• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
13

DVA MILIJUNA KUNA POTPORA ZA RAZVOJ GOSPODARSTVA,  OBRTNIŠTVA I TURIZMA U 2018. GODINI U BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima predstavio je nove mjere u proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije u 2018. Godini namijenjene gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkom sektoru.

Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu osigurala je ove godine preko dva milijuna kuna direktnih potpora namijenjenih svojim gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkom sektoru. Potpore su to koje su osmišljene i donese u dogovoru s našim gospodarstvenicima i obrtnicima, a vežu se na niz segmenata od sufinanciranja dokumentacije za europske projekte do sufinanciranja sustava kvalitete ili pak otvaranja novih obrta.

 

             Ovogodišnji proračun županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo obrtništvo i regionalni razvoj povećan je za 1,5 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije i sada iznosi gotovo 12 milijuna kuna.

 

Nove mjere u proračunu za razvoj gospodarstva, obrtništva i turizma:

 

  1.        Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na EU fondove

 

            Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi sve bolje rezultate u gospodarstvu - porast broja zaposlenih, rast prihoda, dobiti, ulaganja, ali i smanjenje nezaposlenost. Ipak, kako bi se taj trend nastavio još snažnije, Županija uvodi novu mjeru za pomoć gospodarstvenicima „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na EU fondove“. Mjera vrijedna 750.000,00 kuna namijenjena je našim gospodarstvenicima kako bi ih se potaknulo da se što više prijavljuju na europske, ali i nacionalne fondove, te da na taj način unaprijede svoje poslovanje i konkurentnost.

 

  1. Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove

 

            I za naše obrtnike stiže mjera „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove“, vrijedna 500.000,00 kuna. Želja je Bjelovarsko-bilogorske županije  da i obrtništvo u punom zamahu krene prema naprijed, a jedan od načina su zasigurno europski, ali i nacionalni fondovi.

 

  1. Financiranje razvoja obrtništva

 

            Za svoje obrtnike Županija uvodi još jednu mjeru „Financiranje razvoja obrtništva“ i to u iznosu od 100.000,00 kuna. Iako se obrtništvo oporavlja i raste broj zaposlenih kod obrtnika, Županija će svoje obrtnike dodatno motivirati sufinanciranjem otvaranja novih obrta koji bi se bavili izradom tradicijskih proizvoda ili usluga. Kao i dosada, dio sredstava bit će namijenjen i za sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore i njihove programe.

 

 

 

  1. Potpora razvoju kontinentalnog turizma

 

            Bjelovarsko-bilogorska županija je sve poželjnija destinacija, što potvrđuju dobri rezultati u turizmu. Prošle godine ostvareno je ukupno 22 050 turističkih dolazaka i 73 394 noćenja, što je dvostruko povećanje brojki u turizmu samo u dvije godine. Ipak, kako bi turizam Bjelovarsko-bilogorske županije još više napredovao, Županija uvodi mjeru „Potpora razvoju kontinentalnog turizma“ i to u iznosu od 100.000,00 kuna, kako bi se potaknule nove investicije i time obogatila turistička ponuda naše županije.

 

  1. Turističke manifestacije od važnosti za županiju

 

            „Turističke manifestacije od važnosti za županiju“ je druga mjera namijenjena turističkom sektoru i to za potpore organizatorima većih turističkih manifestacija na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Želja Županije, odnosno njenog čelnog čovjeka, je da se pomogne organizatorima turističkih manifestacija kako bi svoje manifestacije podigle na još viši nivo i kako bi one postale još više prepoznatljive, ne samo u županiji i Hrvatskoj, već i izvan njenih granica. Za tu namjenu u proračunu za 2018. godinu predviđeno je 150.000,00 kuna.

 

  1. Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata

 

            „Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata“ je mjera koja će pomoći mikro i malim tvrtkama i obrtima za uvođenje sustava kvalitete u njihovo poslovanje. Riječ je o mjeri za koju je predviđen iznos od 100.000,00 kuna.

 

  1. Sufinanciranje nastupa na sajmovima

 

            „Sufinanciranje nastupa na sajmovima“ – do sada se preko Obrtničke komore sufinancirao nastup na sajmovima, a sada se ta mjera proširuje i na mirko, malo i srednje poduzetništvo, odnosno gospodarstvo za što je u proračunu osigurano 130 tisuća kuna.

