• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
2

DOGRADNJA OSNOVNE ŠKOLE U VELIKOM TROJSTVU I SUSTAVNA BRIGA O STARIMA I NEMOĆNIMA NA PODRUČJU OPĆINE VELIKO TROJSTVO

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je Pismo namjere kojim izražava potporu projektu „Rekonstrukcija i dogradnja Osnovne škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem i jaslicama, kuhinjom i ostalim pratećim sadržajima“, a vezanu uz dogradnju Osnovne škole u Velikom Trojstvu.

Riječ je o projektu vrijednom 8.000.000,00 kuna prijavljenom na natječaje iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. – 2020. godine. Bjelovarsko-bilogorska županija se Pismom namjere obvezala, ukoliko projekt bude pozitivno ocijenjen, financirati ga u dijelu koji se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole s dodatnim učionicama i ostalim pratećim sadržajima u iznosu od 2.025.000,00 kuna.

Realizacija tog projekta znatno bi poboljšala standard učenicima koji pohađaju Osnovnu školu u Velikom Trojstvu, a trenutno Matičnu školu polazi 251 učenik. Dogradnja škole predviđa i uređenje blagovaonice koja je građena osamdesetih godina prošlog stoljeća i trenutno ne udovoljava potrebe učenicima. Također, povezala bi se i škola sa školsko sportskom dvoranom i stvorili preduvjeti za ugradnju centralnog grijanja, a mališani s područja Općine Veliko Trojstvo dobili bi novouređeni vrtić i jaslice.

Uz brigu o najmlađima Bjelovarsko-bilogorska županija vodi i brigu o najstarijim stanovnicima Općine Veliko Trojstvo. Naime u partnerskom odnosu već godina na području Općine Veliko Trojstvo provodi se projekt „Pomoć u kući“, iza njih je i provedba projekta velike i male „Pletenice života“, „Kluba 60+“,  a sada će u realizaciju i projekt „Klub 60+, faza 2“. Sveukupno, dakle, može se reći kako se putem niza projekata kojeg parterski provode Bjelovarsko-bilogorska županija, tamošnja ustanova Pomoć u kući starijom osobama i sama Općina pomaže 200-ak korisnika za što se godišnje izdvaja preko milijun kuna.

Projekt „Klub 60+, faza 2“ nastavak je već započetog projekta „Klub 60+“ za koji je ostvarena financijska potpora od 60 tisuća kuna putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Glavni cilj projekta je pomoć starim i nemoćnim osobama i senzibilizacija zajednice na potrebe starih i poticanje na dobrosusjedsku pomoć i volonterstvo u lokalnoj zajednici.

Pomoć starijim i nemoćnima, između ostalog, podrazumijeva i organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje okućnica, održavanje osobne higijene, pomoć pri odlasku liječniku i nabavku lijekova, ali i organiziranje slobodnog vremena te provođenje aktivnosti u dnevnom boravku.

„Uz pomoć ovog projekta naši učenici imat će mogućnost pohađati školu u jednoj smjeni i to u uvjetima dostojnima 21. stoljeću. Nadogradnjom bi dobili i kuhinju sukladno svim HASAP uvjetima, adekvatan prostor koji će pojačati i njihovu sigurnost pogotovo u zimskim mjesecima.  Osim toga, dobili bi na kvaliteti, te pojačali suradnju i socijalizaciju od najmanjeg djeteta starosti od jednu godinu do  djece od 14 godina. Tim projektom bi se djeca predškolske dobi družila i sa školarcima i učiteljicama kako bi bio manji početni stres naših najmlađih do trenutka dolaska u školu. Zahvaljujem se Županiji i županu što je prepoznao ovaj projekt i načelniku da bi djeci, ali i onim najstarijima bilo dobro.“, rekla je ravnateljica OŠ Veliko Trojstvo Valna Bastijančić.

„Zahvaljujem se županu za sve što je napravljeno u Velikom Trojstvu.  S ovim projektom imat ćemo nadstandard tako da ćemo pod istim krovom imati najmlađe i osnovnoškolarce. Zahvaljujem se županu i smatram da je uvijek imao potporu od nas i od građana, ali i od mene jer uvijek se borio za naš boljitak.“, izjavio je načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić.

„Ja uvijek zastupam partnerski odnos s Općinama i Gradovima jer samo tako možemo napraviti promjene. Kada govorimo o ovom projektu, mi smo dugo upoznati s njim i imamo dogovor s Općinom da krenemo s njim. Kako bi ovaj projekt zaživio, on košta 8 milijuna kuna, 6 milijuna kuna će se osigurati iz EU, a 2 milijuna kuna iz Županije, odnosno školu će financirati Županija, a vrtić će financirati EU, ukoliko se dobije odobrenje. Potpisom ovog dokumenta mi ćemo preuzeti obvezu da osiguramo 2 milijuna kuna u proračunu, jer kada bi se ovaj projekt ostvario stvorili bi se preduvjeti da se promijeni sustav grijanja i da poboljšamo uvjete same škole. Time što se nas tiče škola je dobila standard koji nemaju mnoge škole ni u gradovima.“, pojasnio je župan Bajs.

Voditeljica projekta „Klub 60+, faza 2“ Anka Kramarić pojasnila je ciljeve samog projekta. „Ciljevi projekta „Klub 60+, faza 2“  su poboljšanje kvalitete života starijim osobama naše općine tako da ćemo ih uključiti u aktivnosti naše lokalne zajednice i time smanjiti njihovu socijalnu isključenost. Također, spriječit ćemo institucionalizaciju naših starijih osoba i omogućiti im da ostanu u svojim kućama, jer tako su oni sretniji i dulje žive.  Mi već devetu godinu zaredom pokušavamo izvući našu stariju populaciju da vide da Županija i Općina brine o njima i da će se tako i nastaviti u budućnosti.“

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a