• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Prosinac
12

DRUGI DAN BORAVKA PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

U izmještenom Uredu Predsjednice Republike Hrvatske, drugi radni dan predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održala je radni sastanak s predstavnicima OPG-ova, prisustvovala potpisu Sporazuma o sufinanciranju radova za izgradnju poslovne zgrade za potrebe smještaja pravosudnih tijela i na predstavljanju pilot projekta „e-komunikacije“, te obišla Daruvarske toplice i županijske gradove gdje se susrela s brojnim građanima.

Drugi dan boravka u privremenu Uredu Predsjednice Republike Hrvatske, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović započela je polaganjem cvijeća na spomen-području Barutana u spomen  na jedanaest hrvatskih vojnika koji su poginuli 1991. godine.

Nakon polaganja cvijeća, Predsjednica Republike Hrvatske, zajedno sa bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom i koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom, održala je radni sastanak s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Tom prilikom naši poljoprivrednici predstavili su svoje probleme, a kao najvažnije su istaknuli problem trgovačkih lanaca, odnosno različite uvjete u Hrvatskoj i matičnim zemljama, sporost hrvatske administracije za EU fondove, ukidanje potpora za žensku telad i pomladak, previsok PDV, otvaranje turskog tržišta za hrvatsko meso, problem klanja i otkupa janjadi, te niska otkupna cijena mlijeka. Predsjednica je poručila kako će inicirati proširenu sjednicu gospodarskog vijeća na temu poljoprivrede, kako bi se riješili gorući problemi.

„Problema u poljoprivrednom sektoru daleko je više nego što smo imali priliku čuti danas, no kao glavni ističe se problem neravnopravnog odnosa koji otkupljivači imaju prema hrvatskim poljoprivrednicima u odnosu na one u drugim državama. Prenijet ću sve poruke s današnjeg sastanka resornom ministarstvu, a posebice da se seljacima omoguće jednaka pravila kao i u ostalim državama Europske unije.“, naglasila je Predsjednica Republike.

Na Trgovačkom sudu u Bjelovaru, Predsjednica Republike Hrvatske, zajedno sa bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom nazočila je i otvaranju pilot projekta „e-komunikacija“ koji će omogućiti brži rad sudova, doprinijeti uštedi na troškovima postupka, osigurati urednu i brzu dostavu sudskih pismena, olakšati rad sudskih službenika, rad sudova učiniti transparentnijim.

„Otvaranje današnjeg projekta sustava važan je korak u procesu stvaranja spisa bez papira. Time ćemo bitno pridonijeti ubrzanju postupka i transparentnosti postupaka, što nam je trenutno izuzetno važno. Nakon Bjelovara očekujemo da će sustav ubrzo preuzeti i ostali trgovački sudovi u Hrvatskoj na kojima se u različitim postupcima nalazi oko 40 do 50 milijardi kuna. Nakon toga će sustav preuzeti i ostali sudovi. Pilot projekt pokrenut u Bjelovaru trajat će dok se ne vide njegove tehničke značajke, odnosno je li potrebno nešto doraditi u sustavu. Nakon toga uvest će se na ostale trgovačke, a potom i općinske sudove i ostala tijela.“ rekao je ministar Bošnjaković.

Nakon uspješnog predstavljanja pilot projekta „e-komunikacija“, na Trgovačkom sudu župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak potpisali su Sporazum o sufinanciranju radova za izgradnju poslovne zgrade za potrebe smještaja pravosudnih tijela s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem. Riječ je o Sporazumu koji će omogućiti gradnju nove zgrade bjelovarskog suda.

„Smještajni kapacitet će omogućiti i okrupnjavanje pravosuđa za tri županije, i to će pridonijeti kvaliteti pravosuđa u cjelini, a ponajviše naravno na ovom području. Županija će sufinancirati ukupnost projekta sa pet do šest milijuna kuna, ovisno o ukupnoj vrijednosti projekta. Zahvaljujem Ministarstvu pravosuđa što je taj projekt prepoznalo, kao i ovaj koji se vodi u našem gradu, rekao je župan Damir Bajs.

„Čestitam Gradu, Županiji i Ministarstvu na potpisivanju Ugovora  o zajedničkoj izgradnji zgrade, koja je dokaz kako je suradnja između centralne države i lokalne samouprave neophodna, ali svakako ide i na korist državljanima. Vjerujem da je ovo jedan od priloga decentralizacije države koju svi želimo vidjeti. Također čestitam Ministarstvu pravosuđa na ovom pilot projektu i nadam se i vjerujem da će on uskoro zaživjeti u cijeloj državi. Digitalizacija i informatizacija pravosuđa neophodni su iz više razloga, a to su brzina rješavanja postupaka, izbjegavanje nepotrebne papirologije, ali i jačanje povjerenja hrvatskih građana te ulagača koji su često prigovarali sporosti pravosuđa na trgovačkim sudovima. Vjerujem da će se smanjenjem predmeta i učinkovitijim poslovanjem biti smanjena i uklonjena mogućnost korupcije, te će sudovanje postati transparentnije.“, naglasila je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
U Bjelovaru, Predsjednica Republike Hrvatske posjetila je i tvrtku Bjelin d.o.o. te gradilište  u Cigleni gdje se trenutno gradi najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj.

Drugog dana boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je i gradove Grubišno Polje, Daruvar, Garešnicu i Čazmu. U Grubišnom Polju susrela se s građanima i obišla Spomen sobu Domovinskog rata.

U Daruvaru je obišla županijsku ustanovu Daruvarske toplice, gdje je prezentaciju o Daruvarskim toplicama održala ravnateljica Mira Zakora. Osim Daruvarskih toplica, u Daruvaru je Predsjednica posjetila centar koji skrbi za djecu i mlade s teškoćama u razvoju „Rudolf Steiner“.

Tijekom svog posjeta u Garešnici je posjetila OPG Pavlak te se družila s građanima u hotelu „Garić“. U Čazmi organizirana je posjeta i radni sastanak u tvrtci „Čazmatrans-Nova d.o.o.“. Na kraju drugog dana boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Predsjednica je obišla „Božićnu priču Salajevih“ u mjestu Grabovnica.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a