• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Svibanj
25

DELEGACIJA BBŽ U RADNOM POSJETU PLZENSKOM KRAJU

Izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, predvođeno županom Damirom Bajsom te gospodarstvenici s područja županije u radnom su posjetu Plzeňskom kraju u Republici Češkoj. Tijekom posjeta primio ih je gradonačelnik Plzeňa Martin Zrzavecký s kojim su razgovarali o suradnji u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te ostalim gospodarskim djelatnostima, kao i o iskustvima, posebice na polju visokoškolskog obrazovanja.

Jaku županijsku delegaciju primio je i župan Plzenskog kraja, Václav Šlajs. Suradnja Bjelovarsko-bilogorske županije i Plzenskog kraja traje već nekoliko godina, posebice u području kulture i školstva, stoga je sada u planu kandidiranje zajedničkog EU projekta, a vezano uz obnovu odmarališta za djecu na otoku Tkonu. Ukoliko se povuku sredstva Europske unije bit će to mjesto okupljanja ljetovanja naših, ali i čeških osnovnoškolaca  i srednjoškolaca.

Ipak, ovaj posjet županijskog izaslanstva u najvećem dijelu obilježava susret gospodarstvenika Bjelovarsko-bilogorske županije i Plzenskog kraja, koji imaju mogućnost proširiti dosadašnju suradnju i iz prve ruke razgovarati o budućim projektima. Tako su u Plzenskom kraju, sa županom Bajsom, čelnici HGK Županijske komore Bjelovar, tvrtke Čazmatrans-Nova, Bjelovarskog sajma, BIZ grupe, te Sedlić grupe razgovarali s čelnicima Češke gospodarske komore i istaknutim gospodarstvenicima Plzenskog kraja.

Također, ovom prilikom Česi su razmijenili svoja iskustva o uspješnom povlačenju EU sredstava. Češka koja je članica Europske Unije od 2004. godine, povukla je više od polovice sredstava koja su im odobrena, a cilj je to i Bjelovarsko-bilogorske županije koja želi nastaviti trend povećanja povlačenja sredstava. Podsjetimo, od jednog projekta vrijednog svega 600.000,00 kuna Županija je u samo dvije i pol godine nosila ili bila partner u devedesetak projekata, vrijednih oko  260.000,000,00  kuna.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a