• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
17

DORUČAK S HRVATSKIH FARMI

U hotelu Central u Bjelovaru održana je manifestacija „Doručak s hrvatskih farmi“ na kojoj su promovirani hrvatski proizvodi, a otvorio ju je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Manifestacija je to na kojoj su, osim promocije hrvatskih proizvoda, predstavljeni i sustavi označavanja poljoprivrednih proizvoda. Tako su na „Doručku s hrvatskih farmi“ posluženi tradicionalni domaći proizvodi s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Osim „Doručka s hrvatskih farmi“, u hotelu Central održano je i 4. Savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, na kojemu su održana predavanja vezana na temu konjogojstva.

„U Hrvatskoj imamo vrhunske i kvalitetne proizvode, ali i vrhunski sustav označavanja. Stoga ovakvom manifestacijom želimo probuditi svijest naših građana da kupovinom hrvatskih poljoprivrednih proizvoda pomažemo i razviti hrvatsku poljoprivredu. Ministarstvo može puno toga napraviti i već puno toga radi, ali ako svatko od nas ne osvijesti važnost kupnje domaćih proizvoda, nećemo postići efekt koji želimo. Volimo svoje i brinimo se o svojemu te ne zaboravimo da kupnjom naših proizvoda kupujemo najkvalitetnije i najzdravije.“, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tijekom otvorenja „Doručka s hrvatskih farmi.

„Drago mi je da puno naših OPG-a, proizvođača i prerađivača ovdje s nama i da proizvodi Bilogore, Moslavine i Slavonije pobudili veliki interes. Rekao bih da nema boljega ni u Kini ni Indiji, nego li kod nas i našoj županiji. Istaknuo bih da kada jedete domaće činite dobro za sebe i svoju obitelj i da pomažete hrvatskom proizvođaču. Naša županija koja ima najveću poljoprivrednu proizvodnju mesa, meda, mlijeka i niz drugih proizvoda, onda može i treba biti zainteresirana da HPA markica bude voditelj prodaje. Napomenuo bih da bez obzira na napore ulaganja ministra Tolušića, broj naših poljoprivrednika je u padu. Mi i dalje jesmo vodeća županija, ali s manjim brojem onih koji proizvode. Želimo da se naprave konkretne mjere koje bi pomogle da se ljudi odluče nastaviti s proizvodnjom. Istaknuo bih i da 59% državne površine, poljoprivrednog zemljišta nije u korištenju. To je velika greška i nešto što se mora brzo promijeniti jer znamo da poljoprivredna proizvodnja, posebno stočarska, ovisi o tome imamo li dovoljno hrane za našu stoku. To je jedan od najvećih problema, ali ne i jedini. Ono što je pred nama su mjere vezane uz potpore EU. Tu smo imali dosta značajan problem i ja sam ministra upoznao s tim i očekujemo da se to u budućnosti promijeni. Kad govorimo o mladim poljoprivrednicima oni bi trebali biti okvir za daljnju proizvodnju i napredak, a ako dobiju sredstva iz programa koji je sada u tijeku onda se pet godina ne mogu javiti na natječaj. To onemogućava korištenje fondova s naše strane, a gotovo četvrtina od 800 prijavljenih je s područja naše županije. To je problem kako za Hrvatsku, tako i za našu županiju. Mislimo da se to može i treba ispraviti i očekujem da će ministar Tolušić to izbrisati i napraviti ono što se od njega očekuje.“, rekao je župan Bajs.

Nakon „Doručka s hrvatskih farmi“, ministar Tolušić sa suradnicima i župan Damir Bajs sa suradnicima održali su radni sastanak s gospodarstvenicima u HGK Županijskoj komori Bjelovar na teme: trenutnog stanja i perspektiva tovnoga gospodarstva, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, način provedbe sustava potpora za dobrobit životinja, program Ruralnog razvoja M 4.1 i M 4.2, te Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Nakon radnog sastanka, ministar Tolušić sa suradnicima i župan Bajs sa suradnicima obišli su poljoprivredne proizvođače Bjelovarsko-bilogorske županije, Stočarstvo Raič, tvrtku Gala te OPG Snježana Šolčić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a