i suradnji sindikata, gospodarstva i izvršne vlasti, te na koji način pozitivnim dijalogom pridonijeti kvalitetnijim odnosima na dobrobit svih sudionika partnerstva i u konačnosti građana.

           U novom sastavu, Gospodarsko – socijalno vijeće Županije na čijem je čelu župan Miroslav Čačija, djeluje nešto više od pola godine. Vijeće u ovoj godini planira kontinuirano pratiti mjere gospodarske politike i njihov utjecaje na razvoj i životni standard građana Županije, problematiku nezaposlenosti i provođenje mjera poticanja zapošljavanja, provedbu Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Predstavnici sva tri partnera složno su istaknuli potrebu češćeg sastajanja i dogovaranja u rješavanju gorućih problema gospodarstva. Župan je prvu sjednicu Vijeća u ovoj godini najavio već za veljaču, a predviđene su najmanje četiri godišnje. Čelnici Županije istaknuli su da dosadašnje razvojne mjere županije - kreditiranje obrtnika i poduzetnika, izgradnja poslovnih zona, koje daju rezulalate, no svakako da prostora ima i za druge razvojne aktivnosti. Svi mi znamo da Bjelovarsko - bilogorska županija itekako ima perspektive za razvoj, naglasio je župan Čačija, a na nama je da stvaramo uvjete i ozračje u kojemu ćemo svi zajedno moći raditi i ostavrivati pozitivne pomake.Sindikalisti na čelu sa Zlatkom Tušakom, županijskim povjerenikom Saveza samostalnih sindikata, zastupaju stajalište da je za bolja rješenja potrebno kontinuirano njegovanje socijalnog partnerstva, što treba odmah činiti, bez obzira što nam je u ovom trenutku najvažnije očuvanje radnih mjesta. Poslodavci i dalje naglašavaju problematiku birokracije i parafiskalnih nameta koji prema riječima poduzetnika Stjepana Hittnera, spriječavaju i onemogućuju daljnja ulaganja i samim tim otvaranje novih radnih mjesta.

 

            Odluku o obilježavanju Dana socijalnog partnerstva 2007. godine donio je Hrvatski sabor, jer 21. siječnja 1994. godine uspostavljen je institucionalni model suradnje Vlade, poslodavaca i sindikata u Republici Hrvatskoj.

             

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a