• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Siječanj
31

ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA ŠKOLA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić sa suradnicima, ravnateljicom Osnovne škole Rovišće Blankom Klemić i projektantima, obišla je Područnu školu u Predavcu. Priprema je to za prijavu na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija, kao osnivač 21 osnovne škole i 15 srednjih škola, za svoje učenike i učitelje želi osigurati najbolji standard. Glavna aktivnost, uz pripremu projekta Javno-privatnog partnerstva gdje je Županija obavila svoj dio posla, bila je i ulaganje u velike matične škole, zatim i u područne škole, a to ulaganje u školstvo nastavlja se i dalje. Tako će se desetak škola diljem Bjelovarsko-bilogorske županije prijaviti na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, kako bi smanjili troškove energenata, ali i osigurali bolje uvjete za svoje učenike.

Cilj javnog poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ je provedba energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u školama, a koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje za najmanje 50%. Prihvatljivi prijavitelji na javni poziv su jedinice lokalne ili područne samouprave ili javne ustanove koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave sufinancirat će obnovu s 40%, dok će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja sufinancirati sa 60%. No, Županija će zatražiti povrat sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kako bi sufinanciranje bilo i manje.

Projekt obnove zgrade Područne škole Predavac vrijedan je oko milijun kuna, a predviđa se toplinska ovojnica, rekonstrukcija krova, što obuhvaća izvođenje pokrova i potkonstrukcije, promjenu podova i stolarije, postavljanje led rasvjete, spuštanje stropa u jednom dijelu etaže zgrade, te strojarske radove koje podrazumijevaju kompletan sustav grijanja na potkrovnoj etaži, čime će se uštedjeti najmanje 50% na grijanju.

Nakon Područne škole u Predavcu, nastavlja se obilazak i ostalih škola koje će se prijaviti na javni poziv kako bi svoje zgrade prilagodile standardu 21. stoljeća, pa će tako župan Bajs sa suradnicima posjetiti Područne škole u Severinu i Međurači.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a