• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
8

DONACIJE UDRUGE DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA RH

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske darovala je hrvatske branitelje i njihovu djecu s područja Velike Pisanice putem tri projekta. Riječ je o projektima „Otvaranje informatičkog centra za opismenjavanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji“, „Djeca hrvatskih branitelja ulici NE, športu DA, da sa svojim športskim uspjesima vratimo dug našim očevima koji su stvorili Lijepu našu“, te „Pomozimo djeci hrvatskih branitelja i unučadima predškolske dobi“. Na dodjeli donacija i prigodnih poklona, prisustvovao je i župan Damir Bajs sa suradnicima.

Zahvaljujući projektu „Otvaranje informatičkog centra za opismenjavanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji“ u Velikoj Pisanici otvoren je informatički centar gdje će hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji proći informatički tečaj te steći znanja za rad na računalu. Kako su za rad informatičkog centra najbitnija računala, Udruga je donirala i četiri stolna računala, koja će nakon završetka edukacije biti donirana višečlanim obiteljima i UDVDR RH -Ogranku Velike Pisanice.

Putem projekta „Djeca hrvatskih branitelja ulici NE, športu DA, da sa svojim športskim uspjesima vratimo dug našim očevima koji su stvorili Lijepu našu“, promiče se sport i sportske aktivnosti među mladima. Kako bi potaknuli mlade sportaše Velike Pisanice, uručena im je sportska oprema.

Za one najmlađe, djecu dječjeg vrtića iz Velike Pisanice, podijeljeni su prigodni pokloni prilagođeni njihovoj dobi po projektu „Pomozimo djeci hrvatskih branitelja i unučadima predškolske dobi“.

Nakon dodjele prigodnih poklona, organizirana je i provjera znanja o Domovinskom ratu za sve prisutne učenike, koji su pokazali zavidnu razinu znanja o nastanku Republike Hrvatske. Ipak, svi govornici bili su u jednom složni, pomoć je potrebna svim braniteljima i njihovim obiteljima, a najmlađima je potrebno prenositi istinu o Domovinskom ratu.

„Hvala županu i načelniku što podupiru naš program. Danas smo uručili četiri računala, a na kraju informatičkog tečaja tri računala dobit će obitelji, a jedno će ostati u Ogranku Velika Pisanica. Također, na jesen ćemo ovdje otvoriti školu engleskog jezika, koja traje godinu dana, a na polaznicima je samo da ovdje sjede i uče, ostalo je na nama.“, rekla je pročelnica Odjela za humanitarnu djelatnost UDVDR RH, Dubravka Kutleša Herljević.

„Naši projekti i programi ne bi mogli provoditi sami bez pomoći središnjice Udruge dragovoljaca i veterana RH, ali ni bez potpore župana koji nam maksimalno pomaže materijalnim sredstvima, ali i na druge načine. Ja mu se ovim putem zahvaljujem na svemu. Podsjetit ću samo da Bjelovarsko-bilogorska županija prednjači po broju branitelj. Mi smo uspjeli, ne samo obraniti, već i osloboditi okupirane ove prostore. To je bila prva oslobodilačka akcija u Republici Hrvatskoj i prekretnica Domovinskog rata jer dali primjer da možemo osloboditi Republiku Hrvatsku. Mi smo svi ponosni na to, a prva općina koja je bila oslobođena je upravo Velika Pisanica.“ , izjavio je Đuro Crkvenac, predsjednik Podružnice UDVDR RH Bjelovarsko-bilogorske županije.

Zahvalu županu i Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, odnosno pročelnici Odjela za humanitarnu djelatnost uputio je i načelnik Općine Velike Pisanice Fredi Pali, koji je također naglasio važnost oslobodilačke akcije na području naše županije.

„Jedna trećina naše županije bila je pod okupacijom, međutim mi smo županija koja se i prva oslobodila u operaciji Otkos 10. Prvo smo oslobodili sebe, a zatim su naše postrojbe bile po cijeloj Hrvatskoj, od Dubrovnika do Slavonije. Danas su na nama dvije stvari, da prenosimo mladima što se događalo u Domovinskom ratu, a drugo da braniteljima i njihovoj djeci pomognemo koliko god možemo. Ja se zahvaljujem Udruzi dragovoljaca i našoj podružnici pomažu našim braniteljima i njihovim obiteljima.“  zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a