• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
19

DRUŠTVO ESPERANTISTA BJELOVARA NA PRIJEMU KOD ŽUPANA BAJSA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs primio je Društvo esperantista Bjelovara, predvođeno predsjednikom Franjom Forjanom, te dopredsjednika Udruge zagrebačkih esperantista Josipa Pleadina, koji su ovom prilikom najavili međunarodni esperantski kulturni festival INTER-FEST.

Društvo Esperantista Bjelovar osnovano je 1909. godine i veoma je aktivno u svome djelovanju. Tako su prošle godine izdali roman Mate Lovraka „Vlak u snijegu“ na esperanto jeziku za što su dobili i nagradu. Napomenimo kako je upravo Bjelovarsko-bilogorska županija, vođena županom Damirom Bajsom, sufinancirala prijevod kako bi našeg poznatog pisca mogli čitati čitatelji diljem svijeta.

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavit će podupirati rad Društva esperantista Bjelovara i sudjelovat će kao pokrovitelj međunarodnog esperantskog kulturnog festivala INTER-FEST koji će se održati u Bjelovaru od 6. do 12. kolovoza 2017. godine. Tako će festival u Bjelovaru biti centar esperantista, koji će okupiti 200 do 300 sudionika iz tridesetak zemalja diljem svijeta.

Sam festival obuhvatit će sve aspekte kulture, od glazbe, teatra, književnosti, pa do filma. Cilj je privući većinom europske esperantiste, a onda esperantiste i s drugih kontinenata. Mi smo to povezali s idejom kontinentalnog turizma jer nismo htjeli održati festival negdje na moru, nego promicati Bjelovar i samu županiju. Zato što upravo Bjelovar ima dugu tradiciju, odlučili smo festival organizirati ovdje, pojasnio je Josip Pleadin.

Županija za sljedeću godinu ima u najavi nekoliko međunarodnih događaja, a ovo je jedan dio toga. Ovaj festival je za cijelu Europu i time ćemo mi biti centar esperanta. Županija će poduprijeti ovaj festival, i to ne samo u financijama, već u svakom dijelu organizacije. Vjerujem da ćemo biti dobri domaćini, a vi dobri organizatori, rekao je župan Damir Bajs.

Mi kao Društvo nastojimo što više napora uložiti kako bi svijetu pokazali da možemo promovirati esperanto i povući što više ljudi da nastoje komunicirati na tom jeziku. U tom cilju organiziramo i ovakva događanja koja će pridonijeti našem radu i društvu, pojasnio je Nenad Margetić, blagajnik Društva esperantista Bjelovara.
Kako esperanto nije teško za naučiti posvjedočila je članica Društva Mirjana Saks. Kod mene je tradicija igrala ulogu da naučim jezik jer on je uvijek bio prisutan u mojoj obitelji. Esperanto nije teško naučiti, ali je problem jer se ne susrećemo s njim svaki dan. On je kombinacija raznih jezika, a u svijetu uvijek možete naići na esperantistu.

Inače, Društvo esperantista Bjelovar organizira i manifestaciju „Esperantisti Bjelovara svome gradu“ koja će se održati od 22. do 23. listopada u Gradskom muzeju. Imat ćemo izložbu i simpozij u čast Tibora Sekelja. Tako će svi posjetitelji imati priliku čuti od raznih predavača zanimljivosti o poznatom esperantistu i njegovim putovanjima, pojasnio je predsjednik Društva esperantista Bjelovar Franjo Forjan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a