• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Prosinac
6

DONACIJA PBZ-A ŽUPI SVETOG NIKOLE BISKUPA GORNJI MIKLOUŠ

Goran Lacković, ispred Privredne banke Zagreb, uz prisustvo župana Damira Bajsa i pomoćnog biskupa zagrebačkog msgr. Mije Gorskog, potpisao je Ugovor o donaciji Privredne banke Zagreb za župu Svetog Nikole biskupa iz Gornjeg Miklouša sa župnikom vlč. Krunoslavom Brunovićem. Ujedno bio je to i prigodan poklon toj maloj moslavačkoj župi koja obilježava svoj Dan župe, odnosno blagdan svog zaštitnika Svetog Nikole biskupa.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka, potpisali su Sporazum o dodjeli donacija udrugama i ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Potpisani Sporazum temelj je za daljnje potpisivanje Ugovora između Privredne banke Zagreb i naših pedesetak udruga i ustanova koje će ostvariti donacije veće od 600 tisuća kuna. Do sada je potpisano desetak ugovora i dodijeljeno preko sto tisuća kuna, a župa Gornji Miklouš za svoj rad s mladima od Privredne banke Zagreb dobila je 14.000,00 kuna.

Župa Gornji Miklouš najmanja je župa u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji i broji 427 vjernika, od kojih je 65 djece i mladih. Upravo donacija Privredne banke Zagreb namijenjena je njima, a utrošit će se za dodatno uređenje nogometnog igrališta u sklopu župnog dvora, ali i za nabavku sportskih rekvizita i opreme za razne sportske aktivnosti. Naime, župa Svetog Nikole biskupa mjesto je okupljanja i druženja djece i mladih, a nerijetko i generator društvenih događanja u tom malom moslavačkom mjestu. Stoga, su sredstva PBZ-a u svakom slučaju došla u prave ruke, jer rad s mladima i njihovo pravo usmjerenje u daljnji život briga je i odgovornost svih nas. 

Podsjetimo kako Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno njen čelni čovjek župan Damir Bajs, osiguravanjem donacija pridaje veliku važnost udrugama i ustanovama na svom području, te pokazuje i društvenu odgovornost u privlačenju sredstava za redovan rad onih koji svakodnevno obogaćuju društveni, kulturni, sportski, ali i humanitarni život u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ova donacija PBZ-a od preko 600 tisuća kuna ujedno je i najveća donacija uopće u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije, a na taj način u ovom slučaju PBZ kao banka se pokazuje socijalno odgovornom i vraća dio sredstava, koja su ostvarena kod nas ljudima našeg kraja, a prvenstveno djeci. Tako je Privredna banka Zagreb kao jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj ovakvim donacija pokazala i socijalnu osjetljivost u sredini u kojoj posluje.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija i Privredna banka Zagreb imaju potpisan ugovor o provođenju projekta cash poolinga, u koji su uključeni uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju i sve njene ustanove i tvrtke kojima je osnivač, a priključile su se dijelom i jedinice lokalne samouprave. Na taj način objedinjeno vođenje računa putem cash poolinga donosi značajne uštede, što također pokazuje odgovornost upravljanja javnim novcem.

Danas je važan događaj, potpisivanje donacijskog ugovora. Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno župan Damir Bajs bio nam je velika pomoć u različitim projektima na  nastojanjima, bilo oko materijalnih obnova, bilo oko događanja u ovoj župi, u županiji i na biskupiji. Srdačno mu se zahvaljujem isto tako na dolasku u ovu našu najmanju župu, koju jako podupire, te se isto tako zahvaljujem PBZ-u i predstavniku banke koji je došao ovdje kako bismo potpisali donacijski ugovor za pomoć djeci, organizaciju ureda, poboljšanje igrališta i raznih sportsko-rekreativnih sadržaja, rekao je vlč. Krunoslav Brunović.

Ovo je jedna hvalevrijedna akcija i donacija Privredne banke Zagreb, kojom nastojimo podići standard življenja na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Drago mi je da se poklopio i blagdan, koji je prikladan i prigodan za donacije. Stoga će Privredna banka Zagreb, na dan Sv. Nikole donijeti jednu veću čizmu u župu, izjavio je Goran Lacković.

Kad govorimo o potpisu ugovora, drago mi je da se to događa na jedan simboličan datum na Dan župe. U javnom natječaju izabrali smo Privrednu banku Zagreb da bude poslovna banka u cash pooling-u, ne samo za županiju, nego i za ostale ustanove. Uvjeti koje smo dobili bili su izvrsni. Moram zahvaliti banci na dobroj suradnji. Kada govorimo o župi Gornji Miklouš, reći ću da je to najmanja župa u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji. Zahvaljujem i župniku što je tako aktivan u dvije župe, dao si je puno truda i ima ovdje puno aktivnosti. Na nama je da pomognemo onima kojima je to potrebno i potpisom ovog ugovora osigurat će se 14.000,00 kuna potpore PBZ-a za župu. Mislim da je to hvalevrijedna donacija. Moram naglasiti, da u dogovoru s PBZ-om, to je jedna u nizu potpora prema crkvenim institucijama od Caritasa do župa. Dio ukupnosti ići će na taj način i prema Crkvi, ustanovi koja radi i skrbi o najslabijima ili se u drugom dijelu radi o najmlađima, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a