• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
20

DONACIJE PBZ-A ZA DARUVARSKE UDRUGE IMPRESS I ASTRONOMSKO DRUŠTVO KUMOVA SLAMA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka, potpisali su Sporazum o dodjeli donacija udrugama i ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Potpisani Sporazum temelj je za daljnje potpisivanje Ugovora između Privredne banke Zagreb i naših pedesetak udruga i ustanova koje će ostvariti donacije veće od 600 tisuća kuna. Nakon ženskog Rukometnog kluba iz Velikog Trojstva i Udruge slijepih Bjelovar ugovor s PBZ-om potpisali su i Udruga Impress i Astronomsko društvo Kumova slama iz Daruvara, i ostvarili donacije od 25 i 12,5 tisuća kuna što će im uvelike olakšati rad.

Naime, Udruga za promicanje pozitivne afirmacije u društvu Impress Daruvar najaktivnija je volonterska organizacija mladih i za mlade na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Posebno treba naglasiti kao je udruga u potpunosti inicirana, vođena i upravljanja od strane mladih i prepoznata na lokalnoj, regionalnoj, ali i međunarodnoj razini. U prilog tomu govore i brojni projekti koje provode, točnije preko 130 projekata, a kroz udrugu Impress je prošlo 2000 mladih. Ujedno riječ je o prvoj i jedinoj informacijskoj mreži Europske komisije na području šire regije, a već nekoliko puta osvajali su vrijedna priznanja na europskoj razini za provođenje projekata vezanih uz mlade i njihovu afirmaciju u društvu.

Astronomsko društvo Kumova slama djeluje od 2008. godine i okuplja istinske zaljubljenike u astronomiju. Iza njih je već sedmogodišnje uspješno provođenje projekta Deset dana astronomije u gradu Daruvaru, manifestacija koja se dokazala od velikog značaja za znanstveni turizam, ne samo grada Daruvara, već i naše Bjelovarsko-bilogorske županije. Cilj rada društva je ulaganje u razvoj mladeži poticanjem znatiželje za učenjem i bavljenjem znanosti. Društvo Kumova slama intenzivno u suradnji sa Županijom radi i na projektu Zvjezdarnice u gradu Daruvaru, a projekt je trenutno u fazi ishođenja građevinske dozvole.

Dakle i ove dvije donacije dolaze u dobre ruke, jer se radi prvenstveno s mladima, a podsjetimo samim time, Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno njen čelni čovjek župan Damir Bajs, osiguravanjem donacija pridaje veliku važnost udrugama i ustanovama na svom području, te pokazuje i društvenu odgovornost u privlačenju sredstava za redovan rad onih koji svakodnevno obogaćuju društveni, kulturni, sportski, ali i humanitarni život u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ovo donacija PBZ-a od preko 600 tisuća kuna je najveća donacija uopće u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije, a na taj način u ovom slučaju PBZ kao banka se pokazuje socijalno odgovornom i vraća dio sredstava, koja su ostvarena kod nas ljudima našeg kraja, a prvenstveno djeci. Tako je Privredna banka Zagreb kao jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj ovakvim donacija pokazala i socijalnu osjetljivost u sredini u kojoj posluje.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Privredna banka Zagreb imaju potpisan ugovor o provođenju projekta cash poolinga, u koji su uključeni uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju i sve njene ustanove i tvrtke kojima je osnivač, a priključile su se dijelom i jedinice lokalne samouprave. Na taj način objedinjeno vođenje računa putem cash poolinga donosi značajne uštede, što također pokazuje odgovornost upravljanja javnim novcem.

