• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Siječanj
20

EDUKACIJA ZA PČELARE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

U hotelu Central u Bjelovaru održan je program edukacije za pčelare – dobra pčelarska praksa – izazovi modernog pčelarstva u organizaciji Pčelarskog savez BBŽ i HGK – županijske komore Bjelovar u suradnji sa Savjetodavnom službom – Podružnicom Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Hrvatskim pčelarskim savezom. Pčelare naše županije na edukaciji posjetio je i župan Damir Bajs.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija vodeća je županija u proizvodnji meda u Republici Hrvatskoj, a kako bi dodatno osnažila razvoj pčelarstva, Županija kroz svoje programe već godinama podupire pčelarstvo. Tako je za ovu godinu, Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala 150 tisuća kuna koje će dodijeliti kroz javne pozive.

„Osigurali smo sredstva iz javnog proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za potporu udrugama u poljoprivredi. Iz tih sredstava je financirana i ova pčelarska edukacija. Iduća aktivnost je manifestacija 14. Pčelarski sajam u Gudovcu, koji se održava u prostoru Bjelovarskog sajma, a počinje 10. veljače i mi očekujemo najveći sajam dosada. Pripremili smo i potpore male vrijednosti u poljoprivredi, pa je tako za pčelarstvo osigurano 150 tisuća kuna za ovu godinu.  Pripremili smo i javne pozive koji će se raspisivati kroz cijelu godinu, a riječ je o Javnom pozivu za opremanje prostora za punjenje, preradu i pakiranje pčelinjih proizvoda, te javni poziv za sufinanciranje nabave pčelinjih pogača, posebno interesantan u ovom periodu, jer se tim pogačama nadoknađuju njihove zalihe hrane.“, pojasnio je Boris Tomšić, pročelnik za poljoprivredu, zaštitu okoliša i ruralni razvoj.

„Kada govorimo o pčelarstvu, naša županija je jedna od vodećih u tome i Županija podupire taj razvoj. Ove godine imamo novine, mi ćemo podupirati  i sufinancirati smještaj koji je vezan uz tu djelatnost. To znači i smještaj samih pčela, pakiranje, čuvanje robe i želimo pomoći pčelarima da plasiraju što više proizvoda na tržište.  Mislim da je to ključ uspjeha, a interes pčelara za prijašnje programe najavljuje da će i ovi biti traženi.“, rekao je župan Bajs.

Ovakve edukacije dokaz su da su naši pčelari spremni sustavno se educirati, a teme o kojima se govorilo bile su Pčelarstvo u Republici Hrvatskoj i okruženju, Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, Nacionalni pčelarski program u službi pčelara u RH,  Med hrvatskih pčelinjaka, Aktualnosti u pčelarstvu i stanje u HPS, Prerada voska u satne osnove, Uvjeti uzgoja i držanja pčela - opasnosti, prilike i mogućnosti, Tehnologija pčelarenja u funkciji sprječavanja bolesti pčelinje zajednice i Pregled dostupnih natječaja s potencijalnim prijaviteljima iz sektora pčelarstva.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a