• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Lipanj
8

DODIJELJENA PRIZNANJA ZA NAJBOLJE LIKOVNE I LITERARNE RADOVE DJECE I MLADIH NA TEMU KATASTROFA I SNAGA CIVILNE ZAŠTITE

U prigodi obilježavanja Dana županije, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i voditelj Odjela za preventivne i planske poslove Državnog ureda za zaštitu i spašavanje Bjelovar Danko Stavinoha, dodijelili su priznanja pobjednicima Natječaja likovnih i literarnih radova na županijskoj razini za djecu i učenike.

Naime, Državna uprava za zaštitu i spašavanje raspisala je Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih za školsku 2017/2018. godinu na temu katastrofa i snaga civilne zaštite.  Na navedeni natječaj pristigla su 372 rada iz 1 srednje škole, 19 osnovnih škola i 6 predškolskih ustanova s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Razredbeno povjerenstvo odabralo je 21 najbolji rad čiji su autori dobili prigodna priznanja. Jedna od nagrađenih učenica je Jaruška Palijan iz 5.razreda IV.OŠ Bjelovar: „ Ja sam  radila literarni rad pod nazivom Vjetar. Kada nam je učiteljica rekla za natječaj, meni je to bila super tema. Sat vremena sam razmišljala kako napisati pjesmu. Htjela sam da dođe na natječaj i kada sam saznala da je nagrađen bila sam jako sretna“, istaknula je učenica Jaruška Palijan.

„Ovaj natječaj organizira Državna uprava za zaštitu i spašavanje u cilju podizanja svijesti o postojanju prijetnji od različitih vrsta katastrofa, što je i tema zadanog natječaja. To su tehničko-tehnološke katastrofe, prirodne katastrofe, snage sustava civilne zaštite i žurne službe. Svake godine pristiže sve više radova. Mi vjerujemo da je to stoga što smo kao Državna uprava prisutni u školama i u edukaciji učenika drugih, trećih razreda te provedbi vježbi evakuacije. Htio bih napomenuti da su dvije učenice s područja naše županije osvojile i državne nagrade u svojim kategorijama. To su Anamarija Komljenović iz OŠ Mate Lovraka Veliki Grđevac i Marta Kovažik iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar“, rekao je Danko Stavinoha, voditelj Odjela za preventivne i planske poslove Državnog ureda za zaštitu i spašavanje Bjelovar.

„Moram reći da ovaj običaj, da uoči Dana županije imamo dodjelu priznanja za najbolje likovne i literarne radove je započeo na inicijativu pokojnog gospodina Radoša. Moram i sada izraziti sućut obitelji, ali i prisjetiti se njegova rada u toj službi i prijašnjim poslovima. Što se današnje dodjele nagrada tiče, mislim da je ključno da mlade od najmlađeg uzrasta pa nadalje upoznajemo sa situacijama koje se mogu dogoditi u životu. Nažalost, katastrofe nisu isključene. Potresi, poplave, požari, sve to ponekad je dio života, a ključno je da Hrvatska bude spremna na to. A bit će spremna kada svi mi znamo što trebamo napraviti u konkretnim situacijama. Moram pohvaliti ukupnost akcije, ali i moram reći da i izričaj kako likovni tako i literarni je na visokoj ravni i mene veseli činjenica da su djeca uključena u tako jednu hvalevrijednu akciju“, naglasio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a