• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Siječanj
12

DONACIJA PBZ-a HVIDR-I BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Goran Lacković, ispred Privredne banke Zagreb i Mladen Marinković, predsjednik HVIDR-e Bjelovarsko-bilogorske županije, uz prisustvo župana Damira Bajsa, potpisali su Ugovor o donaciji PBZ-a Udruzi hrvatskih vojnih ratnih invalida Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka, potpisali su Sporazum o dodjeli donacija udrugama i ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Potpisani Sporazum temelj je za daljnje potpisivanje Ugovora između Privredne banke Zagreb i naših pedesetak udruga i ustanova koje će ostvariti donacije veće od 600 tisuća kuna. Nakon desetak potpisanih ugovora na red za donaciju došla je i HVIDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije te tako ostvarila donaciju od 10 tisuća kuna što će im uvelike olakšati rad.

Riječ je o Udruzi hrvatskih vojnih ratnih invalida Domovinskog rata koja na području naše Bjelovarsko-bilogorske županije okuplja 650 članova. Osnovni cilj rada im je pomoć vezana uz socijalnu i pravnu zaštitu hrvatskih ratnih vojnih invalida. To prvenstveno podrazumijeva rješavanje pitanja braniteljskog statusa, umirovljenje njihovih članova, ali i pomoć pri rješavanju pitanja sve većeg narušenog zdravlja hrvatskih ratnih vojnih invalida. Udruga im stoji na raspolaganju prilikom dogovaranja termina kod liječnika bez većih čekanja bilo da se radi o psihijatrijskoj pomoći ili nekoj drugoj. Također, HVIDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije nastavlja i sa stambenim zbrinjavanjem svojih članova, pa su tako lani pomogli pri rješavanju stambenog pitanja dvadesetorici svojih članova bilo putem osiguranja stana ili rješavanja kredita za isti. S pomoći svojim članovima nastavljaju i dalje i donacije poput ove PBZ puno im znače i olakšavaju svakodnevni rad.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno njen čelni čovjek župan Damir Bajs, osiguravanjem donacija pridaje veliku važnost udrugama i ustanovama na svom području, te pokazuje i društvenu odgovornost u privlačenju sredstava za redovan rad onih koji svakodnevno obogaćuju društveni, kulturni, sportski, ali i humanitarni život u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ovo donacija PBZ-a od preko 600 tisuća kuna je najveća donacija uopće u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije, a na taj način u ovom slučaju PBZ kao banka se pokazuje socijalno odgovornom i vraća dio sredstava, koja su ostvarena kod nas ljudima našeg kraja, a prvenstveno djeci. Tako je Privredna banka Zagreb kao jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj ovakvim donacija pokazala i socijalnu osjetljivost u sredini u kojoj posluje.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Privredna banka Zagreb imaju potpisan ugovor o provođenju projekta cash poolinga, u koji su uključeni uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju i sve njene ustanove i tvrtke kojima je osnivač, a priključile su se dijelom i jedinice lokalne samouprave. Na taj način objedinjeno vođenje računa putem cash poolinga donosi značajne uštede, što također pokazuje odgovornost upravljanja javnim novcem.

„Ovdje se radi o potpisivanju ugovora s Privrednom bankom koja je spram županijske HVIDR-e uputila donaciju od 10.000,00 kuna koja će nam više nego dobro doći za pomoć u radu. Imamo oko 650 članova. Naše članice su gradske HVIDR-e Bjelovar, Čazma, Garešnica, Grubišno Polje i Daruvar. Prošle godine smo se bazirali na Sportske igre, na pravnu i psiho-socijalnu pomoć. U našem radu se dosta ističe suradnja s bjelovarskom bolnicom, tj. s Odjelom psihijatrije. Kod nas se naši branitelji upisuju za psihičke i psihološke preglede. Ne moraju se upisivati u bolnici jer je dogovoreno s Ravnateljstvom bolnice i u prednosti su pri zaprimanju njih na preglede. Prošle godine riješeno je stambeno zbrinjavanje dvadeset obitelji. Koristim ovu prigodu da ponovno zahvalim Županiji koja je uspjela uposliti našu pravnicu kod sebe, a ona je i dalje ostala na raspolaganju HVIDR-i i svim braniteljima s područja naše županije“, rekao je Mladen Marinković, predsjednik Udruge HVIDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije

„Privredna banka Zagreb kao društveno odgovorna organizacija uz pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije nastoji pomoći udrugama na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako nastoji posebno pomoći i braniteljima kojima smo zbilja zahvalni za državu koju su nam omogućili da stvorimo i da živimo u miru i slobodi“, rekao je Goran Lacković ispred Privredne banke Zagreb.

„Moram pohvaliti aktivnost HVIDR-e na način da se rješavaju gotovo sva stambena pitanja koja su bila potrebna, posebice za najteže nastradale u ratu. U dogovoru s vama u 2016. godini utvrdio sam da ćemo zaposliti savjetnika župana za branitelje. Moram reći da nije bilo teško odabrati. Povjerenstvo je razmotrilo sve molbe, ali tražili smo praktičan rad s braniteljima. Vaša bivša pravnica, a naša savjetnica je imala kredibilitet, pa je Povjerenstvo tako i odlučilo. Naglasit ću da ona i dalje ne treba toliko savjetovati mene, koliko treba savjetovati branitelje. Mi smo okrenuti prema ljudima, a ne prema nama. Što se tiče toga, ova donacija na neki simboličan način to potvrđuje. Ono nije jedina donacija koja će ići prema udrugama iz Domovinskog rata. Moram reći da mi je drago da smo ovdje, da je PBZ prihvatio naš prijedlog i da će tih 10.000,00 kuna koliko je odobreno pomoći udruzi u njezinom radu“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a