• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
7

DONACIJA PBZ-a KUĆNOM TEATRU ŠKRIPZIKL

Mario Lončar, ispred Privredne banke Zagreb i Romano Dautanac, predsjednik udruge Kućni teatar Škripzikl, uz prisustvo zamjenice župana Đurđice Ištef Benšić, potpisali su Ugovor o donaciji PBZ-a Kućnom teatru Škripzikl.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka, potpisali su Sporazum o dodjeli donacija udrugama i ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Potpisani Sporazum temelj je za daljnje potpisivanje Ugovora između Privredne banke Zagreb i naših pedesetak udruga i ustanova koje će ostvariti donacije veće od 600 tisuća kuna. Nakon potpisanih petnaest ugovora o donaciji, na red je došao i Kućni teatar Škripzikl, koji će svoju donaciju od 12.500,00 kuna iskoristiti za restauraciju i kupovinu novih instrumenata te kostima.

Kućni teatar Škripzikl je gerilsko-cirkuska skupina koja izvodi predstave za mlade i odrasle. Nastupaju na uličnim festivalima, kafićima, pubovima, galerijama, trgovima, ali ih se može vidjeti i u kazalištima. U vlastitoj produkciji snimili su nekoliko spotova/kratkih filmova (koje nazivaju "dječjim filmovima za odrasle"), a prošle godine osvojili su i nagradu za najbolji kratki film „Kažem ti“. Izveli su popriličan broj "grotesknih performansa", pantomimskih nastupa i komičnih skečeva, koncerata, a pojavili su se i u mnogim radijskim i tv-emisijama i glazbenim spotovima. Svake godine ostvaruju internacionalnu suradnju, te su tako u raznim kombinacijama nastupali u Sloveniji, Poljsko, Portugalu, Španjolskoj, Engleskoj i Njemačkoj. Stalna postava ovog kućnog teatra broji pet članova, no u raznim projektima sudjeluje oko desetak suradnika iz raznih područja stvaralaštva (redatelji, snimatelji, montažeri, fotografi, dizajneri).

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno njen čelni čovjek župan Damir Bajs, osiguravanjem donacija pridaje veliku važnost udrugama i ustanovama na svom području, te pokazuje i društvenu odgovornost u privlačenju sredstava za redovan rad onih koji svakodnevno obogaćuju društveni, kulturni, sportski, ali i humanitarni život u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ova donacija PBZ-a od preko 600 tisuća kuna je najveća donacija uopće u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije, a na taj način u ovom slučaju PBZ kao banka se pokazuje socijalno odgovornom i vraća dio sredstava, koja su ostvarena kod nas ljudima našeg kraja, a prvenstveno djeci. Tako je Privredna banka Zagreb kao jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj ovakvim donacija pokazala i socijalnu osjetljivost u sredini u kojoj posluje.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Privredna banka Zagreb imaju potpisan ugovor o provođenju projekta cash poolinga, u koji su uključeni uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju i sve njene ustanove i tvrtke kojima je osnivač, a priključile su se dijelom i jedinice lokalne samouprave. Na taj način objedinjeno vođenje računa putem cash poolinga donosi značajne uštede, što također pokazuje odgovornost upravljanja javnim novcem.
      
„Naša udruga postoji od 2009. i nastupamo na raznim mjestima. Super je prilika kada neka putujuća skupina, poput nas, dobije poticaj tako da može riješiti svoje probleme, probleme kostima, instrumenata i ostalih rekvizita.“, rekao je Romano Dautanac.

„Nadamo se da će PBZ ovom donacijom pomoći u raznim aktivnostima vaše udruge. Drago nam je da možemo pomoći u vašim idejama i promicanju kulture u općini Veliki Grđevac, ali i šire.“, izjavio je Mario Lončar.

„Mi nastavljamo potpisivati Ugovore o donaciji s našim ustanovama, udrugama i klubovima s područja županije. Drago mi je da smo ovdje i da sudjelujemo u potpisivanju Ugovora o donaciji s Kućnim teatrom Škripzikl, s udrugom koja je aktivna ne samo na području Republike Hrvatske, već po cijeloj Europi.“, rekla je zamjenica župana Ištef Benšić.

„Zahvaljujem Županiji i PBZ-u što je prepoznala rad našeg Kućnog teatra Škripzikl. Bez naših udruga život bi bio manje vrijedan i našem civilnom društvu treba se posvetiti i pomagati. Vodimo brigu o udrugama, a pogotovo o kulturi i posebno cijenimo kada imamo podršku od Županije, ali i banke kao u ovom slučaju.“, zaključio je načelnik Općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a