• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Siječanj
10

DONACIJA PBZ-a UDRUZI TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

Mario Lončar, ispred Privredne banke Zagreb i Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel, uz prisustvo župana Damira Bajsa, potpisali su Ugovor o donaciji PBZ-a Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka, potpisali su Sporazum o dodjeli donacija udrugama i ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Potpisani Sporazum temelj je za daljnje potpisivanje Ugovora između Privredne banke Zagreb i naših pedesetak udruga i ustanova koje će ostvariti donacije veće od 600 tisuća kuna. Nakon ženskog rukometnog kluba iz Velikog Trojstva, Udruge slijepih Bjelovar, Udruge Impress, Astronomskog društva Kumova slama, Dječjeg vrtića Končanica, nogometnih klubova Ivanska, Draganec, Tomislav i župe svetog Nikole biskupa, Škole nogometa „Čazma“ Ugovor o donaciji s PBZ -om potpisala je i Udruga tjelesnih invalida Bjelovar te tako ostvarila donaciju od 15 tisuća kuna što će im uvelike olakšati rad.

Riječ je o Udruzi tjelesnih invalida koja okuplja 1100 članova s područja gotovo cijele Bjelovarsko-bilogorske županije, a prioritet u radu im je pomoć, edukacija i zapošljavanje osoba s tjelesnim invaliditetom. Da su na tom putu uspješni dokazuje prošlogodišnjih zaposlenih četrdeset osoba na ugovor o radu, a ove godine uspjeli su zaposliti već njih petnaest. Ostvarena sredstva od Privredne banke Zagreb preusmjerit će u rad Udruge, te će se priključiti i humanitarnoj akciji nabavke atletske proteze za bjelovarskog paraolimpijca Josipa Slivara.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno njen čelni čovjek župan Damir Bajs, osiguravanjem donacija pridaje veliku važnost udrugama i ustanovama na svom području, te pokazuje i društvenu odgovornost u privlačenju sredstava za redovan rad onih koji svakodnevno obogaćuju društveni, kulturni, sportski, ali i humanitarni život u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ova donacija PBZ-a od preko 600 tisuća kuna je najveća donacija uopće u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije, a na taj način u ovom slučaju PBZ kao banka se pokazuje socijalno odgovornom i vraća dio sredstava, koja su ostvarena kod nas ljudima našeg kraja, a prvenstveno djeci. Tako je Privredna banka Zagreb kao jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj ovakvim donacija pokazala i socijalnu osjetljivost u sredini u kojoj posluje.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Privredna banka Zagreb imaju potpisan ugovor o provođenju projekta cash poolinga, u koji su uključeni uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju i sve njene ustanove i tvrtke kojima je osnivač, a priključile su se dijelom i jedinice lokalne samouprave. Na taj način objedinjeno vođenje računa putem cash poolinga donosi značajne uštede, što također pokazuje odgovornost upravljanja javnim novcem.

„Donacija će ići za potrebe Udruge tjelesnih invalida Bjelovar za razne aktivnosti. Ovog trenutka radimo tri ili četiri projekta na razini ministarstava. Napisali smo tri ili četiri projekta za 2017. godinu, bavimo se pomoćnicima u nastavi, osobnim asistentima, pomoćnicima u kući. Imamo volonterski centar, imamo kombi koji financiramo iz projekata, dakle vozača i sve ostale troškove uz participaciju članova u određenom postotku prema stanju novčanih sredstava. Mi smo udruga koja ima oko 70 članova s visokom ili višom stručnom spremom. Osim toga, imamo 70 članova s invalidskim kolicima ili s ostalim pomagalima. Imamo priličan broj starijih članova, kategorija iznad 60 godina i njih imamo oko 600. Trošimo novac gdje procjenjujemo suradnici i ja i upravna tijela tamo gdje su najveći dobici. Procijenili smo da su to dobici kod mladih kao što je naša Adrijana za koju planiramo da ide na fakultet. Imamo još 20 do 30 takvih. Imamo 7 ili 8 studenata za koje je bi li bili studenti da nisu imali našu potporu. U tom smisli surađujemo s udrugom "ZAMISLI" iz Zagreba i sa Zagrebačkom županijom, odnosno Gradom Zagrebom u smislu prijevoza, organizacije, smještaja u domu, itd. „ pojasnio je Novosel.               
                  
„U novoj godini nastavljamo s potpisivanjem ugovora o donacijama s krajnjim korisnicima temeljem dogovora i okvirnog sporazuma koji je Privredna banka Zagreb potpisala u ljeto 2016. godine s Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Nama je drago što ćemo ovom donacijom temeljem svih ovih inputa koje ste nam dostavili direktno za ovu donaciju i ove zamolbe koje smo primili. Drago nam je što ćemo moći barem u malenom dijelu svim vašim članovima. Nadam se da će ova donacija završiti u dobrim rukama i pomoći svim vašim aktivnostima.“, rekao je Mario Lončar.
        
„Reći ću da je Bjelovarsko-bilogorska županija prije izvjesnog vremena izabrala novu poslovnu banku temeljem javnog natječaja u okviru projekta cashpoolinga objedinjavanjem sredstava kako Županije tako i našeg školstva i zdravstva. Temeljem toga reći ću da smo vrlo zadovoljni tim poslom i da imamo uključenje niza općina u naš cashpooling. Po nama će Županija i naše ustanove uštedjeti oko 1.200.000,00 kuna kroz ovaj model. Međutim, u okviru dogovora za cashpooling nakon razgovora s predsjednikom PBZ-a, gospodinom Prkom dogovoreno je i da se potpiše sporazum između Županije i PBZ-a gdje će PBZ vratiti dio sredstava na područjima na kojima ih je i stekao. To je socijalna osjetljivost. Taj okvirni sporazum je u vrijednosti oko 600.000,00 kuna. On je namijenjen neprofitnim ustanovama. To su naši sportski klubovi, Caritasi i razne udruge, u ovom slučaju udruga koja se bavi osobama s invaliditetom. Gospodin Prka je naglasio da najveći dio donacija ide prema djeci. Mislim da trebamo i možemo podržati taj zahtjev. Županija pomaže svojim sredstvima, ali i osiguranje donacija je ključ uspjeha rada udruga, ponekad i u otežanim uvjetima kada je niz godina bilo smanjeno financiranje. Kada govorimo o Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar zahvalio bih se gospodinu Novoselu, ali i svim članovima udruge na vrlo aktivnoj ulozi u pronalaženju i provođenju projekata samostalno i u partnerskom odnosu sa samom Županijom, ali i s Gradom i mnogim drugim subjektima s ciljem pomaganja svojim članovima. Vjerujem da ova sredstva biti usmjerena i prema mladima i prema ukupnom djelovanju Udruge.“ zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a