 

 

            Kada se zbroje sve nove mjere predviđene u proračunu, a vezane uz potpore prema gospodarstvu, obrtništvu i turizmu, dolazimo do sredstava u iznosu od 1,8 milijuna kuna. Toj brojci moramo pridodati 250 tisuća kuna osiguranih za promociju gospodarstva županije te edukaciju i onda ukupni broj mjera iznosi preko 2 milijuna kuna.

 

            Za očekivati je kako će mjere Bjelovarsko-bilogorske županije doći direktno u ruke 80 – 100 tvrtki i obrta, a prvi Javni pozovi prema našim gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkim djelatnicima krenut će ovih dana.

 

          „Kada govorimo o potporama naše Županije  našim gospodarstvenicima, našim obrtnicima  u 2018. povećali smo proračun našeg Upravnog odjela za gospodarstvo za otprilike dva milijuna kuna. Najznačajnije nove mjere u 2018. su sasvim sigurno sufinanciranje EU projekata kako za male gospodarstvenike i srednje, tako i za obrtnike. Kada gledamo s područja županije prijave na EU projekte počinju polako slabiti. Naime, kada govorimo o raspisanim natječaju cijele države, natječaji su rijetki, dugo traju i ponekad ljudi su obeshrabreni obzirom na ulaganja koje imaju. Mi ćemo sufinancirat sve one prethodne aktivnosti  građevinske dozvole, pripreme projekta, prijave, kako bi naši poduzetnici s vrlo malo rizika napravili pripremu projekta i prijavu. Dakle, mi ćemo sufinancirati do 3% vrijednosti prijave projekta kao pripremnu dokumentaciju za gospodarstvenike do 50 000kn, za obrtnike do 25 000kn. Ta sredstva su bespovratna i želimo što više prijava s našega kraja. Puna dvorana ovdje u Gospodarskoj komori potvrđuje da smo na pravom putu.  Županija može i treba poduprijeti  upravo u ovom ključnom trenutku povlačenje sredstava i ne povlačenje sredstava samo od strane Gradova, Općina same Županije nego povlačenje sredstva od strane gospodarstva“, rekao je župan Bajs na predstavljanu mjera.

 

          „Ove mjere su dobre naročito za mlađe poduzetnike koji kreću tek, jer jednostavno priprema projekata počinje od građevinske dozvole i to je taj jedan početni rizik gdje mnogi korisnici kreću, bilo da se radi o EU projektu ili bilo kojem projektu i to je jedan početak jer negdje oko 3% su iznosi za građevinske dozvole. Ti poduzetnici koji kreću u to dolaze to toga da im je taj rizik veliki, javljaju se na natječaj i ne prolaze, gube samopouzdanje, povjerenje i sve ostalo što ide uz to i jednostavno staju. Tako da ove mjere su za pozdraviti. Stanje županijskog gospodarstva gledajući nemamo finalizirane podatke za 2017. godinu tako da baratamo podacima za 2016. godinu. Gledajući općenito ovu jednu situaciju i kontaktirajući s poduzetnicima situacija je znatno bolja jer imamo ovih nekoliko većih projekata primjerice Bjelin koji dosta toga diže, pa Kronošpan, ima i investicija i kod ostalih. Tako da su to sigurno veći pomaci što se očekuju naspram prošle godine što se tiče investiranja u dugotrajnu imovinu, ali je bila bolja i zapošljivost  jer smo imali negdje 420 zaposlenih više kada uspoređujemo 2016. , 2015.“, naglasio je predsjednik županijske Gospodarske komore Jakov Ćorić.

 

          „Ove mjere kao i sve mjere koje su za obrtnike najvažnije da su te mjere doista dostupne. Da imaju potpore koje se mogu dobiti, one koje slušamo na televiziji su jako daleko. Uglavnom većinu obrtnika, malo je onih koji si mogu priuštiti izradu opsežnih projekata, no zapravo ih ne zanimaju. Tako da ove mjere za obrtnike su sjajne. Obrtnici su kroz ove sušne godine potrošili one amortizacijske fondove jer danas zbilja treba nekakvi poticaji za nove projekte i za novu opremu i za razvoj obrtništva i za nove zaposlene i zato svaka ta mjera lokalne uprave, ovoga puta Županije  je zaista dobrodošla i mislim da obrtnicima u ove dvije godine stagnacije pokazalo da zbilja obrtnicima treba neke posebne mjere za nekakvo novo pokretanje“, istaknuo je Goran Grgić predsjednik Obrtničke komore BBŽ.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a