• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Listopad
4

DVIJE BJELOVARSKE SREDNJE ŠKOLE PREDSTAVLJENE U HRVATSKOM ŠKOLSKOM MUZEJU U ZAGREBU IZLOŽBOM „ISPECI PA PRODAJ“

U povodu Svjetskog učitelja u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba „Ispeci pa prodaj“ na kojoj su predstavljene dvije bjelovarske srednje škole: Komercijalna i trgovačka i Ugostiteljsko – turistička i prehrambena. Obje škole ove godine obilježavaju značajne godišnjice svoga rada. Komercijalna šezdeset, a Turistička četrdeset godina. To je i razlog što im pripala čast predstaviti se javnosti, ali i stručnim krugovima na nacionalnoj razini.

Izložba govori o razvoju tih dviju škola, predstavlja njihove programe i postignuća kojih je sve više. Počeci razvoja izobrazbe za trgovačko zanimanje u Bjelovaru se još u 1864. godinu kada je osnovana Trgovačko – obrtna škola, da bi od 1886. u Šegrtskoj školi osnova Trgovački odjel. Od 1994. godine trgovci se školuju na dvogodišnjem tečaju, a 22. kolovoza 1953. godine otvara se Centar za Centralnu školu za učenike u trgovini s internatskim smještajem, a to je ujedno i datum osnivanja koji škola slavi. O tada pa do danas mijenja se naziv škole i dopunjuju programi . Od 1996. godine uveden je program za komercijaliste, a od 2008.  to je uvršteno i u naziv škole – Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar. Danas školu pohađa 350 učenika u 13 razrednih odjela i dva programa. Za buduće komercijaliste koji traje četiri godine, i trgovce u trajanju od tri godine. Škola je u sklopu programa Strukovnih vježbi osnovala šest tvrtki, koje redovno sudjeluju na sajmovima vježbeničkih tvrtki diljem Hrvatske. U školi se provode brojni preventivni programi i programi afirmacije pozitivnih vrijednosti poput  Slagalice, Dva uha – jedna usta, Vježbi tolerancije, Zdravlje je moj uzor, Učenje učenja, Roditeljstvo, Trgovina bez nasilja, Trgovina ljudima i dr.
Turističko – ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar svoj razvoj počinje prije četrdeset godina. Od jednog razreda odjeljenja kuhara izrasla je u respektabilnu srednjoškolsku ustanovu  od dvadesetak školskih odjela i više od šesto učenika, koliko ih je svake godine. Broj obrazovnih profila kroz četrdeset godine se nadopunjavao pa tako ta škola danas obrazuje hotelijersko – turističke tehničare i turističko – hotelijerske komercijaliste, konobare, kuhare, slastičare, mesare, mljekare, konditore, vrtlare, a za učenike s poteškoćama u razvoju tu su zanimanja pomoćnog kuhara, slastičara i vrtlara.
Škola je to koju, osim iz Bjelovarsko – bilogorske, pohađaju i djeca iz Zagrebačke, Koprivničko – križevačke i Virovitičko – podravske županije. U školi radu četrdesetak prosvjetnih stručnjaka, koji uz redovnu provode niz dodatnih odgojno – obrazovnih programa, te projekte EU.
Obje škole, od 2008. godine smještene su u novom srednjoškolskom centru u Bjelovaru , što je omogućilo dodatnu kvalitetu u njihovu radu.
Više o Komercijalno-trgovačkoj školi i Turističko – ugostiteljskoj i prehrambenoj školi u Bjelovaru, posjetitelji Hrvatskog školskog muzeja mogu saznati sve do 21. listopada, utorkom, srijedom  i petkom od 10 – 17 sati, četvrtkom od 10 – 22 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13  na adresi Trg maršala Tita 4 u Zagrebu. 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a