• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Kolovoz
18

EU PROJEKT “ZA ŽENE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE”

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s prijavama projekata na fondove Europske unije, a posljednji u nizu je projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“. Župan Damir Bajs sa suradnicima i partneri na projektu isti je predstavio na konferenciji za medije.

Riječ je o EU projektu pod nazivom „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ koji će se kandidirati na Poziv Zaželi – Program zapošljavanja žena, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, projekt vrijedan 10,3 milijuna kuna. Nositelj projekta je sama Bjelovarsko-bilogorska županija, uz potporu dvanaest partnera.

Partneri u projektu su:
1. Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Bjelovar
2. Centar za socijalnu skrb Bjelovar
3. Centar za socijalnu skrb Daruvar
4. Centar za socijalnu skrb Garešnica
5. Centar za socijalnu skrb Čazma

Partneri koji će zapošljavati žene, su:
6. Pomoć u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo
7. Centar za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac
8. Grad Grubišno Polje
9. Općina Velika Pisanica
10. Općina Berek
11. Općina Ivanska
12. Dom za starije osobe Bjelovar

Projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijedan je ukupno 10.3 milijuna kuna, od čega će Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancirati 300 tisuća kuna, dok se 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava očekuje povući iz Europskog socijalnog fonda.

Zahvaljujući projektu, zaposlit će se 70 nezaposlenih žena s naglaskom na starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi i udomiteljskih obitelji, beskućnice, pripadnice romske nacionalne manjine te povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci. Tako će se socijalno osjetljivoj skupini društva omogućiti radna mjesta i redovni prihodi, a zahvaljujući obrazovanju i osposobljavanju pružit će im se nova znanja i vještine kako bi im se kasnije olakšao pronalazak novog radnog mjesta.

Inače, projekt će se provoditi 30 mjeseci, od kojih će 24 mjeseca žene biti zaposlene i pružati potporu i podršku za 350 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Po završetku rada, dio žena iz projekta pohađat će edukacije za njegovateljice, edukacije za obavljanje pomoćnih poslova u zanimanju kuhar i u zanimanju konobar, te edukacije za poslove samostalnog knjigovođe.

Na taj način omogućit će im se dodatna edukacija kako bi i nakon završetka projekta imale znanja za obavljanje navedenih poslova i samim time lakše došle do radnog mjesta.

Treba napomenuti kako je riječ o projektu koji je svojevrsna nadopuna projekta „Pletenica života“ kojeg je također Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s partnerima uspješno provodila.

„Ovo je vrlo vrijedan projekt jer se odnosi na ranjive skupine. Prvenstveno tu se radi o ženama iznad 50 godina starosti koje su teže zapošljiva kategorija, a tu su i žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi i udomiteljskih obitelji, beskućnice, pripadnice romske nacionalne manjine te povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad šest mjeseci. S partnerima ćemo zaposliti 70 nezaposlenih žena koje će svaka skrbiti za pet osoba starije životne dobi. Njihovo zaposlenje trajat će dvije godine, a nakon zaposlenja 2/3 njih imat će omogućenu edukaciju za njegovateljice, edukaciju za obavljanje pomoćnih poslova u zanimanju konobar i u zanimanju kuhar, i to za one nižeg stupnja obrazovanja, a edukaciju za poslove samostalnog knjigovođe proći će korisnice koje imaju srednju stručnu spremu“, rekla je na konferenciji na medije pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i iumirovljenike Jasmina Radojčić.

„Grad Grubišno Polje izuzetno je zadovoljan što smo se uklopili u ovaj program i što imamo priliku surađivati na njemu. Pomoć u kući provodimo kroz različite programe već jedanaest godina, i drago nam je što ćemo imati priliku nastaviti ga, te kroz njega zaposliti dvanaest ljudi. To će utjecati na poboljšanje standarda naših sugrađana i smatram to izuzetnim projektom koji je posebno prihvatljiv u ruralnim sredinama“, istaknuo je gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh.

„Ovo je jedan drugačiji vid zapošljavanja gdje ćemo moći zaposliti osam žena na 24 mjeseca. Očekujem da projekt što prije prođe administrativne provjere te da najesen krenemo s njegovim provođenjem“, naglasio je načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali.

„Iz našeg kuta gledanja stvar je prilično jasna. Mi smo svi jako zainteresirani za ovakve projekte gdje se spajaju potrebe dvije vrste ljudi u potrebi, a to su stariji sugrađani i teže zapošljive žene. To je populacija koja u našim ustanovama mora imati prednost i ovakvim projektima im dajemo dignitet. Zbog toga smatram da će naš projekt i proći. Imali smo dosad prekrasnu partnersku suradnju, a vjerujem da će iz tog partnerstva proizaći kvalitetniji život naših korisnika. Proces koji će trajati nekoliko godina doprinosit će većoj kvaliteti njihovog života“,  rekao je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Daruvar Zvonko Kovačić.

„70 žena dobit će zaposlenje na dvije godine i edukaciju, a 350 korisnika dobit će pomoć u kući. Program je koncipiran tako da ćemo tražiti preko maksimuma onog što je u natječaju navedeno, a to je 10,3 milijuna kuna, gdje će Županija s partnerima snositi onaj dio od 300.000 kuna. Ključ svega je zapravo činjenica da želimo kroz ovaj najveći socijalni program koji smo dosad prijavili u povijesti naše županije imati i jednu dodanu vrijednost, a to je vrijednost kvalitete za zaposlenike i korisnike. Županija će napraviti sve da omogući korisnicima i zaposlenicima kojima je to potrebno da uđu u program, a zaposlenicima nakon edukacije i daljnje zaposlenje. Program Pletenica života koji je bio u puno manjem iznosu ovim je projektom dobio nastavak, i na njegovu osmišljavanju i provođenju zahvaljujem svim partnerima. Odobrenje očekujemo najesen, i tek tada će uslijediti aktivnosti na programu“ zaključio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, koji je  i potpisao konačnu odluku o prijavi projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a