• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Siječanj
22

DUPLO VEĆA IZDVAJANJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE ZA POTREBE VATROGASTVA NAŠEGA KRAJA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Đuro Petrić i glavni vatrogasni zapovjednik Željko Mesec održali su konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na stanje vatrogastva na našem području te najavili duplo veća ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije za potrebe vatrogastva.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija sto posto je povećala izdvajanja za vatrogastvo predviđena u proračunu za 2018. godinu. Tako je proračunom predviđeno milijun kuna za financiranje Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i dodatnih 250 tisuća kuna za financiranje Dobrovoljnih vatrogasnih društava na našem području.

Bjelovarsko-bilogorska županija pridaje veliku pažnju vatrogastvu na svom području što i ne čudi budući da su vatrogasci i vatrogastvo duboko ukorijenjeni u našoj županiji, a naša Vatrogasna zajednica među vodećima je u Republici Hrvatskoj. Svaki jedanaesti naš građanin pripadnik je vatrogasnih postrojbi bilo da se radi o dobrovoljnim vatrogasnim društvima ili pak Javnim vatrogasnim postrojbama.
Vatrogastvo je danas jedna od službi u koju se naši građani mogu pouzdati. Sve pohvale idu našim vatrogascima koji ne samo da pomažu ljudima naše županije, nego su i aktivni i pomažu drugima kada im je pomoć potrebna. Kada je ljetna sezona naši vatrogasci su angažirani na moru, a bili su aktivni i kada je trebala pomoć na poplavljenim područjima.

Sukladno tomu Bjelovarsko-bilogorska županija nastoji napraviti sve što je u njenoj moći da vatrogastvo županije bude operativno, da radi i da ima sve materijalne uvjete koji su potrebni za rad.

Povećanjem sredstava, tako naša Županija osigurava da vatrogasci, koji su uvijek na raspolaganju kad smo u nevolji, budu prikladno opremljeni kako bi i dalje vrhunski obavljali svoj posao.

„Ja zahvaljujem našim vatrogascima što su svaki puta bili nama na čast i diku i obavili svoj posao kako treba, te se na svaki poziv uvijek odazvali. Mi u županiji imamo 164 DVD-a u županiji i po tome prednjačimo u Hrvatskoj, što znači da gotovo i ne postoji mjesto u županiji koje nema svoj DVD ili asocijaciju. Za mene je vatrogastvo organizacija koja pomaže i to je tradicija našeg kraja, gdje okupljaju mlade i stare. Početkom mandata, mi smo morali smanjiti sredstva dijelu naših korisnika, ali za potrebe vatrogastva mi smo povećali sredstva. Tada smo smatrali da Županija mora napraviti sve da potpomogne rad vatrogasaca. Danas u 2018. Imamo situaciju da možemo svim našim DVD-ovima i Zajednici osigurati znatno veća sredstva. Imamo najveću stavku u povijesti županije koja ide prema vatrogastvu, a ona iznosi milijun kuna prema županijskoj Vatrogasnoj zajednici, te 250 tisuća kuna prema Dobrovoljnim vatrogasnim društvima.  S obzirom da postoji niz aktivnosti, ja sam uvjeren da će ta sredstva dobro doći i da će se dobro iskoristiti.“, rekao je župan Damir Bajs.

„Zahvaljujemo na potpori od milijun kuna koja će direktno biti namijenjana našoj Vatrogasnoj zajednici. Zahvaljujući županu i Županiji moći ćemo još lakše i bolje odraditi naš posao. Dio sredstava bit će utrošen za rad s mladima, gdje nam predstoje ulaganja u vatrogasni kamp u Fažani za našu vatrogasnu mladež. Dio novca ići će prema vatrogasnim operativnim centrima, a značajan dio novca ići će za opremanje vatrogasaca, u kupovinu opreme i pomoć kod kupnje vatrogasnih vozila. Raduje me da imate dio sredstava osiguran za DVD-ove što će zasigurno poboljšati rad vatrogastva. Nadam se da će suradnja biti i dalje na obostrano zadovoljstvo.“, izjavio je Đuro Petrić, predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, te dodao kako sredstva namijenjena za vatrogastvo u drugim županijama nisu rasla, čime naša županija prednjači u Republici Hrvatskoj.

„U protekloj godini, na nivou županije odrađeno je 599 intervencija, a u periodu od 10 godina imali smo od 500 do 1000 intervencija godišnje. Naša operativnost nije ovisila o sredstvima ni u jednom trenutku, odrađivale su se intervencije na svaki poziv i za svaku potrebu. Napomenut ću da su sredstva uvijek potrebna i u vatrogastvu nedostatna, kakva god ona bila. Zahvalit ću Županiji za sve što smo ostvarili u proteklom periodu, na razumijevanju i na svim situacijama koje smo odradili, poput državnog natjecanja. Naše vatrogasne postrojbe, prošle godine bile su discolirane na redovne dislokacije, na otok Lastovo, ali imali smo i dvije izvanredne dislokacije u Splitsko-dalmatinsku i Zadarsku županiju. Sukladno tome, dobrovoljna društva pomažemo s određenim sredstvima za kupnju opreme i vozila. Još jednom u ime svih vatrogasaca naše županije, zahvaljujem županu za sve što je učionio za nas.“, zaključio je glavni vatrogasni zapovjednik Željko Mesec.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a