• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Prosinac
21

DONACIJA UDRUZI STOPOSTOTNIH INVALIDA DOMOMOVINSKOG RATA PRVE KATEGORIJE

Bjelovarsko – bilogorska županija i Udruga “Lijepo naše” uključili su se u humanitarnu akciju prikupljanja novca za obnovu rehabilitacijskog centra Krvavice kod Makarske. Udruga “Lijepo naše” organizirala je Likovnu koloniju, a novac od prodaje sedamdesetak slika doniran je za projekt obnove Centra.

 

                O ovoj humanitarnoj akciji na konferenciji za novinare, govorili su župan Miroslav Čačija,  predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata prve kategorije Đuro Glogoški i predsjednica Udruge “Lijepo naše” Anđelka Papić. Prikupljene 62 tisuće kuna prodajom slika s Likovne kolonije održane u svibnju ove godine, na računu su Udruge i bit će korištena samo za namjenu obnove Centra Krvavice. No, predsjednik Udruge Đuro Glogoški ovom je prilikom istaknuo problem s kojima se već nose gotovo godinu dana.  Projekt obnove hotela Krvavice u samom početku su podržale sve relevantne institucije na čelu s predsjednikom RH dr. Ivom Josipovićem, dok je nositelj projekta bilo Ministarstvo obrane RH. Nakon parlamentarnih izbora Ministarstvo obrane obavještava Udrugu da više neće biti nositelj. Na zamolbu Udruge, predsjednik RH traži očitovanje ministra obrane čiji se odgovor još nije stigao, naglasio je predsjednik Glogoški.  
Za obnovu hotela Krvavice potrebno je 17 milijuna kuna, a predviđen je prvenstveno za rehabilitaciju stopostotnih invalida Domovinskog rata kojih je u trenutačno Hrvatskoj 484. Centar bi bio korišten i za potrebe Hrvatske vojske, ali i za stopostotne invalide zemalja članica NATO-a tako da postoji mogućnost sudjelovanja NATO-a u obnovi. Budući da je riječ o osobama s najvećim mogućim invaliditetom čija je rehabilitacija zahtjevna i složena, Udruga neće odustati od toga projekta, a početkom godine  namjeravaju medijski aktualizirati problem. Prema riječima predsjednika Glogoškog, Centar za rehabilitaciju važan je za preživljavanje mnogih njihovih članova, jer samo od najave projekta do danas umrlo ih je dvanaestoro. No, potrebu vidi i za budućnost, jer Hrvatska kao članica NATO-vih snaga sudjeluje u mnogim misijama u kojima je prisutna opasnost od stradavanja i hrvatskih vojnika.
Bjelovarsko –bilogorska županija jedina je županija koja je donacijom podržala projekt obnove Centra za rehabilitaciju Krvavice, a župan Čačija i ovom je prilikom izrazio spremnost Županije da podrži projekte kojima se pomaže i olakšava život hrvatskim braniteljima zaslužnima za slobodu i suverenost Hrvatske i njezin mir.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a