• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Lipanj
1

DOBRA SURADNJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE I VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA

Bjelovarsko-bilogorska županija i Vijeća nacionalnih manjina njeguju dobru suradnju, istaknulo se još jednom, ovog puta na sjednici Koordinacije nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije kojoj je prisustvovao i župan Bajs sa suradnicima.

Sjednica je održana u Grbavcu u sjedištu Vijeća mađarske nacionalne manjine, a predstavnici nacionalnih manjina tom prilikom raspravljali su o daljnjem radu, usvajali potrebna izviješća, te dogovarali detalje vezane uz predstojeću županijsku smotru manjinskog stvaralaštva.

Ovo je već 12 godina kako imamo Koordinaciju vijeća nacionalnih manjina u našoj županiji i na taj način nastupamo zajedno i prema županijskoj upravi i prema Županijskoj skupštini, a posebno ističem kako nas župan Bajs zove na svaku Županijsku skupštinu i daje nam priliku da učestvujemo u radu.  Zadovoljni smo i s financiranjem od strane Bjelovarsko-bilogorske županije koja unatoč smanjenim sredstvima izdvaja novac za naš rad. Imamo i Smotru manjinskog stvaralaštva koja je lani održana u Končanici, a ove godine domaćin će nam biti Garešnica, točnije tamošnja Srpska nacionalna manjina. I tu imamo potporu Županije koja smotru financira s 30 tisuća kuna, istaknuo je predsjednik Koordinacije vijeća nacionalnih manjina BBŽ Šandor Toth.

Bjelovarsko-bilogorska županija ima više nacionalnih manjina nego što je naznačeno u Ustavu RH. To je sklop povijesnih okolnosti, ali i bogatstvo našega kraja. Mene veseli da Vijeća nacionalnih manjina rade u Koordinaciji, dakle, iskoristili su mogućnost da manjine zajedno surađuju. To nije slučaj svagdje u Hrvatskoj i to znači da je dobra suradnja među njima, a u konačnici i dobra suradnja sa samom Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Rad manjina treba i pohvaliti. Zaštita jezika, kulture i običaja je nešto što rade i na taj način čuvaju svoju nacionalni identitet. Aktivnosti su im značajne, mi ih Županije nastojimo pratiti. Mi smo dali inicijativu da se javljaju na natječaje, što su oni i prihvatili. Tako se javljaju na natječaje ministarstava, ali i natječaje EU. Županija u cijelosti snosi trošak izrade projekta preko RERE i to je put koji polako, ali sigurno daje rezultate u financijskom dijelu, naglasio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a