• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
8

DONACIJA PBZ-a ČEŠKOJ BESEDI IVANOVO SELO

Mario Lončar, ispred Privredne banke Zagreb i Ana Maria Štruml Tuček, predsjednica Češke besede Ivanovo Selo, uz prisustvo župana Damira Bajsa, potpisali su Ugovor o donaciji Češkoj besedi Ivanovo Selo.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka, potpisali su Sporazum o dodjeli donacija udrugama i ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Potpisani Sporazum temelj je za daljnje potpisivanje Ugovora između Privredne banke Zagreb i naših pedesetak udruga i ustanova koje će ostvariti donacije veće od 600 tisuća kuna.

Češka beseda Ivanovo Selo osnovana je 1934. godine, a trenutno broji 80 aktivnih članova. Ova kulturno-umjetnička udruga češku kulturu i običaje predstavlja sa svojim puhačkim orkestrom, kazališnom i folklornom skupinom. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sudjeluju na svim manifestacijama, ali mogu se pohvaliti i s gostovanjima diljem Republike Hrvatske te Republike Češke s kojom imaju izvrsnu suradnju. Zahvaljujući donaciji PBZ-a u iznosu od 10.000,00 kuna, Češka beseda Ivanovo Selo kupit će nove nošnje za svoje članove.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno njen čelni čovjek župan Damir Bajs, osiguravanjem donacija pridaje veliku važnost udrugama i ustanovama na svom području, te pokazuje i društvenu odgovornost u privlačenju sredstava za redovan rad onih koji svakodnevno obogaćuju društveni, kulturni, sportski, ali i humanitarni život u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ova donacija PBZ-a od preko 600 tisuća kuna je najveća donacija uopće u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije, a na taj način u ovom slučaju PBZ kao banka se pokazuje socijalno odgovornom i vraća dio sredstava, koja su ostvarena kod nas ljudima našeg kraja, a prvenstveno djeci. Tako je Privredna banka Zagreb kao jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj ovakvim donacija pokazala i socijalnu osjetljivost u sredini u kojoj posluje.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Privredna banka Zagreb imaju potpisan ugovor o provođenju projekta cash poolinga, u koji su uključeni uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju i sve njene ustanove i tvrtke kojima je osnivač, a priključile su se dijelom i jedinice lokalne samouprave. Na taj način objedinjeno vođenje računa putem cash poolinga donosi značajne uštede, što također pokazuje odgovornost upravljanja javnim novcem.

„Češka beseda Ivanovo Selo osnovana je 1934. godine u najstarijem češkom selu u Republici Hrvatskoj, gdje su se Česi doselili prije 190 godina. Mi imamo 3 skupine unutar naše besede limeni orkestar, folklornu i kazališnu. Naš cilj je njegovati češku kulturu, tradiciju i jezik, a jednom godišnje imamo i Etno dan ispred Etno kućice kada održavamo veliki kulturno umjetnički program, a obavezno gostuje jedna skupina iz Češke. Donacija će savršeno doći jer sve poslove radimo volonterski i trudimo se donacije što pametnije iskoristiti. Ovom donacijom platit ćemo narodne nošnje.“, rekla je Ana Maria Štruml Tuček.  

„Potpisivanje ugovora je nastavak globalnog sporazuma PBZ-a i Bjelovarsko-bilogorske županije gdje smo dogovorili da će Županija dati upute za plasiranje sredstava prema udrugama, klubovima, ustanovama na području županije. Drago mi je da možemo zatvoriti vašu financijsku konstrukciju za šivanje narodnih nošnji i nadam se da će vam ta sredstva dobro doći u vašem radu“, izjavio je Mario Lončar.

„Mi smo napravili prijedlog kome da se usmjere sredstva, a vodili smo se tome da sredstva idu prema klubovima, ustanovama, udrugama, našim DVD-ovima i slično. Smisao ovoga je da možemo pomoći, posebice manjim udrugama, jer ponekad ova donacija je i trećina njihovog godišnjeg proračuna. Kako u urbanim, ali i ponajprije u ruralnim sredinama, treba omogućiti ljudima da vide da postoji potpora zajednice prema onome što rade, a posebno kada to rade volonterski.“ zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a