• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Lipanj
2

DVADESET SEDAM POLJOPRIVREDNIKA ŽUPANIJE POLAZNICI STUDIJA „PODUZETNIŠTVO U EKONOMIJI ZNANJA“

Župan Damir Bajs i voditelj Specijalističkog FBA programa „Poduzetništvo u ekonomiji znanja“ prof. dr. sc. Marko Kolaković, u nazočnosti budućih polaznika, u Bjelovaru su potpisali Sporazum o Specijalističkoj edukaciji za poljoprivrednike.

U sljedeća dva mjeseca, dvadeset sedam polaznika, u 120 sati nastave, polaznici će učiti o poslovnim konceptima i modelima, strateškom planiranju, te brojnim drugim poduzetničkim opcijama koje danas stoje na raspolaganju, ali i stručnim znanjima iz poljoprivredne proizvodnje. Kroz predavanja imat će priliku upoznati se s vodećim hrvatskim stručnjacima iz teorije i prakse poduzetništva čije ćete stručne savjete i pomoć moći i u buduće koristiti i u svojem poslovnom.
„S obzirom da smo ruralna županija, a u rujnu se otvara jedan od najvažnijih fondova za Hrvatsku, koji nam na raspolaganje daje 230 milijuna eura, važno nam je da uz županiju, gardove i općine, i sami poljoprivrednici kandidiraju svoje projekte“ – naglasio je župan Damir Bajs.  
Specijalistički FBA program „Poduzetništvo u ekonomiji znanja“ koji je prvi takve vrste u Hrvatskoj, pomoći će poljoprivrednicima u tome.  To su i očekivanja polaznika koja je  prilikom potpisivanja potvrdio budući polaznik, diplomirani agronom Milan Perković iz Oštroga Zida koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. „Najlakše je proizvesti, a sve ostalo je problem“, rekao je.
Bjelovarsko – bilogorskoj županiji jedna je od vodećih hrvatskih poljoprivrednih županija, kojoj je razvoj poljoprivredne proizvodnje prioritet. Zbog toga se uvijek vodilo računa da se poljoprivrednicima, kroz razne razvojne mjere pomogne. U ovom trenutku, s obzirom na mogućnost povlačenja sredstava iz Europske unije, vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županija smatra da će kvalitetnom edukacijom može pomoći poljoprivrednicima da do tih sredstava i dođu.
Županije će, zajedno s jednom osiguravajućom kućom, sufinancirati edukaciju dvadeset i sedam poljoprivrednika, polaznika edukacije, koji  će od ukupne cijene koja iznosi deset tisuća kuna, plaćati dvije tisuće.

Studij se sastoji od 12 kolegija. Osnovnih: Osnove mikroekonomije, Osnove poduzetništva, Polovnog planiranja za poduzetnike, obveznih: Poduzetničkog menadžmenta, Strateškog poduzetništva, Financiranja poduzetničkih aktivnosti, Lokalnog ekonomskog razvoja, Agrarne ekonomije, Poduzetničkog računovodstva, Burze roba, Poduzetničkog marketinga, Upravljanja kvalitetom u poduzetništvu i Poslovnog. Od stručnih kolegija obuhvaćeni su Voćarstvo, Vinogradarstvo i vinarstvo, Sjemenarstvo i Rasadničarstvo, Ovčarstvo i kozarstvo, Pčelarstvo, Mljekarstvo i Suhomesnati proizvodi. Predavači su profesori Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te gosti predavači.  Nastava će biti organizirana u Bjelovaru, a početak je planiran u ožujku.
Završetkom programa polaznici stječu Certifikat o završenom FBA studiju  „Poduzetništvo u ekonomiji znanja“- Specijalistička edukacija za poljoprivrednike.

Specijalistički FBA program „Poduzetništvo u ekonomiji znanja” certificirani je program Zagrebačkog sveučilišta. Po završetku programa polaznici dobivaju Certifikat o završenom FBA studiju «Poduzetništvo u ekonomiji znanja» od strane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a