Kuća mogućnosti je kuća, koja na 100 m2 pruža brojne mogućnosti mladima i otvara prilike, koje često nisam imala u mojim godinama. Svi mladi i djeca koja su ovdje, zajedno smo pripremali udrugu i izuzetno nam je drago vidjeti da ono što smo započeli prije pet ili šest godina da mladi ljudi i dalje nastavljaju i tako vidimo daljnje mogućnosti u našoj županiji. Posebnost udruge je volonterski rad, u tome što smo sve započeli sami s nula kuna i svaka pomoć nam je dobrodošla. Udruga "Impress" je kroz ovo vrijeme napravila brojne pozitivne pomake. Sami smo napisali europske projekte, prvi smo od organizacija civilnog društva napravili Erasmus plus projekt, koji je ocijenjen kao najbolji na natječaju u veljači. Međunarodni tjedan mladih proglašen je najboljim projektom u Hrvatskoj, a predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz uručio nam je priznanje za taj projekt. Ponosni smo također na mažoretkinje udruge "Impress", koju su se već na prvom pojavljivanju na državnom natjecanju plasirale na Europsko prvenstvo na kojemu smo osvojili treće mjesto. To su prve medalje u povijesti mažoret plesa u našoj županiji. Mi smo jedina europska akreditirana organizacija. Možemo primati strane volontere kod na, ali isto tako možemo slati zainteresirane mlade na edukaciju, koju financira Europska unija. Ujedno smo izabrani za Eurodesk multiplikatore, kojih ima samo 17 u Hrvatskoj, odnosno informacijska smo mreža Europske komisije. Sve naše aktivnosti su besplatne, mladi mogu besplatno koristiti internet, kompjutere, imamo kulinarske radionice, brzo traženje potrebnih informacija za seminare, pripreme za radionicu. Zahvaljujem što ste ovo prepoznali, to nam je veliki poticaj i smjernica za daljnji rad. Možda i možemo sami, ali bez vjetra u leđa će nam biti mnogo teže, rekla je Tanja Herceg, predsjednica udruge za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu "Impress" Daruvar.

Zahvaljujem se našem županu gosp. Bajsu i Privrednoj banci Zagreb, koji će nam omogućiti i koji će nam biti donator u kupnji teleskopa. Vjerujem da su uža i šira zajednica svjesni što je napravio entuzijazam mladih. Jedan sam od prvih, koji sam s Tončijem Borošem krenuo u realizaciju ideja Kumove Slame. Međutim, ja sam više podrška iz pozadine onim mladima, koji imaju drugačiji pogled na svemir. Zahvaljujem se županu na svim mogućnostima i donacijama, koje nam doniraju vezano za naše projekte, naglasio je Davor Rohlik, predsjednik Astronomskog društva Kumova Slama.

Intenviziranjem suradnje i potpisivanjem Ugovora o cash pullingu sa Županijom omogućilo je banci da doniranjem novčanih sredstava udrugama građana kao i sportskim klubovima podignemo njihovu razinu rada. Zahvaljujemo se što ste nam omogućili da ulažemo u budućnost ove županije kroz udruge građana, sportske klubove, a najviše kroz ulaganje u mlade, istaknuo je Goran Lacković, PBZ Zagreb.

Moram reći da će ukupan iznos dotacija i donacija prijeći 600.000,00 kn, i to je najveći iznos, koji je bilo koja pravna osoba donirala u jednoj godini na području naše županije. Za mene je to još jedan znak htijenja povrata sredstava tamo gdje se i ostvaruju. Moram zaželjeti da bude više takvih tvrtki i ustanova, koje bi na isti način postupali. Kad govorimo o rezultatima udruge "Impress", niz projekata je ocijenjen među najboljima u Hrvatskoj. Zahvaljujem se mažoretkinjama što predstavljaju svoju županiju, svoj grad Daruvar i što se možemo pohvaliti njima. Udruga "Impress" ima niz dugih aktivnosti i obavlja upravo ono što je smisao ovih donacija prema udrugama, ustanovama i sportskim klubovima, a to je rad s mladima. Uvjeren sam da će ovo poticaj za daljnji rad, jedna mogućnost daljnjih aktivnosti u radu s mladima. Kada je riječ o drugoj udruzi, najveće astronomsko događanje vezano je uz desetodnevni ciklus predavanja pod nazivom "Deset dana astronomije u Daruvaru" Kumova Slama. Kad govorimo o onima koji dolaze na ta predavanja, a to su zaljubljenici u astronomiju, vidjet će da ima puno mladih. Nadam se da ćemo se uskoro naći u vašem mjestu temeljem projekta, koji smo započeli s Gradom Daruvarom, a to je mogućnost da se napravi mjesto za astronomiju, ne samo zvjezdarnica, već i mjesto za predavanje, posebice za mlade, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a