• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
12

FINANCIJSKA POTPORA PROGRAMA MATICE UMIROVLJENIKA DARUVAR

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je Ugovor o financijskoj potpori programa Matice umirovljenika Daruvar s predsjednikom Ivanom Cegledi.

Matica umirovljenika Daruvar javila se na županijski Javni poziv koji je išao prema umirovljeničkim udrugama, a vezan uz ostvarenje financijske potpore za njihove projekte. Na taj način ostvarili su sredstva u iznosu od 40.000,00 kuna za svoj projekt „Ljepota zrelih godina uz aktivnosti starenja“ aktivno starenje: izlet Stazama MAD-a na južnom bojištu u Domovinskom ratu i drugi edukativni izleti, rad zbora „Umirovljenik“ organiziranjem susreta pjevačkih skupina iz okruženja, informatička edukacija umirovljenika kroz radionice prilagođene starijoj dobi, upoznati ciljanu skupinu sa novim tehnologijama, a sve navedene aktivnosti će se provoditi i u podružnici Đulovac. Nastavak je to dobrog partnerskog odnosa Bjelovarsko-bilogorske županije i njenih umirovljeničkih udruga koje godišnje Županija potpomaže s oko pola milijuna kuna.

Naime, župan Bajs i novo vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije 2013. uveli su niz novih programa, a jedan od njih ticao se i umirovljeniče populacije. Naime, politika prema umirovljenicima doživjela je  potpuni zaokret uvođenjem novih programa putem kojih je Županija postala partner umirovljeničkim udrugama na čelu s Maticom umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Po prvi puta u povijesti Županije umirovljenici su dobili i svoj Odbor pri Županijskoj skupštini.

Već 2013. Županija je u  svom proračunu za umirovljeničke udruge osigurala 200 tisuća kuna. Za njih su udruge mogle konkurirati sa svojim programima iz područja:

a) socijalnih potreba za umirovljenike,
b) zdravstvene skrbi,
c) programa koji se odnose na društveni dio,
d) natjecanja,
e) druženja,
f) dodatnog obrazovanja.

I dok su te 2013. umirovljeničke udruge s manje projekata konkurirale za sredstva, posljednje tri godine ta brojka znatno je porasla i u financijskom smislu premašuje pola milijuna kuna godišnje za umirovljeničke projekte. Ono što je sada važno da naše umirovljeničke udruge osmišljavaju programe i bivaju sve kreativnije u tome. A, zahvaljujući promijeni smjera županijske politike, umirovljeničke aktivnosti, pogotovo u manjim mjestima preporodile su društvene aktivnosti građana treće životne dobi.

„Naša Matica broji 1600 članova i imamo nekoliko sekcija, a od ove godine imamo i informatičku sekciju koja je krenula s radom. Ove godine planiramo na izlet u Dubrovnik „Stazama MAD-a“ jer želimo pokazati gdje su se i naši dečki borili u Domovinskom ratu. Osim toga imamo sportsku sekciju, zbor, a uskoro će i županijski susreti zborova. Troškova imamo, ali uz pomoć Županije, nešto i Grada Daruvara, ali i našim članarinama, uspješno provodimo naše aktivnosti. Hvala županu i Županiji na povećanim sredstvima jer sada možemo proširiti djelatnost.“, izjavio je Ivan Cegledi.

„Nedavno smo bili u Matici umirovljenika Daruvar kada smo dali donaciju kako bi Matica što lakše prebrodila ovo vrijeme smanjenih dotacija od Grada Daruvara. Danas smo ovdje kako bismo potpisali ugovor vezan uz naš županijski program koji je zamišljen tako da svaka udruga napravi program kako želi, a da ga Županija sufinancira. Matica umirovljenika je jedna od najvećih i najorganiziranijih udruga i ima najviše aktivnosti, što je tradicija Daruvara od nekada koja se održava i dan danas.  Drago mi je da postoji probuđena aktivnost Matice i što imaju niz dopunskih programa. Imajući na umu da u našoj županiji svaki peti stanovnik ima iznad 65 godina, naša obaveza je da budemo aktivniji i da napravimo sve što je potrebno za umirovljenike.“, rekao je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a