• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
20

DOBRA SURADNJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE I VIJEĆA I KOORDINACIJE NACIONALNIH MANJINA BBŽ

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana je sjednica Predsjedništva Koordinacije nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije kojoj se pridružio i župan Damir Bajs. Tako se na Predsjedništvu razgovaralo o nedavno održanoj Smotri manjinskog stvaralaštva. Manifestacija je to koja se održava pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i najbolji je mogući način da nacionalne manjine predstave svoje bogatstvo kroz gastronomsku ponudu i kulturno-umjetnički program, a kojom se promoviraju zajedništvo, stvaralaštvo i multikulturalnost u našoj županiji.

Zahvaljujući županu i Županiji ove godine smo održali druge susrete manjinskog stvaralaštva, koji su se održali u Garešnici. Domaćin je bila srpska nacionalna manjina. Prvi susreti su bili prije dvije godine u Končanici. Nadamo se da ako Županija bude pratila, a vjerujem da bude, sljedeće godine bi susreti bili u Grubišnom Polju ili Grbavcu, a domaćin bi bila Mađarska nacionalna manjina. Idemo prema internom dogovoru da bi domaćin svakog susreta bila druga nacionalna manjina, rekao je Šandor Toth, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prošle godine susreti nisu održani iz objektivnih razloga zbog manjinskih i parlamentarnih izbora. Usuđujem se već sada reći da je riječ je o tradicionalnoj manifestaciji. Mi kao zajednica smo u dobroj korelaciji s jedinicom lokalne samouprave, odnosno s Gradom Garešnicom. Ove susrete smo organizirali na korektnom nivou. Mislim da su oni bitni i značajni jer na tim susretima udruge nacionalnih manjina, koje rade u tijeku kalendarske godine, žele svojim izričajem prezentirati rad kroz folklorne ili neke druge aktivnosti. Moramo se zahvaliti županu i Županiji za sredstva, koja izdvajaju za ovu manifestaciju. Mi ovdje živimo zajedno više stoljeća, tako da se mnogi običaji i tradicija preklapaju, nešto je autonomno i osobno, ali taj koloplet, koji nacionalne manjine pokazuju na manifestacijama govori o suštini rada svih manjinskih udruga, pa tako i naših manjinskih vijeća na nivou Bjelovarsko-bilogorske županije. Naglasio bih da su predsjedništvo i koordinacija zauzeli stav da na susretima nastupaju samo nacionalne manjine s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, istaknuo je Darko Karanović, predsjednik županijskog Vijeća srpske nacionalne.

Kada govorimo o županiji, nikada ne smijemo zaboraviti istaknuti jednu posebnost, a to je veliki broj nacionalnih manjina. To je bogatstvo, most, mogućnost iskaza suživota kroz povijest. Istaknuo bih, također, da smo u novije vrijeme bili prva županija s Vijećem nacionalnih manjina u Hrvatskoj i jedina smo županija koja ima koordinaciju vijeća nacionalnih manjina. Uz odnos među vijećima to pokazuje odnos unutar samih nacionalnih manjina, gdje postoji suradnja na nizu aktivnosti i to me veseli. Županija će uvijek podržati aktivnosti pojedinih Vijeća, predstavnike, kao i same Koordinacije. Ono što smo započeli 2014. godine, vjerujem da ćemo nastaviti i dalje, a to su Susreti manjinskog stvaralaštva udruga nacionalnih manjina u našoj županiji, naglasio je župan Bajs u dodao - Reći ću da Županija ne samo da podupire ove susrete, već mi je i drago što prisustvujem na svakoj ovakvoj manifestaciji. Uz nacionalne manjine uvijek nastupa i neko kulturno umjetničko društvo iz većinskog naroda s ovih prostora. Želim zahvaliti Češkoj nacionalnoj manjini na prvom domaćinstvu, a Srpskoj nacionalnoj manjini na nastupu u Garešnici. Treći susret ćemo staviti u prijedlog Proračuna za 2017. godinu. Očekujemo da će Grubišno Polje biti suorganizator i sudomaćin ukupnosti aktivnosti. Veseli me da će gosp. Šandor Toth, predsjednik koordinacije i predsjednik mađarske nacionalne manjine u našoj županiji biti organizator i uvjeren sam da ćemo u petom ili šestom mjesecu sljedeće godine, ako tako odlučite, biti svjedoci održavanja treće manifestacije zaredom. Moram naglasiti da je to nešto što nije uobičajeno u Hrvatskoj, da nastupaju samo manjine s područja jedne županije i vjerujemo da će to i drugi preuzeti od nas kada vide ukupnost rezultata. Moram naglasiti da naša vijeća rade na nizu drugih aktivnosti na području kulture kroz nastupe niza društava, koja prezentiraju bogatstvo vlastite nacionalne manjine, ali isto tako rade i na zaštiti jezika i mnogih drugih stvari. Očekujemo i neke nove pomake, pa vjerujem da će se i u gradu Bjelovaru naći mjesto za centar koji bi obuhvatio ukupnost manjina. Postoji suradnja s dvije češke županije, ali isto tako vjerujem da ćemo produbiti suradnju sa Šomođskom županijom s kojom smo potpisali ugovor. Polako dobivamo sredstva iz države za neke projekte ili iz susjednih država. Nadam se da će nakon uspostave Vlade ponovno krenuti natječaji od kojih je dio vezan za mogućnost prijave za nacionalne manjine, gdje će Županija biti partner i podupirati svaki pojedini projekt, tako da će osigurati besplatnu pomoć preko Regionalne razvojne agencije i da će osigurati onaj dio sredstava, koji se traži u tim projektima, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a