• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Siječanj
4

DOMAĆI POLJOPRIVREDNICI ZAINTERESIRANI ZA OSNIVANJE PROIZVOĐAČKE ORGANIZACIJE I IZGRADNJU LOGISTIČKO-DISTRIBUTIVNOG CENTRA

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održan je sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede te proizvođačima voća i povrća

Razgovaralo se o prednostima organiziranja poljoprivrednika u proizvođačku organizaciju koja je preduvjet za izgradnju logističko-distributivnog centra za voće i povrće, što je jedno od predizbornih obećanja župana Marka Marušića.

- Ovo je jedan u nizu sastanaka koji potvrđuje našu namjeru da uložimo veće napore kako bismo primarne proizvođače pretvorili u što uspješnije poduzetnike - istaknula je zamjenica župana Marija Jungić. Navela je kako je na proizvođačima odluka žele li preuzeti odgovornost i ući u proizvođačku organizaciju koja je put prema uspješnijem i jačem nastupu na tržištu, u čemu im Županija želi pomoći.

Član Udruge proizvođača industrijskog krumpira Mario Puškarić istaknuo je da su proizvođači krumpira zainteresirani da uz pomoć države i Županije izgrade skladište kapaciteta 7 do 8 tisuća tona koje bi omogućilo povećanje proizvodnje. Dodao je da bi oko 1000 do 1500 tona skladišta bilo potrebno i za druge kulture te se nada da će u priči o izgradnji distributivnog centra i ostali proizvođači voća i povrća pronaći zajednički interes.

Predsjednik Skupštine poljoprivredno-braniteljske zadruge „Bilogorska košara“ Nenad Horvat smatra da će izgradnja logističko-distributivnog centra proizvođačima donijeti napredak jer proizvode nemaju gdje skladištiti. Velik su problem, kaže, troškovi prijevoza i dostave i pravi je trenutak da se proizvođači udruže i iskoriste spremnost županijske vlasti koja želi pomoći.

Na poticaj Županije dobra suradnja s proizvođačima već je ostvarena u školskim kuhinjama gdje se sve više škola uključilo u nabavu domaćih proizvoda lokalnih proizvođača. Korist je višestruka jer je proizvođačima osiguran plasman, a djeci omogućeno konzumiranje svježe i kvalitetne hrane.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a